Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:02 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Un bun prilej de a omagia savanții români, munca și reușitele lor” Președintele Klaus Iohannis, mesaj cu prilejul celei de-a treia ediții a Galei PatriotFest

ro

20 Nov, 2019 07:54 1371 Marime text
Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis marți, 19 noiembrie a.c., un mesaj cu prilejul celei de-a treia ediții a Galei PatriotFest. Mesajul a fost prezentat de către Ligia Deca, Consilier de Stat - Departamentul Educație și Cercetare:

”Salut inițiativa de a aduce laolaltă inovația și nevoile de securitate ale României, în context euroatlantic. În condițiile în care inovarea și transferul tehnologic au un rol tot mai mare în dezvoltarea economiei, devine evident că și securitatea noastră colectivă depinde, din ce în ce mai mult, de capacitatea de adaptare de care dăm dovadă.

La nivelul Uniunii Europene, se acordă o importanță ridicată inovării în domeniul securității, în special prin inițiativa Fondului pentru Apărare Europeană, care își propune să dezvolte inovația, cercetarea și dezvoltarea capabilităților europene din domeniul tehnologiei și echipamentelor destinate apărării.

Provocările cu care ne confruntăm în garantarea securității românilor și a tuturor europenilor sunt tot mai diversificate și nu pot fi combătute fără a apela la o tehnologie de cel mai înalt nivel. Un tip special de amenințări la adresa securității lumii contemporane sunt cele propagate și coordonate prin intermediul internetului, o zonă în care se impun tehnologii specifice tot mai avansate, cu atât mai mult cu cât NATO a definit mediul cibernetic drept domeniu operațional pentru Alianță.

Cu siguranță, inteligența artificială va transforma modul în care se vor desfășura securitatea și apărarea statului, precum și a cetățenilor săi. Nu ne referim aici doar la operațiuni cu o tot mai pregnantă componentă tehnică, ci inclusiv la modul în care comunicăm intern, formăm și antrenăm militarii sau asigurăm bunăstarea personalului implicat în activități de securitate.

Inovarea în domeniul securității include și optimizarea modului în care se lucrează, utilizarea mai bună a resurselor umane sau identificarea mai rapidă a potențialelor amenințări. Abordările proactive sunt de asemenea importante, fiind imperativ ca eventualele amenințări să fie identificate și contracarate înainte de a-i afecta pe cetățenii noștri sau de a afecta capacitatea statului de a-i proteja.

Gala PatriotFest premiază o parte dintre activitățile notabile din domeniul securității din întreaga societate și consider că o astfel de inițiativă trebuie atât încurajată, cât și dezvoltată pe mai departe. Rolul talentului inovator în garantarea securității noastre colective va deveni din ce în ce mai important și avem datoria de a recunoaște meritele celor care ne oferă noi moduri în care ne putem asigura securitatea. Mă bucur să transmit acest mesaj de încurajare a cercetării, inovării și implementării de noi soluții, indiferent de domeniul lor de aplicabilitate, astăzi, 19 noiembrie, când în România marcăm Ziua Cercetătorului și Proiectantului. Este, așadar, un bun prilej de a omagia savanții români, munca și reușitele lor.

În prezent, poate mai mult ca niciodată, aspecte importante ale apărării suveranității și securității României țin și de performanțele unui număr mic de inovatori.

Le datorăm mult, iar reușitele lor trebuie răsplătite. Felicitări celor premiați, dar și tuturor participanților, membrilor juriului și organizatorilor!

Vă mulțumesc!”

Citește și: Gala PatriotFest. A participat ministrul Apărării Naționale. Ce premii s-au dat
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii