Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:17 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tulcea, gazda unui ceremonial organizat de Forțele Navale Române cu prilejiul sărbătoriri a 141 ani de la revenirea Dobrogei la patria mamă

ro

13 Nov, 2019 14:43 1237 Marime text
Forțele Navale Române vor sărbători joi, 14 noiembrie, Ziua Dobrogei, prima regiune a României care are o zi oficială (conform Legii nr. 230/2015), printr-o serie de activități cu caracter militar și cultural.

Cu acest prilej, în garnizoana Tulcea, se va desfășura joi, 14 noiembrie, începând cu ora 11.00, un ceremonial militar și religios organizat la Monumentul Independenței, unde Forțele Navale Române participă cu un pluton de militari din cadrul Regimentului 307 Infanterie Marină.

La Cercul Militar din Mangalia vor fi organizate joi, 14 noiembrie, un simpozion dedicat Zilei Dobrogei și o expoziție de pictură a domnului George Șerban, intitulată „Universul dobrogean”. De asemenea, duminică, 17 noiembrie, începând cu ora 15.00, va avea loc lansarea cărții „Melodia amintirilor”, semnată tot de domnul George Șerban.
 
În Aula „Viceamiral Ion Coandă” a Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” va avea loc joi, 14 noiembrie, începând cu ora 12.00, un workshop cu tema „Educația marinărească română – factor de dezvoltare economică și socială a Dobrogei”. Evenimentul se înscrie și în seria manifestărilor organizate de Instituția Prefectului – Județul Constanța cu prilejul marcării Zilei Dobrogei.

Muzeul Național al Marinei Române va oferi acces gratuit publicului vizitator, joi, 14 noiembrie, în intervalul orar 9.00-16.00, atât la expoziția permanentă cât și la cele patru expoziții temporare: „Perenitate” (expoziție de artă), „Parașutismul militar-armă de elită” (expoziție de tehnică și foto-documentară), „Din activitatea Cercetașilor Marini” (expoziție de fotografie și însemne cercetășești), precum și modulul expozițional „40 de ani de la catastrofa navei Independența”.

Unul dintre cele mai importante aspecte ale revenirii Dobrogei în hotarele României, la data de 14 noiembrie 1878, este faptul că, prin cei 245 km de litoral românesc la Marea Neagră, țara noastră a recăpătat deschiderea la Oceanul Planetar, iar pentru Marina Militară Română a însemnat începutul dezvoltării segmentului maritim, în plus față de structurile fluviale, ale infanteriei marine sau ale aviației navale.

După revenirea Dobrogei la Patria-mamă, dezvoltarea Marinei Militare Române s-a împletit cu destinele românești ale ținutului cuprins între Dunăre și Marea Neagră, parcurgând numeroase programe de dotare și de modernizare, adaptate la noile cerințe de apărare a litoralului maritim și a gurilor Dunării.

Sursă foto: MApN
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii