Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:45 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Statul şi primăriile vor da mai mulţi bani pentru unităţile de asistenţă medico-socială. Iată proiectul Ministerului Sănătăţii! (document)

ro

27 Sep, 2018 00:00 2373 Marime text
Ministerul Sănătăţii a publicat în transparenţă decizională, la data de 26 septembrie, proiectul de act normativ pentru hotărârea de guvern prind modificarea HG nr. 459 din 2010 ce vizează aprobarea standardului de cost pe an pentru serviciile acordate în unităţile de asistenţă medico-sociale şi a unor normative privind personalul din unităţile medico-socială şi personalul care desfăşoară activităţi de asistenţă medicală comunitară.
 
În 2010, au fost aprobate standardul de cost per an pentru servicii acordate în unităţile medico-sociale şi normativul privind personalul din unităţile de asistenţă medico-socială. Standardul de cost stă la baza determinării necesarului anual de fonduri aferent funcţionării unităţilor de asistenţă medico-sociale.
 
Categoriile de cheltuieli incluse în standardul de cost cuprind: cheltuieli de personal aferente medicilor şi asistenţilor medicali şi cheltuieli cu medicamente şi materiale sanitare, în limita sumei de 11.275 de lei pe an pentru fiecare pat, care se suportă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătăţii, precum şi cheltuieli de personal pentru celelalte categorii de personal şi cheltuieli pentru hrană şi bunuri şi servicii necesare întreţinerii şi funcţionării unităţilor  medico-sociale, reparaţii, consolidări şi dotări, în limita sumei de 29.597 lei pe an pentru fiecare pat, care se suportă de la bugetul local.
 
Standardul de cost a fost actualizat în funcţie de nivelul cheltuielilor determinate de funcţionarea la parametrii corespunzători a unităţilor de asistenţă medico-socială în luna decembrie 2016 prin hotărâre de Guvern.
 
Deoarece majoritatea unităţilor de asistenţă medico-socială funcţionează în subordinea consiliilor locale comunale, veniturile proprii necesare pentru a asigura finanţarea suplimentară a unităţilor de asistenţă medico-socială s-au dovedit a fi insuficiente.
 
În cursul anului 2018, au avut loc o serie de majorări în domeniul acordării drepturilor personal aprobate prin Legea-cadru nr. 153 din 2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.
 
Unităţile de asistenţă medico-sociale sunt organizate şi funcţionează ca o structură intermediară între unităţile sanitare şi unităţile de asistenţă socială, având în vedere că beneficiarii serviciilor acordate în aceste unităţi sunt persoane cu afecţiuni cronice care necesită, permanent sau temporar, supraveghere, asistare, îngrijire, tratament şi care, din cauza unor motive de natură economică, fizică, psihică sau socială, nu au posibilitatea să îşi asigure nevoile sociale, să îşi dezvolte propriile capacităţi şi competenţe pentru integrare socială.
 
La nivel naţional, sunt avizate 69 de unităţi, cu un număr de 3.268 de paturi.
 
Astfel, Ministerul Sănătăţii propune mai multe schimbări. Unul ar fi majorarea nivelului standardului de cost pe an pentru fiecare pat de la 40.872 de lei la 59.677 de lei.
 
De asemenea, se propune majorarea standardului de cost pentru cheltuielile de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Sănătăţii de la 11.275 de lei la 20.986 de lei pentru fiecare pat pe an. Majorarea la nivel local va fi de la 29.597 de lei la 38.691 de lei.
 
De asemenea, întrucât impactul bugetar asupra bugetului de stat nu poate fi susţinut din prevederile bugetare aprobate este necesar aprobarea suplimentării bugetului de stat cu suma de 15.363.000 de lei pentru trei luni în anul 2018.
 
În secţiunea „Documente” puteţi consulta proiectul aflat în transparenţă decizională pe portalul Ministerului Sănătăţii.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii