Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:06 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vandali pe soclul monumentului Numele eroilor Constanţei, pângărit sub ochii autorităţilor (Galerie foto)

ro

06 Mar, 2012 00:00 3550 Marime text
18.jpgUnul dintre monumentele dedicate eroilor Constanţei este vandalizat constant, fără a atrage măcar atenţia autorităţilor locale.

Este vorba despre monumentul de pe strada Traian, dedicat eroilor căzuţi la datorie în Primul Război Mondial. Cuvinte ce nu pot fi reproduse şi numele autorilor inscripţiilor acoperă cu vopsea numele celor care şi-au vărsat sângele pentru România. Şi, din nefericire, situaţia se repetă de mulţi ani, fără a convinge autorităţile să ia atitudine şi să lase nepătată memoria şi onoarea eroilor. Fotografiile sunt mai mult decât grăitoare şi reprezintă nu o dovadă a celor spuse, ci un semnal de alarmă pe care ar trebui să-l audă cei care au fost aleşi să vegheze nu numai prezentul, ci şi trecutul. Monumentul eroilor de pe strada Traian a fost gândit ca o medalie comemorativă, având pe cele patru laturi două medalii şi două plăci pe care sunt gravate numele eroilor.

Prima medalie, un basorelief figural din bronz cu dimensiunea de 2,5 X 2,25 metri, simbol de recunoştinţă al patriei, este materializat printr-o icoană reprezentând un arhanghel care sprijină braţul obosit al luptătorului cu spada frântă. Monumentul este realizat de sculptorul Zoanel Gheorghiu, care a cioplit următoarele: „Glorios am ştiut să murim apărându-ne ţara şi pe rege". Monumentul a fost amplasat în curtea regimentului, în zona actualului Centru Militar, şi a fost dezvelit la finele lunii septembrie 1938. Zece ani mai târziu, au fost răzuite de pe faţa sa ultimele cuvinte, rămânând scris doar „Glorios am ştiut să luptam apărându-ne ţara", iar de pe cealaltă faţă a fost astupată Crucea Mihai Viteazu. Mai apoi a fost mutat pe strada Traian.

„Icoana glorioasă a celor 800 de morţi ai Regimentului 34 infanterie"

Aşa cum conf. univ. dr. Aurelia Lăpuşan scria în ZIUA de Constanţa, ediţia din 8 august 2006, autorul monumentului, Zoanel Gheorghiu, a fost un militar de carieră, erou în cel de-al Doilea Război Mondial, iar în iunie 1997 a fost numit cetăţean de onoare al Constanţei. „Eforturile depuse de cercetaşul şi apoi de locotenentul Zoanel Gheorghiu pentru ridicarea acestui însemn de cinstire a eroilor regimentului pe care cu onoare îl slujea au fost extraordinare. «Este o concepţie personala a sculptorului, care prin aceasta se deosebeşte complet de tot ceea ce s-a creat la noi. Este icoana glorioasa a celor 800 de morţi ai Regimentului 34 infanterie», consemna la 14 septembrie 1938 ziarul Dobrogea Jună. Lucrarea a fost ridicată în curtea regimentului, pe strada Mircea. În 1975 a trebuit să fie demolat pentru că locul a fost însemnat să aparţină şcolii de partid. Lui Zoanel Gheorghiu i s-a cerut să dea jos din vârful monumentului arhanghelul care ţinea cununa de lauri către cer pentru a putea fi mutat în alt loc. I s-a impus de fapt să renunţe la însemnele religioase ale mesajului său. Cu ocazia aniversarii centenarului independenţei României, la 1977, s-a decis refacerea monumentului şi reamplasarea lui pe strada Traian, într-un loc periferic, plin de gunoaie. Autorul a lucrat din nou, cu multa îndârjire, alături de fiul său şi de prieteni, un soldat şi câţiva tineri din cartier, şi a reuşit ceea ce se vede şi astăzi semeţind către întinderile mării", consemna conf. univ. dr. Aurelia Lăpuşan în ZIUA de Constanţa în ediţia din 8 august 2006.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • cititor 06 Mar, 2012 14:49 Felicitari pentru articol!