Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:37 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tradiții și obiceiuri. Ce se întâmplă în noaptea de Sânziene

ro

24 Jun, 2021 08:42 4152 Marime text
  • În calendarul popular, ziua de 24 iunie este cunoscută sub denumirea de Sânziene sau Drăgaica.
  • Comparativ cu Rusaliile, care erau văzute ca întrupări fantastice aducătoare de rele, Sânzienele au în popor o reprezentare cognitivă a binelui, a fertilităţii, a prosperităţii.

Sânzienele își au originea într-un străvechi cult solar.
 
În credința populară, Sânzienele erau considerate a fi niște femei frumoase, niște adevărate preotese ale soarelui, divinități nocturne ascunse prin pădurile întunecate, neumblate de om.

Celebrată la mijlocul verii, sărbătoarea Sânzienelor este considerată un moment propice pentru culegerea plantelor de leac, dar şi de descântec, utilizate în diverse ritualuri.  Astfel, în Noaptea de Sânziene, femeile obişnuiau să meargă pe câmp să adune flori şi ierburi. 
 
Spre deosebire de Rusalii, care sunt reprezentări fantastice aducătoare de rele, Sânzienele sunt zâne bune. Dar ele pot deveni și forte dăunătoare, lovindu-i pe cei păcătoși cu "lanțul Sânzienelor", pot stârni din senin și vijelii, pot aduce grindina, lăsând câmpul fără de rod și florile fără de leac.

Tradiţii şi obiceiuri de Sânziene 

Se spune că, în noaptea de Sânziene, datorită prezenţei acestor creaturi diafane, se întâmplă minuni. Potrivit credinţei populare, Sânzienele plutesc în aer sau se plimbă pe pământ în noaptea de 23 spre 24 iunie, cântă şi dansează, împart rod holdelor, umplu de fecunditate femeile, înmulţesc animalele şi păsările, umplu de leac şi miros florile şi tămăduiesc bolnavii şi alină sufletele oamenilor.
 
Un alt obicei este alaiul Drăgaicei: cele mai frumoase fete din sat, îmbrăcate în alb şi purtând cununi din spice de grâu şi alte plante, colindă uliţele satului. La răscruci, de regulă, fetele se opreau pentru dansul Drăgaicei. Acest dans era jucat atât pentru belşug, cât şi pentru protecţia gospodăriilor şi a ogoarelor. În tradiţia populară, se credea că, odată cu drăgaicele, juca şi soarele la amiază, astfel se explica şi zăbovirea lui pe cer. Totodată, în timpul dansului, se mai practică şi udatul fetelor de către flăcăii care umblă şi ei prin sat din zorii zilei cu flori de sânziene la pălării.

Drăgaica - ziua ritualurilor pentru femei şi fete 

Farmecul sărbătorii se datorează multitudinii de ritualuri care se practică în această zi, menite să asigure belşugul şi fertilitatea. Pentru femei, în special, Drăgaica este un bun prilej de a realiza diverse ritualuri pentru a avea copii, iar pentru fete, această zi reprezintă o ocazie de a-şi afla sortitul.

Fetele care doresc să-şi viseze sortitul trebuie să pună sub pernă un bucheţel de flori, iar femeile căsătorite au grijă să-şi înfăşoare cu flori de sânziene mijlocul, pentru a nu avea dureri la muncile câmpului. De asemenea, atât fetele, cât şi femeile, fără deosebire, îşi puneau în păr sau în sân această floare, pentru a atrage atenţia asupra frumuseţii lor.

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii