Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:23 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un inginer constructor şi doi scafandri militari au înfruntat frigul şi apa îngheţată şi au recuperat crucile aruncate de IPS Teodosie

ro

06 Jan, 2016 13:33 2466 Marime text
 
14 temerari s-au încpuetat să se arunce în apele mării pentru a recupera crucile aruncate de IPS TEodosie în apa rece, dar numai trei dintre ei au ajuns primii la obiectele de cult. Civilul  Adrian Arhip a fost primul care a ajuns la crucea din apă. Acesta a fost urmat de scafandrii militari  Ionuț Pîrlea și Alexandru Dobrescu. 

S-a spus că aruncarea şi recuperarea crucii din apă la sărbătoarea Botezului Domnului, simbolizează intrarea şi ieşirea lui Hristos din apă Iordanului. Iar întrecerea tinerilor în a scoate cât mai repede crucea din apă are că temei faptul că Hristos a ieşit de "îndată" din apă (pentru că El nu avea păcate, nu avea ce să mărturisească şi de aceea nu trebuia să rămână mai mult timp în Iordan).

Nu se aruncă o simplă cruce, ci una sfinţită, care poartă în ea tainic puterea lui Hristos. Astfel, aruncarea crucii în apă are menirea de a înlătura forţele răului, dar nu trebuie să credem că prin acest act apă devine aghiasmă. Pentru transformarea apei în aghiasmă există o rânduiala. Dacă apă s-ar putea schimbă în aghiasmă doar prin aruncarea crucii în ea, atunci ar fi fost de ajuns că preotul să scufunde doar crucea în vasele cu apă.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii