Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:21 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Trei legende, un singur sfânt Cine a fost Valentin şi de ce sărbătorim azi Ziua Îndrăgostiţilor

ro

14 Feb, 2014 00:00 2945 Marime text
Azi, este Valentine's Day sau Ziua Îndrăgostiţilor în tradiţia occidentală. Cu toate că în România, sărbătoarea tradiţională pentru iubiţi este Dragobete, marcată pe 24 februarie, tot mai mulţi compatrioţi au adoptat ziua de 14 februarie ca Ziua Îndrăgostiţilor. În acestă zi, românii îşi exprimă sentimentele de dragoste, se logodesc sau se căsătoresc, îşi fac cadouri şi surprize, pregătite din timp, adresând persoanei iubite un mesaj care se încheie cu o rugăminte arzătoare: „ca aceasta să-l poarte în gând, mereu”. Dar cine a fost Sfântul Valentin şi care sunt originile acestei sărbători. Există mai multe legende ale Sfântului Valentin, care au ajuns până în zilele noastre.
 
Una dintre ele zice că acest sfânt Valentin ar fi fost un preot în Imperiul Roman, în timpul lui Claudius II (213-270). Împăratul se angajase la conducerea unor campanii militare sângeroase care necesitau menţinerea constantă a numărului de soldaţi în armată. Pentru că, în viziunea sa, bărbaţii tineri nu pot fi înrolaţi, fiind legaţi de neveste şi copii, împăratul scoate căsătoria în afara legii. Preotul Valentin a continuat, în ilegalitate, deci în secret, să căsătorească tinere cupluri. Desigur că a fost descoperit şi, cum împăratul Claudius era un împătimit al persecutării creştinilor, a fost trimis în închisoare. Aici se îndrăgosteşte de o femeie oarbă căreia îi redă vederea, dar nu avea să îşi trăiască dragostea, căci este decapitat la 14 februarie.
 
Potrivit cele de-a doua legende, Sfântul Valentin II a fost un episcop pios din Terni. Fără a se preciza cu exactitate nelegiurea pentru care era condamnat, a fost întemniţat la Roma, în timpul unei vizite. În închisoare, a devenit apreciat atât de către gardieni, cât şi de însuşi împăratul Claudius. La fel ca şi primul sfânt, viaţa acestuia s-a terminat în acelaşi mod tragic, în aceeaşi zi a lunii februarie, pentru a fi încercat să îl convingă pe Claudius să renunţe la interzicerea căsătoriei.
 
Legenda a treia spune că nepăsător la interdicţia pusă de Claudius II, a continuat să oficieze ceremonii de căsătorie şi a fost, de asemenea, aruncat în temniţă. S-a îndrăgostit, şi el, dar de fiica unui gardian. Înainte de a fi omorât prin bătaie cu pietre şi, în final, decapitare, a lăsat un bilet către iubita sa, semnat ”tua Valentini” (al tău Valentin).
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii