Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:04 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Societatea Nuclearelectrica Contribuția energiei nucleare la generarea de hidrogen curat

ro

16 Jun, 2020 16:24 1241 Marime text


Societatea Națională Nuclearelectrica SA (“SNN”) a semnat în dată de 15.06.2020, alături de alte companii din energie, institute de cercetare și asociații o scrisoare comună în atenția Comisiei Europene cu privire la contribuția surselor cu emisii reduse de carbon la producerea de hidrogen, conducând astfel la atingerea țintelor de decarbonizare stabilite pentru anul 2050.

În prezent, producția de hidrogen, necesar în industrie, transporturi și producerea de energie este asigurată în proporție de 95% prin utilizarea gazului metan, ceea ce conduce la emisii semnificative de CO2. Pentru fiecare kilogram de hidrogen produs, sunt emise 10 kilograme de CO2.
Conform studiului realizat de Internațional Energy Agency în anul 2019 la nivel global există o creștere a aplicațiilor care utilizează hidrogenul precum și o cerere din ce în ce mai mare pentru hidrogen provenind din surse curate de energie, conducând la decarbonizarea sectorului de producere a energiei electrice. Potențialul hidrogenului rezidă inclusiv în capacitatea să de stocare și livrare a energiei curate în rețea, pentru a urmări ideaproape curbă necesarului de energie.

Companiile și asociațiile semnatare ale scrisorii comune adresate Comisiei Europene (Vice-Președintelui Frans Timmermans și Comisarilor Kadri Simson, Thierry Breton și Mariya Gabriel) recomandă luarea în considerare a unei serii de propuneri și principii privind generarea de hidrogen curat în documentele Energy System Integration Strategy și Clean Hydrogen Strategy care vor fi emise în viitorul apropiat de către Comisie în cadrul European Green Deal. Propunerile constau în încurajarea producției și cererii de hidrogen provenind din surse curate, ceea ce va permite înlocuirea hidrogenului furnizat din surse cu emisii semnificative de CO2 utilizat în prezent în industrie și extinderea utilizării hidrogenului curat și în alte sectoare industriale, cu rol în decarbonizare.

 “Producerea de hidrogen prin utilizarea energiei nucleare, energie fără emisii de gaze cu efect de seră, este considerată de marile companii producătoare și consumatoare din Europa că un parcurs potențial pentru revenirea din criză economică generată de pandemia de COVID-19. Aceste companii, printre care și Nuclearelectrica, recomandă Comisiei Europene introducerea în dezbatere publică și în politicile energetice viitoare a rolului esențial pe care energia nucleară, alături de energiile regenerabile, trebuie să îl aibă în decarbonizarea sectorului energetic și industrial, inclusiv prin producerea de hidrogen prin capacitățile nucleare existente cât și prin cele noi care vor fi construite în România și Europa. Dezvoltările viitoare ale energiei nucleare, necesită angajarea în prezent a unor investiții atât în cercetare și dezvoltare cât și în construirea de noi capacități de producție și prelungirea duratei de viață a celor existente. Nuclearul demonstrează flexibilitate și versatilitate prin aplicațiile sale, cu rol esențial în relansarea economică a Europei.” – Cosmin Ghiță, Director General Nuclearelectrica.

 
La nivel European, energia nucleară asigura 50% din totalul energiei fără emisii de carbon produse în Uniunea Europeană și mai mult de un sfert din totalul energiei generate, asigurând 1.1 milioane locuri de muncă și având o contribuție anuală de 507 miliarde Euro în PIB.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii