Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:06 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Suntem singurii din România care luăm apă din subteran“ SC RAJA SA a inaugurat Staţia de Pompare Apă Potabilă din Cernavodă (galerie foto)

ro

14 May, 2016 00:00 6599 Marime text
Începând cu 2007, compania de apă SC RAJA SA s-a implicat în mod semnificativ în dezvoltarea şi implementarea proiectelor de interes public prin Axa Prioritară 1 - „Extinderea şi modernizarea sistemelor de apă şi apă uzată“ a Programului Operaţional de Mediu 2007 - 2015, în cadrul căruia care a dezvoltat cinci proiecte, în valoare de 1.251.916.173 de lei, din care contribuţia RAJA este de 241108.344 de lei.
 
Din proiectul „Reabilitarea şi modernizarea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare în regiunea Constanţa şi Ialomiţa“ face parte şi investiţia „Staţie de pompare nouă, extindere aducţiune apă şi reţea de canalizare şi bazin nou de egalizare - localitatea Cernavodă“, cu o valoare de 25.164.991,83 de lei. Această staţie a fost inaugurată ieri, la Staţia de Pompare Apă Potabilă situată la ieşirea din satul Ştefan cel Mare, comuna Saligny.
 
„În cursul acestei zile (n.r. vineri) a fost inaugurată conducta de aducţiune pentru alimentarea oraşului Cernavodă, precum şi a localităţilor limitrofe cu apă de cea mai bună calitate de la sursele de subteran localizate în municipiul Medgidia. Apa provine de la o adâncime de peste 300 de metri, practic, este cel mai mare agrifer de la nivelul Dobrogei, care, din punct de vedere calitativ, corespunde tuturor cerinţelor legate atât de aspectul chimic, cât şi de cel bacteriologic.
 
Proiectul, în valoare de peste 25 de milioane de euro, pe lângă construcţia acestei conducte de aducţiune, pe o lungime de peste 20 de km, a mai cuprins şi reabilitarea şi extinderea sistemelor de canalizare pe 21 de străzi în oraşul Cernavodă, precum şi realizarea unui bazin de înmagazinare a apei potabile de peste 1.000 de mc, bazin ce va asigura continuitatea furnizării apei potabile în cazul apariţiei unei avarii la această conductă de aducţiune.
 
Totodată, s-au făcut lucrări de modernizare în ceea ce priveşte introducerea treptei terţiare la staţia de epurare din Cernavodă, tot în cadrul acestui proiect. Din cele peste 25 de milioane de euro, contribuţia societăţii noastre a fost de peste 6 milioane de euro“, a declarat Irina Oprea, purtătorul de cuvânt al SC RAJA SA.

RAJA SA a găsit soluţii alternative de alimentare cu apă a localităţii Cernavodă

Până la finalizarea şi punerea în funcţiune a investiţiilor cuprinse în contract, localitatea Cernavodă a fost alimentată cu apă din sursa de suprafaţă Dunărea, cu tratarea ei în cadrul Complexului Dealul Vifor, fără a exista o sursă alternativă de apă, cu atât mai mult cu cât localitatea se află într-o zonă sensibilă. În decursul anilor, au existat situaţii critice care au pus în pericol alimentarea cu apă a localităţii, precum şi calitatea acesteia. S-a constatat în ultima perioadă amplificarea fenomenelor climatice extreme care au condus fie la scăderea drastică a debitului Dunării, care punea în pericol posibilităţile de captare existente, fie la perioade cu debite foarte mari, care au condus la creşterea turbidităţii, ce are influenţă direct asupra calităţii apei.
 
Toate aceste fenomene, coroborate cu faptul că în zonă este amplasată Centrala Nucleară, iar un accident ar putea face imposibilă utilizarea apelor de suprafaţă, au impus operatorului SC RAJA SA să găsească soluţii alternative de alimentare cu apă a localităţilor din această zonă.
 
Astfel, din analizele efectuate anterior întocmirii şi pe timpul elaborării Studiului de Fezabilitate, a rezultat că singura soluţie viabilă este cea de a asigura alimentarea din sursa subterană Medgidia, zona Nord, unde există un depozit de apă care asigură în exces şi la o calitate superioară necesarul întregii regiuni.
 
„Noi, în perioada 2010 - 2016, am dezvoltat un proiect care se numeşte «Program operaţional sectorial de mediu». Acest proiect, din care face parte şi componenta pe care o vizităm astăzi, a însemnat peste 200 de milioane de euro. Noi am finanţat aceste proiecte cu suma de 43 de milioane de euro. Este o sumă pe care a trebuit să o angajăm drept credit de cofinanţare din partea unei bănci. Este un efort considerabil pe care l-am făcut şi care se răsfrânge în servicii de calitate din ce în ce mai bune, mai ridicate în toată zona de operare care se întinde de la Constanţa până la Predeal, în şapte judeţe.
 
RAJA este o companie publică de stat şi este cel mai mare operator public din România, acţionând în şapte judeţe. Acest proiect, căruia astăzi suntem bucuroşi că i-am tăiat panglica, constă în asigurarea unei surse de apă stabile, bogate, de calitate pentru oraşul Cernavodă, sursa este în zona Medgidia Nord“, a precizat directorul general al SC RAJA SA.
 
„Primul obiectiv este conducta de aducţiune, în lungime de 20.344 m, la o valoare de 20.534.655,70 de lei, ce asigură alimentarea cu apă potabilă a oraşului Cernavodă din sursele de subteran din Medgidia. Al doilea obiectiv este gospodăria de apă, la o valoare de 1.844.788,80 de lei, formată din rezervor de înmagazinare cu capacitatea de 1.000 mc. Un alt obiectiv e reprezentant de reţelele de canalizare - extinderea sistemului de canalizare pe o lungime de 5.060,60 m, în valoare de 2.051.962,65 de lei. De asemenea, un alt obiectiv este bazinul nou de egalizare, în valoare de 733.584,68 de lei“, a adăugat reprezentantul SC RAJA SA.

Obstacole întâmpinate în timpul derulării lucrărilor

„Aş vrea să vă menţionez că această investiţie face parte dintr-un proiect amplu finanţat de Uniunea Europeană şi cofinanţat de către operator şi de către bugetul de stat şi bugetul local. Ceea ce vedem astăzi aici este o mică parte din marele proiect, un proiect de aproximativ 200 de milioane de euro, care este implementat de RAJA SA“, a precizat Mihai Popescu, director general din Ministerul de Fonduri Europene.
 
În timpul derulării contractului, au fost întâmpinate mai multe obstacole, şi anume: complexitatea lucrărilor, din cauza terenului şi a investiţiilor existente pe teren, lungimea de peste 20 km a conductei de aducţiune, dispunerea geografică din apropierea canalului Dunăre - Marea Neagă (solul mlăştinos, nivelul pânzei freatice ridicate), existenţa în vecinătate a căii ferate şi a liniilor de înaltă tensiune aferente acesteia.
 
„Investiţia pe care o inaugurăm astăzi este de peste 25 de milioane de lei. Ceea ce vedeţi nu depăşeşte două milioane. Partea cea mai scumpă este acolo unde nu se vede. A trebuit să respectăm mai multe restricţii. Au fost nouă subtraversări de cale ferată şi diverse utilităţi. Soluţiile găsite nu au fost simple şi au fost rodul muncii specialiştilor“, a precizat Adrian Florea, inginer-şef al companiei SC RAJA SA.
 
Cu toate acestea, printr-o foarte bună colaborare între autoritatea contractantă, autorităţile locale, antreprenor şi inginer, au fost depăşite toate obstacolele întâlnite, ceea ce a făcut posibil ca astăzi oraşul Cernavodă şi celelalte localităţi beneficiare să aibă o calitate superioară a apei, condiţii moderne de colectare a apelor uzate şi de protecţie a mediului înconjurător.
 
„Într-un top naţional, dintre cei 43 de operatori regionali, suntem pe locul 21, dar suntem singurii din România care luăm apă din subteran“, a mai spus directorul SC RAJA SA.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii