Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:58 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un pensionar va dona lemnul de pe două hectare de pădure pentru simbolul oraşului Făgădău - „Până la Ziua Dobrogei, Cazinoul din Constanţa va fi conservat“

ro

16 Mar, 2018 00:00 2741 Marime text
Se caută planuri pentru salvgardarea Cazinoului, emblema oraşului Constanţa, dar şi a României. Asociaţia „Arché“ şi organizatorii Festivalului Neversea se implică în proiectul de salvare a monumentului de la Constanţa.
 
Ieri, în Sala Ovală a Instituţiei Prefectului - Judeţul Constanţa s-a desfăşurat un eveniment dedicat Cazinoului din Constanţa. Au participat Decebal Făgădău, primarul municipiului Constanţa, Raluca Bărrbulescu, de la Asociaţia „Arché“, şi reprezentanţii Festivalului Neversea. Cu această ocazie, au fost anunţate planurile conturate pentru salvarea Cazinoului din Constanţa.
 
La începutul acţiunii, Raluca Bărbulescu a declarat că „împreună putem scrie o nouă filă din istoria Cazinoului din Constanţa“. „În acest sens, am vrea să punctăm că această listă nu trebuie privită ca o listă neagră sau o listă a ruşinii, ci dimpotrivă, ca o oportunitate, o invitaţie la dialog în direcţia deblocării procesului de restaurare şi reactivare a Cazinoului din Constanţa. Nominalizarea acestuia pe această listă certifică valoarea excepţională a monumentului pentru patrimoniul european“, au precizat reprezentanţii Asociaţiei „Arché“.
 

Subiect de interes internaţional

 
Primarul municipiului Constanţa, Decebal Făgădău, a declarat că, în continuare, Cazinoul este un subiect de interes pentru constănţeni, pentru România şi pentru opinia europeană.
 
„După trei licitaţii organizate şi contestate, am avut o întâlnire cu Asociaţia «Arché», care a propus să includem Cazinoul pe lista celor şapte monumente periclitate din Europa. Compania Naţională de Investiţii se ocupă în continuare de consolidarea şi reabilitarea Cazinoului. Doar ca acum are şi nişte parteneri importanţi“, a declarat primarul Făgădău.
 
Acesta a prezentat şi rezultatele sondajului lansat de municipalitate privind Cazinoul, sondaj la care au răspuns 25.000 de persoane. Astfel, 76% dintre constănţenii participanţi la sondaj vor că Primăria să meargă mai departe cu Consiliul Naţional de Investiţii, cu care deja s-a întâlnit pentru a stabili termenii. 96% vor ca monumentul să fie deschis non-stop şi tot atâţia îşi doresc să existe activităţi generatoare de venit pentru a exista un suport financiar propriu. De asemenea, 16.800 de constănţeni îşi doresc cel mai mult o sală de evenimente - teatru, cinematograf, iar 13.700 îşi doresc o cafenea sau cofetărie unde să fie organizate lansări de carte sau alte activităţi culturale. Alţi 13.000 de constănţeni vor o sală de expoziţii, iar 10.000 îşi doresc un restaurant.
 
În context, primarul Decebal Făgădău a anunţat că a fost sunat de un pensionar care i-a transmis că vrea să doneze lemnul de la două hectare de pădure pentru lucrările necesare Cazinoului. Edilul-şef a anunţat că, până la Ziua Dobrogei, Cazinoul Constanţa va fi conservat. „Ne ocupăm de conservarea Cazinoului. Compania Naţională de Investiţii se va ocupa de consolidarea şi reabilitarea Cazinoului. Ne dorim ca cea de-a patra licitaţie să aibă succes. Dorim să stopăm degradarea Cazinoului până în momentul în care vor demara lucrările de reabilitare. Ne permitem financiar conservarea Cazinoului. Municipiul se ocupă de conservare, indiferent cât va costa“, a mai punctat primarul municipiului Constanţa.
 

Campanii de responsabilizare socială

 
Cei de la Neversea, prin reprezentanţii Bogdan Buta şi Edy Chereji, au anunţat că vor organiza campanii de responsabilizare socială pentru salvarea Cazinoului. Bogdan Buta a precizat că organizatori festivalului sunt preocupaţi să se implice în diferite programe sociale. „Vom demara o campanie pentru acest monument, astfel încât Cazinoul să beneficieze de o atenţie mai puternică din partea comunităţii internaţionale“, a anunţat acesta, adăugând că organizatorii Festivalului Neversea vor susţine toate eforturile întreprinse pentru reabilitarea Cazinoului.
 
La rândul său, Edy Chereji a menţionat că îşi asumă responsabilitatea demarării unei campanii de strângere de fonduri pentru Cazinoul Constanţa: „Neversea îşi doreşte să fie un amplificator al acestei campanii de implicare socială. Ne dorim o campanie care va pune în valoare acest simbol al Constanţei. La mijlocul lunii mai vom reveni la Constanţa cu această campanie“.
 
Inclus pe lista celor mai periclitate 12 situri din Europa
 
Reamintim că, pe 16 ianuarie, Cazinoul din Constanţa a fost inclus de Europa Nostra, federaţia paneuropeană a societăţii civile dedicată salvgardării patrimoniului cultural, pe lista scurtă a programului 7 Most Endangered, care cuprinde cele mai periclitate 12 situri din Europa.
 
Programul „Cele mai periclitate 7 situri“ a fost lansat în ianuarie 2013 de către Europa Nostra, cu sprijinul Institutul Băncii Europene de Investiţii, în calitate de partener fondator, şi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, în calitate de partener asociat. „Cele mai periclitate 7 situri“ nu este un program de finanţare. Scopul său este de a servi drept catalizator pentru acţiune şi pentru a promova puterea exemplului. Acesta beneficiază de sprijinul programului Uniunii Europene „Europa Creativă“, ca parte a programului Europa Nostra „Patrimoniul nostru - valorile noastre“.
 
Cele 12 monumente şi situri au fost selectate ţinându-se cont de valoarea lor patrimonială şi culturală deosebită, precum şi de pericolul iminent în care se află. Implicarea comunităţilor locale şi angajamentul diferitelor organisme publice şi private pentru salvarea acestor situri au fost, de asemenea, socotite cruciale. Un alt criteriu important a fost reprezentat de potenţialul acestor situri de a stimula dezvoltarea socio-economică durabilă.
 
Nominalizările pentru „Cele mai periclitate 7 situri“ au fost propuse de organizaţii ale societăţii civile sau de către instituţii publice care fac parte din vasta reţea Europa Nostra, ce include membri şi organizaţii asociate de pretutindeni din Europa. Cele 12 situri au fost selectate de o comisie de experţi în istorie, arheologie, arhitectură, conservare, analiză de proiect şi finanţe.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii