Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:36 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ţânţarii, o problemă acută a Constanţei! Până unde are Primăria obligaţia să asigure dezinsecţia

ro

26 Jun, 2019 00:00 2757 Marime text

Constănţenii se plâng de faptul că ţânţarii au pus stăpânire pe municipiu și acuză Primăria că nu îşi face datoria să stropească cu substanțe specifice astfel încât să rezolve problema acestor insecte. În replică, municipalitatea, prin vocea primarului Decebal Făgădău, a precizat că încă de la începutul lunii firma care se ocupă de dezinsecţie stropeşte în toate punctele din oraş, după un program strict, iar modul în care se face este înregistrat video.

Mai mult, potrivit edilului-şef, soluţia va fi alta de la 1 iulie 2019, asta deoarece intră în vigoare o directivă europeană, transpusă în legislaţia naţională.

„Astăzi, noi stropim cu o soluţie care este agrementată cu un biocid agrementat de minister, de autorităţile naţionale. Nu stropim cu ce vrem noi. Toate aceste unităţi administrativ-teritoriale, toate aceste primării stropesc cu aceeaşi soluţie. Soluţia se numeşte Kotrine Profi EC 250. Diluţia este de 80 de ml la 10 litri de apă. Tot acest proces de diluţie, de când se desigilează, cât se pune, la noi se filmează. Toate operaţiunile de dezinsecţie se filmează.

S-a implementat o directivă europeană - Regulamentul 528 din 2012, care s-a transpus în legislaţia naţională prin hotărârea de Guvern 617 din 2014, astfel încât agrementarea produsului Kotrine Profi EC 250, în loc să expire în 2024, expiră la 30.06.2019. În schimb, producătorul şi-a agrementat din timp o nouă soluţie - Solfac Trio EC 200, care este la nivel naţional. Toate primăriile din România cu care am discutat folosesc aceeaşi soluţie”, a precizat primarul Decebal Făgădău.

Acesta a mai făcut precizarea că la nivel de municipiu, pe spaţiile verzi de pe lângă asociaţiile de proprietari, trebuie să se facă dezinsecţia de către fiecare asociaţie, aşa cum se face deratizarea subsolului. Apicultorii şi sericicultorii de pe raza municipiului Constanţa, precum şi circumscripţiile sanitar-veterinare trebuie să ia toate măsurile de protecţie necesare (pentru familiile de albine şi viermi de mătase) pentru evitarea contactului cu insecticidele.

Măsuri suplimentare ce trebuie aplicate sunt cosirea la timp a vegetaţiei ierbicole, folosirea cremelor, a sprayurilor cu substanţe repelente de către persoanele cu risc (paznici, personal de la salubrizare, staţii de pompare ape etc.), aplicarea tratamentelor chimice inclusiv în spaţiile şi clădirile abandonate, aplicarea zgărzilor antiparazitare la câini.

„Atenţionăm persoanele juridice şi fizice din municipiu că au obligaţia să efectueze activităţile de dezinsecţie şi deratizare a imobilelor, incintelor şi a gospodăriilor pe care le deţin, folosind numai substanţele aprobate de Ministerul Sănătăţii şi prestatorii autorizaţi, concomitent cu acţiunile Primăriei, precum şi ori de câte ori este necesar - conform HCLM Constanţa nr. 184/2013 art. 3, alin. 3“, transmite Primăria Constanţa.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii