Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:57 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un model de convieţuire interetnică Invitaţi din 25 de localităţi dobrogene, la Cumpăna (galerie foto)

ro

03 Jun, 2013 00:00 2135 Marime text
Muzică, dans, bucate alese şi voie bună au fost ingredientele celei de-a VI-a ediţii a evenimentului „Convieţuire interetnică, pe plaiuri dobrogene” organizat, ieri, la Casa de Cultură din Cumpăna.

Gospodinele din 25 de localităţi ale judeţelor Constanţa şi Tulcea s-au întrecut în cadrul unei competiţii culinare. Dacă localnicele au îmbiat publicul cu bunătăţi, fel de fel, specifice  musulmanilor, ruşilor lipoveni, armenilor şi macedonenilor, 22 de ansambluri provenite din cele două judeţe au întreţinut atmosfera preţ de două ore.
Competiţia culinară le-a lăsat gura apă tuturor celor prezenţi, fiind expusă spre jurizare o varietate de mâncăruri. Au fost prezente pe mese de la şuberec, miel în cocă şi plăcintă dobrogeană, până la puiul fript pe plită cum se face în Dobrogea şi baclavalele turceşti.  

Evenimentul a debutat cu Hora Prieteniei

Horei i s-au alăturat toate ansamblurile prezente la festival. „Hora Frăţiei, care s-a desfăşurat în faţa Casei de Cultură, nu face altceva decât să demonstreze că există relaţii bune, de prietenie, de dragoste şi de omenie între diferitele minorităţi etnice. De altfel, aceasta ne şi dorim noi, cei din administraţia publică de la Cumpăna - să unim oamenii întru frăţie, întru bunătate şi întru omenie”, a afirmat primarul comunei Cumpăna, ec. Mariana Gâju.  
După ce ansamblurile au evoluat pe scena Casei de Cultură în aplauzele unui public numeros (sala Casei de Cultură a fost arhiplină), iar juriul a reuşit să anunţe câştigătorii competiţiei, activităţile s-au mutat pe stadionul din Complexul Sportiv Victoria din Cumpăna, unde, începând cu ora 13.00, au avut loc mult îndrăgitele lupte tradiţionale tătăreşti denumite Kureş.

„Baclavalele şi şuberecul sunt o minunăţie”

Prezent la eveniment, senatorul Alexandru Mazăre a declarat că Dobrogea „este deja privită ca un standard în ceea ce priveşte armonia dintre diversele etnii conlocuitoare” şi că „evenimentele precum cel de astăzi (n.r. de ieri) sunt extrem de importante întrucât dovedesc că la nivelul localităţilor se păstrează adevăratele valori şi tradiţii”. 
Senatorul a precizat că nu a apucat să guste din bucatele gospodinelor, însă a menţionat că „baclavalele şi şuberecul sunt o minunăţie”.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii