Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:11 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Urmează semnarea unor noi acorduri de înfrăţire Trei sute de copii din ţară şi din Republica Moldova au sosit pe litoral (galerie foto)

ro

02 Jul, 2013 00:00 1573 Marime text
Copiii şi autoritatea locală din Cumpăna au fost ieri gazdele a 300 de elevi, o sută dintre tineri provenind din ţară, iar două sute din Republica Moldova. 
Tinerii sosiţi ieri vor petrece o săptămână la mare, urmând să viziteze obiectivele turistice din judeţ, ca urmare a unor programe iniţiate de comuna Cumpăna.
Pentru tinerii din ţară cazarea şi masa sunt asigurate de Primăria Cumpăna, iar pentru copiii din Republica Moldova şi în acest an sprijinul vine de la Consiliul Judeţean Constanţa şi de la Asociaţia Litoral Delta-Dunării. 

Oaspeţii au fost întâmpinaţi, ieri, la Cumpăna, cu pâine şi sare şi poftiţi în sediul Căminului Cultural la un frumos spectacol, care le-a fost oferit de ansamblurile din comună. După spectacol, cei 300 de copii s-au îndreptat spre Eforie, unde au fost cazaţi. Cei o sută de tineri din comunele de munte Vorona, Tulgheş, Moeciu, Cărpinet şi Valea Doftanei stau în Tabăra Luminiţa din Eforie Nord, în timp ce copiii din şapte localităţi ale Republicii Moldova, care au venit însoţiţi de reprezentanţi ai administraţiei publice locale, sunt găzduiţi într-o unitate de cazare din aceeaşi staţiune.
Cei două sute de copii nu sunt primii tineri sosiţi pe litoralul românesc din Republica Moldova. Săptămâna trecută, primii o sută de elevi din Republica Moldova au petrecut un sejur de şapte zile la malul mării.

„Anul acesta doar atâţia copii putem găzdui. Dar eu personal îi mulţumesc Bunului Dumnezeu că ne ţine sănătoşi să putem să ducem astfel de programe mai departe şi, de ce nu, să putem să găsim resursa financiară şi chiar şi umană, şi în situaţia în care munca nu este răsplătită aşa cum trebuie în administraţia publică locală noi să putem face, în continuare, asemenea gesturi”, a afirmat, ieri, primarul Mariana Gâju. 
Dacă activităţile de schimb de experienţă între comuna Cumpăna şi comunele din ţară au fost iniţiate în urmă cu opt ani, sosirea tinerilor din Republica Moldova pe litoralul românesc a fost posibilă începând de anul trecut.
În cadrul parteneriatelor cu localităţile din ţară, primarul Mariana Gâju a precizat că, de-a lungul anilor, localitatea Cumpăna a ales să-i trimită la munte pe copiii cu rezultate bune la învăţătură, iar primii beneficiari au fost elevii cumpăneni proveniţi din familii cu posibilităţi financiare reduse. Cât priveşte prezenţa elevilor din Republica Moldova, anul trecut Filiala Judeţeană Constanţa a Asociaţiei Comunelor din România, reprezentată de primarul comunei Cumpăna, ec. Mariana Gâju, a pus bazele unei acţiuni de organizare a unor acorduri de înfrăţire a comunelor din judeţul nostru cu localităţi din Republica Moldova. În cadrul acestor acţiuni, în 2012, pentru prima dată, 541 de elevi din Republica Moldova au beneficiat de mini-vacanţe pe litoralul românesc.

Urmează noi înfrăţiri la Constanţa

Şefa autorităţii locale a precizat că în perioada următoare va creşte numărul de acorduri de înfrăţire. Chiar săptămâna aceasta, la Pavilionul Expoziţional din Constanţa, cei şapte reprezentanţi ai administraţiilor locale care îi însoţesc pe copiii din Republica Moldova vor semna acorduri de înfrăţire cu primarii localităţilor constănţene. De altfel, primarii constănţeni îi vor primi în vizită pe copiii aflaţi zilele acestea la mare. Totodată, pe data de 31 august, de Ziua Limbii Române, pe muntele Bucegi, vor fi semnate o serie de acorduri de înfrăţire între localităţi din România şi Republica Moldova. „Aceste parteneriate vor fi semnate pe muntele Bucegi. Atunci va fi o zi istorică. Practic, nu facem altceva decât să dorim să înlăturăm acele bariere şi să realizăm adevărata unire”, a precizat Mariana Gâju, care şi-a exprimat dezamăgirea că ieri nu au putut ajunge la Constanţa toţi cei două sute de copii din Republica Moldova. Motivul? Un autocar cu tineri a fost oprit în Vama Cahul. „Graniţele dintre România şi Republica Moldova trebuie să dispară”, a spus Mariana Gâju.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii