Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:21 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Topul pensiilor de lux

ro

12 May, 2009 15:20 1193 Marime text
Cea mai mare pensie specială se ridică la aproape 33.000 şi îi revine unui magistrat, ocupând astfel locul întâi în topul bugetarilor de lux, realizat de Cotidianul pe baza datelor transmise de ministerele cu legi speciale de pensionare. Pe locul secund se află pensia maximă din domeniul aviatic, de aproape 32.000 de lei.

Bugetarii de lux primesc pensii de sute de milioane în virtutea unor legi speciale care au fost aprobate de Parlament în ultimii ani.

Dacă magistraţii şi aviatorii ocupă primele două locuri în topul celor mai mari pensii, locul trei revine sistemului public de pensii, cu o valoare maximă de aproape 23.000 de lei, potrivit datelor de la Casa Naţională de Pensii. Următoarele poziţii sunt ocupate de diplomaţi, cu un maxim de peste 12.300 de lei lunar, de politişti, aproape 11.500 de lei, de funcţionarii publici parlamentari, cu peste 7.800 de lei, apoi de personalul de specialitate din instanţe, cu peste 7.300 de lei, si de parlamentari, cu aproape 5.800 de lei.
Pe ultimele locuri în topul celor mai mari pensii se află Ministerul Apărării (MAp), unde peste 200 de persoane primesc o pensie de peste 5.000 de lei, SPP, cu un maxim de aproape 4.800 de lei, şi SRI, cu un venit aproape de 4.700 de lei.
Bugetarii de lux care primesc astfel de pensii de sute de milioane sunt împărţiţi în două categorii, după cum evidenţiază Cotidianul. Pe de o parte sunt cei care cotizeaza ca toti salariatii din Romania la fondul public de pensii, dar primesc la batranete o pensie de serviciu, de pana la 80% din media veniturilor din ultimele 12 luni de activitate. Aici intra diplomatii, aviatorii, parlamentarii si functionarii publici parlamentari, magistratii si personalul de specialitate din instante. Pe de alta parte sunt cei din cadrul armatei, politiei si al serviciilor speciale, care intra pe prevederile Legii pensiilor militare, ce prevede o vârstă de pensionare de 55 de ani, excepţie făcând poliţiştii cărora li se aplica si legea proprie de pensionare, de altfel asemănătoare. Legea pensiilor militare prevede o pensie de serviciu cu o valoare de 60-64%, ce poate ajunge si la 100%, din salariul/ solda brută din ultima lună de activitate, în funcţie de condiţiile de muncă şi de vechime.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii