Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:44 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Teatrul de Comedie București împlinește 60 de ani de la înființare

ro

05 Jan, 2021 08:01 1714 Marime text
  • Teatrul de Comedie din București a fost inaugurat la 5 ianuarie 1961 de Radu Beligan, care a fost directorul acestui teatru timp de opt ani.
  • Teatrul de Comedie marchează aniversarea printr-o serie de evenimente prezentate online pe paginile de Facebook şi Instagram ale instituţiei.
  • Managerul Teatrului de Comedie, George Mihăiţă, va inaugura evenimentul aniversar.
Spectatorii din seara de 5 ianuarie 1961 au avut parte de o reprezentație cu totul nouă, de o piesă inedită Celebrul 702, a unui dramaturg aflat în plină ascensiune, Alexandru Mirodan, în regia lui Moni Ghelerter - cel care montase pentru prima dată Ultima oră a lui Mihai Sebastian, în 1946; cu un subiect de actualitate (cazul celebrului gagster Caryl Chessman, condamnat la moarte în SUA) și cu o doză de umanitarism universal în care estompează concesiile făcute regimului, spectacolul a fost un succes confirmat și de presă și de mărturiile ulterioare, printre cei care au înțeles semnificația și importanța inaugurării acestui teatru aflându-se poetul și gazetarul de prestigiu Tudor Arghezi, care, vorbind despre Teatrul de Comedie, spunea: Nu deschidem numai un teatru, ci, dacă ni-i permis, și o universitate a humorului și a bucuriei (Contemporanul), potrivit comedie.ro.
    
Despre spectacol s-a scris în presa rusească, maghiară, italiană și germană și ulterior, teatre din Leningrad, Budapesta, Varșovia și Havana, surprinse de spectacolul bucureștean, au montat piesa lui Al. Mirodan.

Echipa artistică a Teatrului de Comedie a fost formată din cei mai buni actori ai vremii, selectați de Radu Beligan din celelalte teatre de stat, unii deja celebri, alții abia la început de drum: Ion Lucian, Ştefan Ciubotăraşu, Florin Scărlătescu, Mircea Şeptilici, Dem Savu, Sanda Toma, Liliana Ţicău, Iarina Demian, Stela Popescu, Vasilica Tastaman, Melania Cîrje, Amza Pellea, Mihai Pălădescu, Dem Rădulescu, Ştefan Tapalagă, Gheorghe Dinică, Marin Moraru, Valentin Plătăreanu.

Cu o parte din această echipă, la 5 ianuarie 1961, are loc premiera primului spectacol produs de Teatrul de Comedie, Celebrul 702 de Alexandru Mirodan, în regia lui Moni Ghelerter, cu Radu Beligan în rol principal.

Din 1963 până la finele anilor 70, Teatrul de Comedie participat în turnee și în festivaluri din URSS, Suedia, Franța, R.F.Germană, R.D. Germană, Cehoslovacia, Iugoslavia, Ungaria, Austria, Italia,Franța, Spania, Israel etc.

Teatrul de Comedie a trecut printr-o perioadă de sincronizare artistică cu mişcarea teatrală mondială, fapt dovedit de Premiul Teatrului Naţiunilor pentru “cea mai bună participare naţională” obţinut la Paris în 1965 cu spectacolele Rinocerii de Eugène Ionesco, regia Lucian Giurchescu, Umbra de Evghenii Şvarţ şi Troilus şi Cresida de William Shakespeare, ambele în regia lui David Esrig, ultimul dintre ele obţinând de asemenea şi premiul pentru cel mai bun spectacol.

Dintre spectacolele de mare succes ale Teatrului de Comedie dinainte de 1990: Capul de rățoi de G. Ciprian (regia: David Esrig, 1966), Dispariția lui Galy Gay de B. Brecht (regia: Lucian Giurchescu, 1969), Preșul de I. Băieșu (regia: Ion Cojar, 1972), Mutter Courage de B. Brecht (regia: L. Giurchescu, 1972), Livada de vișini de A.P. Cehov (regia: L. Giurchescu, 1979), Procesul de A. Suhovo-Kobîlin (regia: Gheorghe Harag, 1983).

În 2009 a fost inaugurată Sala Nouă a Teatrului de Comedie, cu menirea de a promova spectacole de avangardă realizate de regizori tineri, creându-se astfel echilibrul necesar între teatrul clasic și cel contemporan.

Sursă foto: wikipedia.org
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii