Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:45 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Valabilitatea PUG-ului Constanţei, prelungită până în 2016 Cum risca municipiul Constanţa să se blocheze în certificate de urbanism

ro

28 Mar, 2013 00:00 5729 Marime text
Consiliul Local Municipal (CLM) Constanţa a aprobat, în şedinţa de marţi, prelungirea valabilităţii Planului Urbanistic General al municipiului Constanţa şi a Regulamentului de urbanism aferent. Conform proiectului, PUG-ul Constanţei şi Regulamentul de urbanism sunt prelungite până la data de 11 februarie 2016.
În referatul ataşat proiectului de hotărâre se menţionează că „termenul de valabilitate a Planului urbanistic general poate fi prelungit cu maximum trei ani, prin hotărâre a consiliului local/Consiliului General al Municipiului Bucureşti, până la intrarea în vigoare a noului plan urbanistic general”, „în temeiul prevederilor art. 46 al (1-3) al Legii nr. 350/2001 (actualizată) privind amenajarea teritoriului şi urbanismul cu modificările şi completările aduse de Legea nr. 85 din 20 iunie 2012 pentru ratificarea Deciziei Consiliului European 2011/199/UE din 25 martie 2011 de modificare a articolului 136 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene cu privire la un mecanism de stabilitate pentru statele membre a căror monedă este euro”. La proiectul de hotărâre este ataşată, de asemenea, avizarea acestuia de către Comisia de urbanism a CLM Constanţa, condusă de social democratul Valentin Pîrvulescu.
În proiectul cu pricina este amintită o expunere de motive a primarului Constanţei, Radu Mazăre, dar aceasta nu este ataşată la proiect.
 
Un PUG vechi de 14 ani
 
Actualul Plan de Urbanism General (PUG) al Constanţei datează încă din anul 1999. În urmă cu aproximativ trei ani, administraţia publică locală susţinea însă că se lucrează la un nou PUG, dat fiind faptul că au apărut noi tendinţe de dezvoltare. Dacă luăm în calcul şi interesele imobiliare majore din Constanţa, ne putem gândi că noul Plan de Urbanism General este un proiect cu miză grea pentru municipalitate şi pentru constănţeni.
Despre prelungirea PUG-ului, arhitectul Alexandru Bălan, preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România (OAR) - Filiala Teritorială Dobrogea, a declarat că era normal ca CLM să ia această decizie, de vreme ce planul a expirat la începutul lunii februarie: „PUG-ul a expirat, era obligatoriu să fie prelungit. Există posibilitatea prelungirii prin lege”, a menţionat Bălan. Preşedintele OAR a explicat că un PUG nu se poate reactualiza prea repede şi că, prin urmare, prelungirea sa a fost, în această situaţie, cea mai bună soluţie. Interesant este că arhitectul Bălan a subliniat că dacă această prelungire a valabilităţii PUG-ului nu se aproba „nu s-ar mai fi putut elibera certificate de urbanism, iar valabilitatea PUG-ului s-ar fi blocat complet”. Preşedintele OAR - Filiala Teritorială Dobrogea a menţionat şi că, „teoretic, tot ce s-a bătut în cuie între data expirării valabilităţii PUG-ului şi data aprobării prelungirii nu e valabil”.
Întrebarea care se impune este însă de ce a preferat administraţia constănţeană o prelungire a valabilităţii actualului PUG unei reactualizări a acestuia, de vreme ce există informaţii că s-ar lucra la noul Plan de Urbanism General încă din anul 2010.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii