Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:40 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE 10 Congresul PNL. Florin Cîțu a câștigat președinția PNL (galerie foto+video)

ro

25 Sep, 2021 10:08 3070 Marime text
  • La congresul PNL și-a anunțat prezența și preşedintele României, Klaus Iohannis. 
  • Florin Cîțu a câștigat președinția PNL.

Noul președinte al Partidului Național Liberal va fi ales astăzi în cadrul unui congres ce reunește aproximativ 5000 de liberali din toată țara.

Cei doi candidați care „luptă“ pentru funcția de conducere a PNL sunt actualul președinte al partidului, Ludovic Orban și premierul Florin Cîțu. 

Congresul PNL se va desfășura astăzi la Romexpo începând cu ora 11.00. 

La congresul PNL și-a anunțat prezența și preşedintele României, Klaus Iohannis. 

UPDATE: 1

Congresul PNL debutează la Romexpo cu proteste în fața pavilionului și declarații optimiste venite din partea candidaților la funcția de președinte al PNL. 

Premierul Florin Câțu are sprijinul, cel puțin declarativ, a peste 30 de organizații teritoriale, dar nu trebuie excluși primarii PNL, printre care și Vergil Chitac de Constanța, care, în schimbul suportului financiar de la buget, au ieșit la tribună și și-au aratat dechis susținerea pentru premierul pentru care bagă mana în foc că va fi noul lider suprem al partidului.

În schimb, Ludovic Orban mizează însă pe buna credință a liberalilor, a delegaților la congres. Speră ca, singuri, în cabina de vot, cei pe care ii conduce de patru ani, sa pună ștampila pe numele lui. Pe Ludovic Orban care la rândul lui, nu a uitat sa amintească, în campania internă, că știe numele tuturor primarilor, președinților de consilii județene și lideri ai organizațiilor județene ai PNL din țară. Adică le-a fost apropiat, spre deosebire de Florin Cițu, care abia dacă i-a băgat în seamă. Dar, Ludovic Orban știe probabil că șansele lui pentru o nouă poziție de șef de partid sunt minime. 

UPDATE: 2

În sala congresului măsurile de protecție sanitară sunt aproape imposibil de respectat. Delegații PNL stau înghesuiți în scaunele din sală, iar mulți poartă masca doar pe gură, sau chiar sub bărbie.
 
Echipa din Constanța este reprezentată de 144 delegați. Cei mai mulți îl susțin pe Florin Cîțu. Prefectul de Constanța, Silviu Coșa, a declarat, de altfel, ca sunt o echipă care merge asa cum a decis organizația județeană. 

Deputatul Bogdan Bola este însă sigur că Ludovic Orban va câștiga șefia PNL. El susține că două treimi din filiala PNL Constanța va vota cu Orban. Și asta pentru că, în caz contrar, partidul riscă să ajungă la mana PSD. 

UPDATE: ora 11.00

La congresul PNL de la Romexpo a ajuns și președintele României Klaus Iohannis care a fost întâmpinat cu aplauze venite din partea delegaților PNL. Șeful Statului a venit însoțit de cei doi candidați la șefia PNL, Ludovic Orban și Florin Cîțu, iar în sală s-a așezat pe un scaun chiar între cei doi candidați.  

UPDATE 3 Discursul președintelui Klaus Iohannis „Această guvernare trebuie să continue, pentru că nu există niciun motiv real pentru ca premierul să fie demis sau să își dea demisia“.

„Nu ne-am întâlnit de mult în această formulă. Mă bucur să vă văd aici în număr asa de mare. Vă salut pe toti, liberali din toată țara. Ne aflăm și nu pentru prima dată într-un punct de inflexiune, nu doar pentru PNL și pentru România. Trebuie să recunoaștem că nu a fost o campanie internă asa cum multi ne-am fi dorit. PNL este un partid viu, competitia deschis a fost mereu posibilă și incurajată. Mi-ar fi plăcut să văd mai multe dezbateri de idei pe moțiuni și proiecte. Să nu ne amăgim. Nu se pot ascunde derapaje și atacuri la persoană, așa cum am observat în ultimele luni. Asa ceva nu trebuie să mai vedem niciodată. Din păcate s-au spus lucruri grave, s-au folosit cuvinte dure care sapă în demnitatea unui partid, care și-a asumat guvernarea într-o perioadă dificilă. Este păcat ca acest curaj să fie pus în umbră de atacuri din interior. Viitorul presedinte al PNL va avea o misiune foarte grea. Să demonstreze în primul rând că PNL esrte în continuare cel mai important partid din România, pentru că principiile liberalismului sunt singurele pe care se poate clădi o țară democratică. Vremea confruntăîrilor electorale s-a incheiat.

Să nu uităm că am promis oamenilor în 2020, patru ani de stabilitate în România. Astăzi membri PNL își aleg conducerea pe care o consideră potrivită. De mâine, însă, ambele echipe trebuie să fie conștiente că menținerea unității partidului este esențială pe mai departe. Cel mai important argument pentru unitatea partidului este că România are nevpoie de un liberalism puternic. PNL se află în fața unui test de marturitate. Alegerile interne nu sunt doar despre a înlocui un lșider cu alt lider. Sunt despre proiecte și reconectare cu oamenii. Pnl are obligația să își asculte alegătorii. Recent făceam apel la responsabilitate și maturitate către partidele din arcul guvernamental. Reiau acest apel, deoarece dacă vom continua așa riscăm să pierdem încrederea în mediul politic. Ar fi extrem de grav deoarece atunci când oamenii sunt dezamăgiți de cei care îi reprezintă se crează un vid între alegători și aleși. Vă văd hotărâți și știu că vă doriți cu toții un singur lucru, ca România să câștige, să fie condusă de un guvern în care forța motrice este PNL, este impreativ să depășim cât mai repede actuala criză.

Această guvernare trebuie să continue, pentru că nu există niciun motiv real pentru ca premierul să fie demis sau să își dea demisia. Cu atât mai mult când premierul și miniștrii PNL sunt atacați din toate părțile, întregul PNL trebuie să îi suțină cu toate forțele. Sunt de neînțeles sabotajele venite din propriul partid,m chiar dacă până la un punct ar putea fi explicabile prin prisma luptei electorale interne. PNL trebuie să rămână la Guvernare și România poate avea un deceniu de guvernare de dreapta. Ca acest lucru să fie posibil este nevoie de fapte, de acțiuni concrete ce produc beneficii palpabile pentru cetățeni. Avem intrumentele necesare, fondurile care să ne permită să le pune în aplicare. Să avem și maturitatea de a ne așeza la masa dicuțiilor pentru soluții pentru România. Este nevoie ca Guvernul să își asume principii ferme și să le redea speranța oamenilor că pot avea un trai bun. Prosper, aici în țara noastră. Prioritățile rămân neschimbate, românii vor investiții în sănătate, infrastructură, venituri mai mari și sprijin pentru categoriile vulnerabile, educație pentru copiii lor. România, ca și alte state UE se confruntă cu provocări acute. Pentru a le gestiona cât mai bine este nebvoie de un Guvern eficient. Guvernarea presupune o muncpă de echipă. PNL are obligația față de români să continue să guvernezse responsabil. Dragi liberali, eu am încredere că parteneriatul început cu PNL va continua și va produce multe beneficii pentru România. Sunt încrezător că viitorul va fi unul bun pentru PNL și că guvernarea va fi bine gestionată de liberali“

UPDATE: 4

Premierul Florin Cîţu, candidat la şefia PNL, a declarat în discursul susținut la congresul Partidului Naţional Liberal că după acest eveniment partidul va ieşi mai puternic şi se va pregăti în fiecare zi pentru a câştiga alegerile din 2024.

"Astăzi vom culege roadele acestei campanii, care a fost una dificilă, e adevărat, dar una foarte bună pentru PNL, pentru că după ziua de azi, aşa cum am spus în fiecare colţ din ţară unde am fost, PNL să fie mai unit, mai puternic. Şi se va pregăti în fiecare zi pentru a câştiga alegerile din 2024. PNL, veţi vedea după ziua de astăzi, o să fie mai unit ca niciodată, iar ceea ce noi am promis am făcut şi veţi vedea că românii, ca de fiecare dată, unde am avut administraţie liberală, vor vota din nou PNL în 2024“


Premierul a vorbit și despre afirmaţia contracandidatului său, Ludovic Orban, care a susținut că el ar fi provocat actuala criză guvernamentală.

„Această criză guvernamentală a fost provocată de cei care au plecat de la guvernare, nu de mine sau de altcineva. Cei cărora le-am spus întotdeauna să vină înapoi, dacă se dezic de AUR şi de PSD. În momentul în care nu vor mai fi alături de AUR şi PSD, vom putea să facem guvernare împreună cu ei". 

UPDATE: 5 Declarațiile liderilor PSD Constanța 

„Eu sper ca după acest congres cele două tabere să își revină să se așeze la aceeași masă și să încerce să creioneze un drum comun. A fost prea corozivă camania aceasta și lungă. E vina lui Orban că a fost lungă, deoarece s-a apucat să declare acum trei luni ed zile că va candida la președinția PNL. Din păcate, alegerile în filiale au fost parazitate de discuția asta: Orban vs Cîțu. În mod normal trebuiau să fie alegeri în filiale după care trebuiau să aibă loc discuții despre cine să candideze. Apoi urma o lună de zile de campanie electorală. Dar dacă lucrurile s-au întâmplat înainte, în loc să se discute în filiale problemele specifice din fiecare filială, s-a discutat cine este cu Cîțu, cine este cu Orban. Lucrul asta a denaturat filozofia alegerilor. Eu cred că va câștiga Florin Cîțu“ – a declarat pentru ZIUA de Constanța primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac.

 

„Personal eu cred că va câștiga Orban. Sunt convins că și filiala Constanța, în ciuda acelui vot, cel puțin trei treimi vor fi alături de Orban deoarece acesta a arătat coloană vertebrală și faptul că a știut să țină o coaliție strâns unită și a avut rezultate. Dacă va câștiga Florin Cîțu va rămâne premier și el va decide ce se întâmplă pe viitor cu soarta coaliției de guvernare. – a declarat pentru ZIUA de Constanța deputatul PNL Bogdan Bola. 

 

„La finalul congresului PNL vom afla câștigătorul, iar eu cred că va fi Florin Cîțu. Știți că eu am avut o poziție asumată, însă totul ține de fiecare dintre noi. În orice congres pot apărea surpize“ – a declarat  senatorul PNL de Constanța, Septimiu Bourceanu.

UPDATE: 6

În timpul discursului susținut la congresul PNL, Rareș Bogdan a fost huiduit de cei prezenți în sala de la Romexpo. 

De asemenea, Ludovic Orban îl acuză pe Cîțu de colaborare cu PSD

„Negocieri pe sub masă s-au făcut. Azi nu avem un premier și un guvern cu care sa ne mândrim. Cota de încredere a scăzut dramatic. Nu din cauza mea, nu din cauza competiției" - a declarat Ludovic Orban.

UPDATE: 7 

Întrebat ce se va întâmpla de lunui, premeirul Cîțu a răspuns pentru cotidianul ZIUA de Constanța:

De luni mergem la muncă. Ursula von der Leyen vine luni în România să semnăm PNRR –ul. În acea zi, este un program agreat de Comisia Europeană, veți vedea în zilele următoare. 

Florin Cîțu, despre semnalul pe care îl dă prezența  Ursulei von der Leyen

Este același lucru pe care îl face în fiecare țară ce semnează PNRR. Noi semnăm PNRR-ul înaintea multor altor țări., a precizat Cîțu. 

Ce se va schimba după Congres

Ați văzut diferența dintre cele două echipe. Una care respectă toți membrii PNL, îîi ascultă și îi respectă, și alta care îi huiduie. De luni, vom avea o echipă care îi respectă pe toți mebrii PNL., a mai precizat premierul pentru cotidianul ZIUA de Constanța.  

UPDATE 8: 15.20

A început votarea. 

UPDATE 9: 

În timpul votării pentru șefia PNL au existat și sesiuni foto. 

UPDATE 10:

Florin Cîțu a câștigat președinția PNL.  Dintr-un total de de 4848 de voturi valabil exprimate, Cîțu a avut 2878 pentru, iar Orban 1898 de voturi pentru, iar 72 de voturi au fost anulate. 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii