Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:03 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un pas înainte, pentru trecut Clădire istorică din peninsulă, în atenția Asociației Salvarea Patrimoniului Cultural Dobrogean

ro

16 Dec, 2019 00:00 2720 Marime text

La ieșirea din Piața Ovidiu spre faleză, un vechi imobil veghează drumul. Pe vremuri simbol al gândirii moderniste arhitecturale, clădirea și-a pierdut strălucirea de care s-a bucurat odinioară. Totuși, sub atenta îngrijire a Asociației pentru Salvarea Patrimoniului Cultural Dobrogean, blocul pare să renască.
Clădirea, aflată pe strada Arhiepiscopiei, se află în plin proces de restaurare a fațadei, misiune asumată și dusă la îndeplinire de Asociația Salvarea Patrimoniului Cultural Dobrogean. Recent, cea de-a doua fațadă a fost restaurată, iar schelele au fost mutate spre partea pe care clădirea și-o întoarce spre Piața Ovidiu.


Puțin înainte de demararea proiectului, reprezentanții asociației al cărei președinte este constănțeanul Lucian Aiftincăi declarau următoarele: „În spiritul misiunii asumate de asociația noastră, vom proceda la restaurarea fațadei clădirii situate în strada Arhiepiscopiei (...) Acțiunea noastră se va desfășura în deplină colaborare cu proprietarii clădirii, persoane fizice și juridice, și cu acordul scris al Comisiei Județene de Cultură Constanța“.
 

Misiune pro bono


Reprezentanții Asociației și-au argumentat astfel demersul: „Clădirea prezintă valoare arhitecturală, fiind construită în perioada interbelică – anii 1930, în stil modernist. Situația actuală a fațadelor este dezastruoasă, existând porțiuni cu tencuiala căzută, pete de mizerie sau mucegai, urme de intervenții aleatorii, fără consistență cromatică și stilistică“.


Poate unul dintre cele mai importante aspecte ale proiectului de restaurare este faptul că misiunea este una pro bono: „Asociația noastră va suporta integral costurile, cele patru familii de proprietari care locuiesc în clădire fiind degrevate de orice formă de plată“.


Totodată, reprezentanții Asociației pentru Salvarea Patrimoniului Cultural Dobrogean au declarat că se vor păstra particularitățile clădirii: „Arhitecții noștri au elaborat un proiect pe baza căruia restaurarea fațadelor va păstra în integralitate caracteristicile originale ale clădirii, neoperându-se niciun fel de modificări ale structurii de rezistență, zidăriei sau aspectului general al clădirii“.


În ce privește restaurarea efectivă, la baza acesteia stau curățarea și refacerea zonelor de tencuială afectată, consolidarea și placarea balcoanelor și acoperirea integrală a fațadelor cu tencuială decorativă de 2 mm, în nuanțe cât mai apropiate de cele originale, spun reprezentanții asociației.


Lucrările de refacere a fațadei clădirii au început la data de 2 octombrie, cu montarea primelor schele. Joia trecută, după finalizarea celei de-a doua fațade, schelele au fost mutate pe fațada ce privește Piața Ovidiu.


Sursa foto: http://patrimoniuldobrogean.ro/


Citește și:

Salvarea Patrimoniului Cultural Dobrogean
Lucian Aiftincăi - „Vrem să dăm înapoi oraşului o parte din profitul pe care l-am făcut aici“


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii