Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:58 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tulcea Navele maritime blocate aproape o lună pe brațul Chilia se îndreaptă spre Marea Neagră

ro

13 Feb, 2017 12:24 2497 Marime text
Navele care au stat blocate mai mult de o lună pe brațul Chilia al Dunării se îndreaptă astăzi pe canalul Sulina spre Marea Neagră, potrivit directorului general al Administrației Fluviale a Dunării de Jos (AFDJ), Dorian Dumitru.

„Primele nave blocate încă la începutul lunii ianuarie la Ismail (localitate din Ucraina situată pe malul stâng al brațului Chilia al Dunării — n.r.) au intrat ieri (duminică - n.r.) pe canalul Sulina și se îndreaptă spre Marea Neagră. Nu puteau ieși pe brațul Bîstroe din cauza pescajului mare al navei", a declarat Dorian Dumitru, potrivit Agerpres.

Pe brațul Sulina al Dunării, remorcherul "Gheorghieni 2" oferă asistență unor nave maritime la Gorgova și Crișan, zone în care fluviul este acoperit cu sloiuri în proporție de 100%. 

"Remorcherul «Galați 3» este la Sulina, iar nava «Perseus» la Galați. Se va întoarce la Tulcea atunci când situația o va impune", a precizat directorul AFDJ.

Săptămâna aceasta, societatea care efectuează curse între Tulcea și Sulina dorește să crească numărul acestora de la două, câte a executat în ultima lună, la trei.

„Nava noastră va fi asistată de remorcherul Ministerului Apărării Naționale 'Grozavul' care se va retrage la Constanța la sfârșitul acestei săptămâni", a precizat directorul societății Navrom Delta SA, Nicolae Chichi.

Pe Dunărea fluvială, segment al cursului de apă între Brăila și Baziaș, se circulă parțial, potrivit AFDJ.

„Circulația navelor pe sectorul fluvial este închisă între kilometrii 300 și 430. De la Oltenița la Baziaș, între kilometrii 300 și 350, am emis derogări pentru convoaie de barje, circulația fiind permisă doar pe timp de zi", a mai precizat Dorian Dumitru.

Din data de 8 ianuarie 2017, circulația navelor fluviale pe brațele Chilia și Sfântu Gheorghe a fost suspendată din cauza sloiurilor. Câteva zile mai târziu, circulația pe Dunărea fluvială a fost suspendată pe o perioadă nedeterminată, din cauza sloiurilor. Pe brațul Sulina, segment maritim al Dunării de Jos, traficul navelor maritime se desfășoară în condiții de iarnă, iar cel al navelor fluviale are loc doar în condițiile în care sunt asistate de remorchere ale AFDJ sau ale MApN.

Ministerul Apărării Naționale a dislocat la Tulcea, începând cu data de 21 ianuarie, nava ''Grozavul'' care a acționat până în prezent pentru spargerea gheții și asigurarea circulației navelor maritime pe canalul Sulina și pe brațul Tulcea al Dunării. De asemenea, remorcherul "Grozavul" a acordat asistență, în ultima săptămână, navelor fluviale care au transportat persoane și alimente pe Dunăre, între Tulcea și Sulina.

Nava maritimă de intervenție și salvare cu scafandri 'Grozavul' se află în subordinea Centrului de Scafandri Constanța și este destinată să execute misiuni specifice de remorcare, căutare și salvare pe mare, dar, în situații de urgență (catastrofe naturale), aceasta poate executa și alte tipuri de misiuni în sprijinul populației civile. Remorcherul este dotat cu două motoare Diesel, cu o putere de 5000 de cai putere fiecare.


Sursa foto: Agerpres
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii