Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:22 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Unde votează turiştii? La oamenii lui Mazăre Zelcă, Moscu şi Strutinsky, cu secţiile de vot în „casă" (galerie foto)

ro

23 Jul, 2012 01:19 5256 Marime text
cap_4.jpgHotelul Flora este deţinut de SC Xenoti SRL, în care sunt asociaţi Radu Mazăre, Nicuşor Daniel Constantinescu, Sorin Gabriel Strutinsky (care şi administrează afacerea) şi defunctul Mihail Gheorghe Cârciog

Referendumul de pe 29 iulie pentru demiterea sau reconfirmarea în funcţie a preşedintelui Traian Băsescu aduce mari surprize. Turiştii care vor veni week-end-ul viitor pe litoral vor putea vota chiar în secţii special amenajate în locuri... deosebite.

Spre exemplu, în staţiunea Mamaia se va putea vota în următoarele locuri: Restaurant Cleopatra - salon albastru, Restaurant Aurora, Hotel Bavaria Blu, Hotel Flora, Hotel Mercur-Minerva, Hotel Savoy, Cazino Mamaia - sector Nord, Hotel Modern, Mamaia Nord (Summerland), Hotel Tomis, Aqua Magic, Hotel Parc, Hotel Victoria, Hotel Doina, Hotel Riviera, Hotel Ambasador şi Restaurant Vatra. Ciudat ori ba, anumite localuri dintre cele enumerate mai sus pot fi puse cu uşurinţă sub semnul întrebării. Cum aşa? Să vedem! Spre exemplu, Restaurantul Cleopatra îi aparţine lui Vasile Chirondojan, fost consilier local PSD şi membru de nădejde al echipei lui Radu Mazăre în mandatul trecut al Consiliului Local. În concluzie, USL... Restaurantul Aurora este condus de un alt fost consilier local şi aprig PSD-ist, Mihalache Muşat, dedicat cauzei USL, dar şi şefului său pe linie de partid, Radu Mazăre.

„În sufrageria" asociaţilor

Hotelul Flora este al lui Radu Mazăre. Cu alte cuvinte, una dintre secţiile de votare va fi amenajată fix la primarul Constanţei - preşedinte al organizaţiei judeţene a PSD Constanţa, candidat al USL la Primărie - în... „sufragerie". Hotelul Flora este deţinut de SC Xenoti SRL în care sunt asociaţi Radu Mazăre, Nicuşor Daniel Constantinescu, Sorin Gabriel Strutinsky (care şi administrează afacerea) şi defunctul Mihail Gheorghe Cârciog. Şi la Cazino Mamaia - sector Nord se va putea vota. Terenul de sub Cazino, clădire cu istorie, este format din două loturi: „Lotul 1, având o suprafaţă de 10.356 mp, ce aparţine SC Mehmetoglu SRL conform contractului de vânzare-cumpărare 2078/8.12.2004 şi contractului de vânzare-cumpărare 435/28.02.2007, şi lotul 2, cu o suprafaţă de 11.890 mp şi aparţine SC Progetto 2000 România SRL, conform contractului de vânzare-cumpărare 2079/8.12.2004 şi contractului de vânzare-cumpărare de părţi sociale nr. 1934/13.10.2006". Clădirea a fost cumpărată de la Mamaia SA, însă terenul... În ultima zi a lui februarie 2007, municipiul Constanţa, reprezentat legal prin primar Radu Ştefan Mazăre, vinde către Mehmetoglu, reprezentat de Sorina-Gina Hortolomei-Moscu, „terenul situat în intravilanul municipiului Constanţa, staţiunea Mamaia, Complex Cazino Sud, lotul 2, jud. Constanţa, în suprafaţă de 11.890 mp (...) înregistrat cu număr cadastral 18557/2, intabulat în Cartea Funciară Specială nr. 972 a localităţii Constanţa, deschisă la Biroul de Carte Funciară Constanţa, conform încheierii nr. 20992/7.06.2006". Preţul este... surprinzător: numai 200 de euro pe metrul pătrat, în buricul staţiunii Mamaia. În total, 2.378.000 de euro fără TVA. Pe 12 martie acelaşi an, s-a intabulat şi dreptul de proprietate pe numele SC Mehmetoglu SA, prin încheierea nr. 13023. În aprilie 2007, prin contractul 842 şi Best Hotels & Tours a reuşit să cumpere de la municipalitate terenul din zona Cazino Nord, cu o suprafaţă de 10.356 mp. Povestea terenului de la Cazino este menţionată şi în celebrul dosar al retrocedărilor instrumentate de administraţia Mazăre. Rechizitoriul procurorilor DNA spune aşa: „S-a constatat că au fost atribuite terenuri atât din patrimoniul municipiului Constanţa, cât şi din domeniul public al statului. În legătură cu terenurile din domeniul public al statului, acestea reprezintă o importantă parte din faleza şi din plaja litoralului Mării Negre, în suprafaţă totală de 160.127,70 mp, cu o valoare de 32.396.672 de dolari şi 19.323.827 de euro. La acestea se adaugă plaja Cazino Mamaia, în suprafaţă de 22.793 mp, cu o valoare de 30.314.690 euro, intabulată, pe baza unor înscrisuri false, în proprietatea Primăriei Constanţa, apoi vândută".

Summerland cu secţie

Dacă totuşi vă aflaţi în partea de nord a staţiunii Mamaia, puteţi vota şi la Summerland, complexul rezidenţial al afaceristului Costică Zelcă. SC Stop SRL, firma administrată de Costică Zelcă, a construit blocurile de la ieşirea din staţiunea Mamaia în 2007 şi în 2008 pe teren cumpărat de la beneficiara retrocedărilor marca Mazăre, SC Holland Development. Firma îi are ca acţionari, cu 50%, pe Costică şi Silvia Zelcă. Restul afacerii aparţine firmei Millenium Global Trade Development SA, în spatele căreia se află Sorina-Gina Hortolomei-Moscu. Millenium Global Development şi Hortolomei apar în majoritatea afacerilor despre care se insinuează că ar fi ale aşa-numitei grupări Mazăre. Holland Development Group, administrată la rându-i de Sorina-Gina Hortolomei-Moscu, a pus mâna pe teren în urma dispoziţiei 3332 din 9 decembrie 2003, semnată de primarul Radu Mazăre. „În cârca" Holland Development Group mai stă şi celebra retrocedare din parcul Tăbăcărie, pe locul pe care s-a ridicat mai târziu City Park Mall. SC Stop SRL, firma lui Zelcă şi a soţiei sale, Silvia, a cumpărat terenul în 2007, prin contractul de vânzare-cumpărare 9185. În patrimoniul business-ului lui Zelcă se află două dintre hotelurile vestite ale oraşului: Oxford şi Malibu. În cazul în care aveţi chef de plajă şi bălăceală în ziua referendumului, puteţi vota chiar şi în costum de baie. Unde? La Aqua Magic!

Vot Magic

Inaugurat cu mare fast în 2003l parcul acvatic ocupă 27.200 mp. Şi acum societatea Aqualand SA, cea care stă în spatele parcului de distracţii din staţiunea Mamaia, este condusă de Sorina-Gina Hortolomei-Moscu, cea despre care se spune că ar fi „mâna de fier" a afacerilor unui anume grup de interese. Printre acţionari îi regăsim acum pe Dumitru Cilibia, şeful de la Petrocons, pe fiica acestuia, Laura Bianca Buşu, dar şi pe „omniprezenta" Sorina-Gina Hortolomei-Moscu. Rechizitoriul DNA în ceea ce priveşte retrocedările administraţiei Mazăre prezintă cazul Aqualand în două părţi: Modul de operare A şi Modul de operare B. Două poveşti, o singură afacere. În fapt, suprafaţa totală de teren pe care s-a amenajat „în timp record" parcul de distracţii estivale unde are un bar şi Radu jr., fiul primarului Radu Mazăre, a fost formată din două terenuri retrocedate prin semnătura şi dispoziţia primarului Radu Ştefan Mazăre. La data înfiinţării, în Aqualand SA erau implicaţi: Pomacost SA, Five Holding SA (acţionar la Sigma Trading, afacere în care erau şi sunt implicaţi Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu), Mobitom SA, Laura Bianca Buşu, Irina Cilibia şi Basarab Popa. Cele două terenuri, unul de 14.900 mp şi un altul de 12.320,96 mp, au fost închiriate de la Paraschiva Barbu şi de la Alexandru Octavian Şerban (actualul şef al secţiei de Ortopedie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă) pentru numai 20 de milioane de lei pe an. Dacă primul teren a provenit pe filiera Constantin Ioan Dumitru Cocăneanu - Răsvan Mircea Tudorache - Paraschiva Barbu, cel de-al doilea a „aterizat" la Aqualand de la medicul Alexandru Octavian Şerban via Laura Mariana Leşe.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Nu sunt de acord cu sectiile de votare din restaurante si hoteluri. Ce va urma, sectiile de votare 23 Jul, 2012 11:23 Am votat USL la locale, pentru ca asteptam o schimbare in plan economic, dar si social si moral. Asteptarile mi-au fost inselate, oamenii astia sunt la fel de odiosi ca cei pe care vor sa-i inlocuiasca. Iar faptul ca nu le pasa de noi e mai mult decat vizibil!!!
  • Simion 23 Jul, 2012 06:41 Ziar basist.......