Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:53 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sub şefia lui Ristea la DGFP Constanţa? Procurorii DIICOT acuză. Statul român, prejudiciat cu peste 165 de miliarde lei vechi

ro

13 Sep, 2013 00:00 2840 Marime text
Claudiu Ristea, director executiv la Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice (AJFP) Ilfov, reţinut în urma unui flagrant, fiind suspectat, potrivit anchetatorilor, de infracţiunea de luare de mită, a condus, din 2001, şi Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Constanţa, timp de aproximativ trei ani.

Conform unui comunicat oficial al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în perioada 2002-2003, (după ce Ristea preluase, de aproape un an, conducerea DGFP), mai multe persoane ar fi prejudiciat bugetul de stat cu peste 165 de miliarde de lei vechi prin „solicitarea şi încasarea ilegală a unor sume de bani achitate cu titlu de TVA deductibilă aferentă unor operaţiuni nereale de export”. Procurorii mai arată că, „la scurt timp după intrarea în vigoare a dispoziţiilor art. 27 al. 2 din Legea 345/2002 (1.10.2002) referitoare la abilitarea organelor fiscale teritoriale de a aproba cererile de rambursări de taxă pe valoare adăugată, în termen de 15 zile de la data depunerii acestora, cu verificare ulterioară a documentaţiei (semestrial), o societate reprezentată de inc. Oprea Emil a formulat patru cereri de rambursare T.V.A. cu control ulterior, aferent lunilor septembrie, octombrie, noiembrie şi decembrie 2002, invocându-se că T.V.A. colectată şi deductibilă corespunde exportului a 39.200 măşti de gaze în valoare totală de 221.452.521.190 lei, tranzacţie realizată printr-un comisionar din Bucureşti către un client extern din Italia”. „Cererile depuse sub semnătura inc. Oprea Emil erau însoţite de declaraţii pe proprie răspundere ale aceluiaşi inculpat care atestau că operaţiunile comerciale ar fi avut loc, că mărfurile au fost exportate şi că, operaţiunile de export au generat T.V.A. deductibilă şi rambursabilă.

Dintre cele 4 cereri, au fost aprobate şi soluţionate primele trei, conform art. 27 al. 2 din Legea 345/2002, Trezoreria Constanţa virând suma totală de 165.015.158.956 lei în contul bancar al societăţii. Cu privire la cea de-a 4 cerere, Administraţia Finanţelor Publice Constanţa a comunicat societăţii că, urmare adresei Direcţiei de Control Fiscal Constanţa, a fost suspendată soluţionarea acesteia întrucât au rezultat suspiciuni cu privire la realitatea operaţiunilor comerciale de export raportate ca executate şi a documentelor justificative prezentate pentru dovedirea acestora”, conform organelor de anchetă. Comunicatul integral al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie poate fi citit integral în documentul ataşat.
Claudiu Ristea a condus DGFP Constanţa, potrivit unor surse, din 2001 şi până la jumătatea anului 2003.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii