Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:48 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Van Oord a cerut APM Constanţa revizuirea unui act Sunt vizate depozitele de nisip din apele teritoriale ale Mării Negre

ro

27 Aug, 2016 00:00 4502 Marime text
Van Oord Dredging and Marine Contractors BV, societatea care fost contractată de Administraţia Naţională Apele Române şi Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea - Litoral (ANAR - ABADL) pentru proiectarea şi construcţia a patru dintre cele cinci loturi ale proiectului „Protecţia şi reabilitarea zonei sudice a litoralului românesc al Mării Negre“, a solicitat un acord de mediu de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa.
 
În acest sens, Van Oord Dredging and Marine Contractors BV Rotterdam - Sucursala Constanța a depus la Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa memoriul de prezentare a proiectului „Perimetrele de împrumut pentru relocarea depozitelor sedimentare (nisip) situate în apele teritoriale ale Mării Negre“, în vederea revizuirii acordului de mediu nr. 14/12.08.2014, revizuit la 5.01.2015, întocmit de Topo Miniera Constanța.
 
Societatea Van Oord Dredging and Marine Contractors BV Rotterdam - Sucursala Constanţa a obţinut în anul 2015 permise de exploatare a nisipului in perimetrele Vanoord 1, Vanoord 2, Vanoord 3 (cu valabilitate 30.04.2015 - 29.04.2016), pe baza acordului de mediu nr. 14 din 12.08.2014, revizuit în data de 5.01.2015. Perimetrele menţionate sunt situate pe Platoul Continental Marea Neagră, nisipul fiind relocat pentru reabilitarea plajelor, reabilitare prevăzută în proiectul de interes naţional „Protecţia şi reabilitarea părţii sudice a litoralului românesc al Mării Negre în zona Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud, Eforie Nord”.
 
În baza permiselor de exploatare deţinute, s-au executat lucrări de relocare a nisipului în vederea înnisipării plajelor, volumul de nisip relocat fiind, conform raportărilor, de circa 3.500.000 mc, numai din zona sudică, respectiv din perimetrele Vanoord 2 şi Vanoord 3.
 
Astfel, ca urmare a reevaluării cantitative a resursei minerale de nisip din cele trei perimetre, s-a concluzionat că, în prezent, volumul total exploatabil de resurse de nisip din perimetrele de exploatare studiate, calculat cu o adâncime de extracţie de 2,5 m, este de 7.800.000 mc, repartizat astfel:
- 4.500.000 mc - zona nordică (perimetrul de exploatare Vanoord 1)
- 3 300 000 mc - zona sudică (perimetrele de exploatare Vanoord 2 şi Vanoord 3).
 
De asemenea, comparând situaţia iniţială cu situaţia de la finalul lucrărilor de extracţie (octombrie 2015), pe latura estică a perimetrului de exploatare Vanoord 3 s-a observat o regenerare a stratului de nisip.
 
În baza celor prezentate, se solicită revizuirea acordului de mediu menţionat în vederea creşterii cantității de nisip de la 4.000.000 mc la 7.800.000 mc, nisipul fiind necesar proiectului „Perimetrele de împrumut pentru relocarea depozitelor sedimentare (nisip) - situate în apele teritoriale ale Mării Negre - Faza II“, parte a programului național „Asistență Tehnică pentru Pregătirea de proiecte, Axa Prioritară 5 - Reducerea Eroziunii Costiere, Faza II (2014 - 2020)”.
 
Lucrările constau în preluarea materialului sedimentar constituit din nisip curat sau nisip cu resturi de cochilii şi valve, prin ridicarea acestuia în suspensie printr-un sistem de conducte conectat la o pompă centrifugă. Dragarea se efectuează cu o dragă de tip aspiraţie-refulare (TSHD - Trailer Suction Hopper Dredger). Operaţiunea se face în mers, la o viteză redusă, de 1,5 la 2,5 noduri (2,7-4,6 km/h), în funcţie de caracteristicile materialului dragat. După încărcare, nava părăseşte perimetrul de exploatare şi se deplasează spre zona de reabilitare a plajelor, unde va fi descărcată.
Accesul la perimetrele de împrumut se efectuează pe mare, în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare, care reglementează navigaţia pe Marea Neagră.
 
Proiectul este necesar pentru asigurarea materialului sedimentar (nisip) în vederea reabilitării plajelor din zona de sud a litoralului românesc, obiectiv prevăzut în cadrul programului de importanţă naţională „Asistenţă Tehnică pentru Pregătirea de proiecte, Axa Prioritară 5 - Reducerea Eroziunii Costiere Faza II (2014 - 2020)”, program aflat în derulare.
 
Zonele de împrumut al materialului sedimentar pentru care se solicită acordul de mediu se situează pe platforma continentală românească a Mării Negre, care reprezintă prelungirea sub apele mării a unităţilor geologice limitrofe, respectiv unităţile geologice dobrogene.
 
Van Oord Dredging and Marine Contractors BV Rotterdam, sucursala Constanţa, a executat lucrări de prospecţiune a nisipurilor în perimetrul „Vanoord Marea Neagră 1”, situat pe platforma continentală romanească a Mării Negre, perimetrul având o suprafaţă de 58.296,5 kmp.
 
Obiectivul activităţii de prospecţiune a constat în identificarea unor zone cu nisip care să corespundă din punct de vedere calitativ cerinţelor impuse în proiectul „Perimetrele de împrumut pentru relocarea depozitelor sedimentare (nisip) - situate în apele teritoriale ale Mării Negre - Faza II“, parte a programului național „Asistență Tehnică pentru Pregătirea de proiecte Axa Prioritară 5 -Reducerea Eroziunii Costiere Faza II (2014 - 2020)”.

Despre Van Oord Dredging and Marine Contractors BV Rotterdam - Sucursala Constanţa 

Înfiinţată în anul 2013, societatea are sediul în municipiul Constanţa, strada Cristea Georgescu. Firma-mamă este Van Oord Dredging and Marine Contractors B.V. Persoane împuternicite sunt Marius Stamat - manager supleant Sucursala Constanţa şi Peter Paul Hordijk - manager Sucursala Constanţa. Obiectul principal de activitate al Van Oord Dredging and Marine Contractors BV Rotterdam - Sucursala Constanţa vizează construcţiile hidrotehnice (cod CAEN 4291), conform certificatului de înregistrare emis de Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Constanţa. Societatea mai are ca obiect secundar de activitate extracţia pietrişului şi nisipului şi extracţia argilei şi a caolinului.
 
Reamintim că Van Oord Dredging and Marine Contractors BV a fost contractată de Administraţia Naţională Apele Române şi Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea - Litoral pentru proiectarea şi construcţia a patru dintre cele cinci loturi ale proiectului „Protecţia şi reabilitarea zonei sudice a litoralului românesc al Mării Negre“. Scopul acestui proiect este crearea unui sistem costier de protecţie împotriva eroziunii. Lucrările care sunt necesare pentru a îndeplini acest scop constau în: construirea unor diguri sparge-val emerse, construirea unor diguri sparge-val submerse şi extinderea plajei prin înnisipare. Cele patru loturi sunt: Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud şi Eforie Nord. Zona denumită Tomis Sud cuprinde un tronson de plajă de aproximativ 1.500 de metri la nord de Portul Turistic Tomis. Zona Eforie Nord cuprinde un tronson de plajă de aproximativ 1.200 de metri, situat la nord de Portul Turistic Yacht Club Europa (Belona).
 
În timpul inspecţiei, s-a observat că degradările sunt de acelaşi tip la toate construcţiile verificate şi constau în: dislocări ale stabilopozilor din carapacea de protecţie, destrămarea mantalei de protecţie din blocuri naturale, distrugerea rosturilor dintre plăcile de beton, crăpături ale dalelor din beton, rupturi şi porţiuni dislocate, beton distrus din dale, subspălări ale nucleului de piatră sub dala din beton.

Citeşte şi

Din 11 operatori, unul a câştigat Cum a „prins“ Van Oord Dredging un contract cu CN APMC (documente)
 
Şantierul a fost deja organizat Van Oord începe lucrările de reînnisipare a plajei din zona Faleză Nord
 
CN APMC, autoritate contractantă Cum a câştigat Van Oord Dredging contractul pentru dragaj de întreținere în porturile Constanța, Midia şi Mangalia (documente)
 
Van Oord a cerut revizuirea acordului de mediu Ce lucrări sunt executate pentru reabilitarea zonei sudice a litoralului românesc
 
Când vor fi încheiate lucrările la digul de larg al Portului Constanța
  
Firma olandeză e câştigătoarea lucrărilor la digul de larg din Portul Constanţa De ce a sponsorizat Van Oord amenajarea spaţiilor verzi din Piaţa Ovidiu? (galerie foto)

Cine pune mâna pe contractele pentru reabilitarea părţii sudice a litoralului românesc al Mării Negre
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii