Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:22 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tom Holst, directorul Chevron, despre gazele de şist din România „Premierul Ponta vrea să ţină deschis viitorul economic al ţării sale”

ro

03 Apr, 2013 00:00 2934 Marime text
Tom Holst, directorul Chevron România, a declarat într-un interviu pentru portalul Natural Gas Europe că săparea unui puţ de explorare în zona Bârlad este programată pentru a doua jumătate a anului 2013, iar schimbarea de optică a guvernului privind gazele de şist o explică astfel: „Cred că premierul Ponta vrea să ţină deschis viitorul economic al ţării sale”.

„Chevron a făcut unele studii seismice şi a obţinut recent permisele pentru activităţi de explorare în Moldova şi Dobrogea. Nu avem încă licenţe de exploatare. Deocamdată, e important să ştim dacă există potenţial pentru exploatare. În faza de explorare sunt săpate doar puţuri verticale, fără fracturare hidraulică. Perimetrul Bârlad, în nord-vestul ţării, acoperă 1,6 milioane acri (aprox. 647.497 hectare). Săparea unui puţ de explorare e planificată pentru a doua jumătate a anului 2013. În perimetrul din Dobrogea, Guvernul a aprobat licenţa pentru aproximativ 670.000 de acri (aprox. 271.000 hectare).

Obţinerea de date seismice 2D în aceste perimetre e aşteptată să înceapă de asemenea în a doua jumătate a anului 2013”, a spus Tom Holst, comentând situaţia actuală a activităţilor Chevron în România. Despre schimbarea de optică a Guvernului USL faţă de gazele de şist şi anularea moratoriului, Tom Holst a menţionat: „Un moratoriu? Nu am primit nicio informare oficială despre un moratoriu. Cred că premierul Ponta vrea să ţină deschis viitorul economic al ţării sale. E conştient că va dura 3-5 ani pentru a termina cercetările şi pentru a afla dacă gazele de şist pot fi exploatate. Dacă faza exploratorie e încetinită, ar putea fi prea puţin timp pentru începerea exploatării atunci când aceasta devine o necesitate economică. Estimările actuale arată că rezervele de gaze naturale convenţionale ale României se vor termina în 10-15 ani”. De asemenea, Tom Holst a mai spus că Chevron duce persoanele din România implicate în chestiunea gazelor de şist în Texas şi Pennsylvania, unde pot vedea cum este organizată exploatarea gazelor de şist.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Iuri Blioju 03 Apr, 2013 13:55 Lucrez pentru Chevron in Nigeria de 3 ani si jumatate.firma asta are foarte buni specialisti, si aloca bani multi pentru cercetare, este binevenita, asa mai ne ridicam si noi brandul de tara.