Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:33 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Suma minimă cu care o familie cu doi copii ar trebui să trăiască. Ce spun datele oficiale

ro

17 Jan, 2019 00:00 1332 Marime text
În Monitorul Oficial al României, în Partea I, nr. 41, din data de 16 ianuarie 2019, a fost publicată decizia privind aprobarea criteriilor generale pentru stabilirea nivelului de trai rezonabil. Decizia a fost elaborată de Comisia de Insolvență la nivel central. Vorbim aici de niște sume minime de existență privind traiul lunar al unei familii, luate în calcul pentru procedura insolvenței persoanelor fizice.
 
Totuși, aceste date ne arată cam cât cheltuie o familie pentru un trai minim decent, fiind stabilit coșul minim lunar de consum. Comisia de Insolvență este formată din reprezentanți ai Ministerului Muncii și Justiției Sociale, Institutul Național de Cercetări Economice „Costin C. Kirițescu” al Academiei Române, Comisia Națională de Prognoză, Institutul Național de Cercetări pentru Calitatea Vieții al Academiei Române, Institutul Național de Statistică și Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor.
 
Valoarea coșului minim lunar de consum se stabilește diferențiat pentru procedura de insolvență pe bază de plan de rambursare a datoriilor sau procedura simplificată de insolvență și procedura judiciară de insolvență prin lichidare de active. Valoarea coșului minim lunar de consum este minimul necesar pentru asigurarea respectării drepturilor, libertăților fundamentale și demnității umane ale debitorului și ale persoanelor cărora acesta le asigură ori le datorează.
 
Astfel, conform documentului oficial, valoarea coșului minim lunar de consum diferențiată pentru debitorul care trăiește în mediul urban și membrii familiei sale în procedură de insolvență pe bază de plan de rambursare a datoriilor sau procedura simplificată de insolvență este: 797 de lei pentru fiecare adult, 587 de lei pentru fiecare copil cu vârsta de peste 14 ani și 419 lei pentru fiecare copil cu vârsta de până la 14 ani. Când vine vorba de mediul rural, valorile sunt altele: 644 de lei pentru fiecare adult, 473 de lei pentru fiecare copil cu vârsta de peste 14 ani și 339 de lei pentru fiecare copil cu vârsta de până în 14 ani.
 
Astfel, experții au concluzionat faptul că o familie cu 2 adulți și 2 copii, în mediul urban, ar avea nevoie de un coș minim în valoare de 2.600 de lei pentru acoperirea cheltuielilor. Ele sunt împărțite astfel: 1.069 de lei pe produse alimentare și băuturi, 139 de lei pentru îmbrăcăminte și încălțăminte, 405 lei pentru locuință, apă, electricitate, gaze și alte facturi, 72 de lei pentru mobilier și dotarea locuinței, 132 de lei pentru sănătate, 215 lei pentru transport, 20 de lei pentru poștă și telecomunicații, 53 de lei pentru educație, recreere și cultură, 132 de lei pentru diverse produse și servicii, 122 de lei pentru asigurări de persoane, casă și mașină, 236 de lei pentru fond de siguranță și de economii.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii