Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:32 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un nou pas în lupta contra violenței domestice. Încălcarea ordinului de protecție ar putea fi pedepsită cu ani de închisoare

ro

30 Apr, 2020 00:00 1318 Marime text

La Senat a fost înregistrată Propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr.217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței domestice.
Inițiatori ai proiectului sunt Huncă Mihaela - deputat Independent; Podaşcă Gabriela-Maria - deputat Independent; Vlăducă Oana-Silvia - deputat Independent. Conform proiectului, cei care nu vr respecta ordinul de protecție, ar pute să ajungă după gratii între șase luni și cinci ani.
Pedepsele menționate vor putea primi cei împotriva cărora a fost emis un ordin de protecție și care nu respectă măsurile stabilite prin intermediul acestuia. Măsurile drastice vin pentru cei care nu respectă următoarele aspecte: refuză să fie evacuați temporar din locuință; nu permit accesul victimei sau a copiilor în locuința familiei; nu respectă limitarea dreptului de folosință asupra unei părți a locuinței comune, astfel încât să nu vină în contact cu victima; nu respectă obligația de a păstra distanța minimă stabilită față de victimă, față de reședința sau locul de muncă ori față de membrii familiei acesteia; nu respectă interdicția de a se deplasa în anumite localități sau zone determinate pe care persoana protejată le frecventează ori le vizitează periodic; refuză să poarte un sistem electronic de supraveghere; contactează, inclusiv telefonic, prin corespondență sau în orice alt mod, victima; refuză să predea armele deținute; refuză consilierea psihologică, psihoterapia ori internarea nevoluntară dispusă de instanță; nu se prezintă periodic, la intervalul stabilit de instanță, la secția de poliție competentă; nu dă informații polițiștilor despre noua adresă de domiciliu, în cazul în care a fost evacuat din locuința familiei.
Mai mult, inițiatorii doresc ca pedepsele să fie aplicate și în cazul ordinelor de protecție provizorii, emise de oamenii legii care ajung imediat la locul fapte după producerea violenței domestice.

Conform proiectului, se propune și acordarea asistenței juridice din oficiu, mai ales că multe dintre victime refuză să meargă mai departe în instanță cu agresorul din lipsa banilor pentru a se apăra printr-un avocat.

Citește și:

Interviu online - comisarul de poliţie Marius Ghiţă 36 de bărbaţi, victime ale violenţei domestice. Detalii despre ordinul de protecţie provizoriu

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii