Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:33 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Societatea Alborada Plant doreşte elaborarea unui PUZ pentru o fermă de cătină la Tortoman

ro

29 Mar, 2019 00:00 1926 Marime text
Societate Alborada Plant SRL a depus la Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa un memoriu pentru elaborare PUZ pentru reglementare zonă agro-industrială, depozitare şi servicii pentru industrie.
Societatea doreşte să amplaseze o fermă de cătină la Tortoman, în judeţul Constanţa.
Conform documentelor depuse la APM, amplasamentul vizat pentru construirea fermei se află în extravilanul satului Tortoman, în suprafață de 115.000 mp, în proprietatea societății Alborada Plant. Zona are un potențial optim pentru activitatea de exploatare a arbuștilor fructifer, condițiile pedoclimatice din zonă fiind favorabile culturilor de cătină. Drumurile de exploatare existente în prezent pe limitele parcelelor pe care se înființează plantația au îmbrăcăminte de pământ și nu sunt prevăzute șanțuri pentru scurgerea apelor, ceea ce conduce la formarea unor zone în care stagnează apele pluviale.

Cu privire la proiectul pentru ferma de cătină, în documentație este precizat motivul realizării proiectului. Cătina albă (Hippophae rhamnoides) este o plantă minune, cu proprietăți vindecătoare, folosită în medicina antică grecească, dar și în cea tradițională chinezească. Cultivarea cătinii în România este în continuă creștere, la fel și cererea acestui produs pe piața internă și europeană. Odată plantați, arbuștii de cătină rodesc 18-25 de ani la rând și nu au nevoie de îngrijiri speciale. În literatura de specialitate se menționează că pe un hectar de teren se pot planta în jur de 1.250 de arbuști de cătină, producându-se cca 5kg de fructe pe arbust, începând cu al patrulea an de la plantare.

Plantația de cătină se va face pe o suprafață de 10 hectare, ce va conduce la atingerea unui nivel de performanță economică al fermei, cu o calitate ridicată a produselor obținute, fiind în conformitate cu obiectivul măsurii de creșterea competitivității, diversificarea producției, creșterea calității produselor obținute și îmbunătățirea performanței generale a exploatațiilor pomicole.

Plantația de cătină în sistem bio va fi construită din soiuri de cătină produse în țara noastră - Mara, Clara, Cora și Andros -, care se regăsesc în Catalogul Oficial al Plantelor de cultură din România. Plantația va fi realizată în sistem superintensiv, cu o densitate de 2.139 plante pe hectar, după schema de plantare 8+1.

Societate Alborada Plant SRL a fost înființată în anul 2015, având sediul social în municipiul Constanța. Capitalul social este de 200 de lei, împărțit într-un număr de 20 de părți sociale, cu o valoare de 10 lei fiecare. Asociat unic este Miruna Aptula-Andrei, iar administratori sunt Miruna Aptula-Andrei și Emrah Aptula. Activitatea principală a firmei este cultivarea fructelor arbuștilor fructiferi, a căpșunilor, a nuciferilor și a altor pomi fructiferi.

În 2015, firma a avut o cifră de afaceri de 0 lei și un număr de 0 salariați, iar pierderea a fost de 1.113 lei. În 2016, firma a avut un singur salariat, o cifră de afaceri de 0 lei și nu a avut nici profit, nici pierdere. În 2017, societatea avea un număr de 2 salariați, un profit de 13.611 lei, cifra de afaceri fiind de 13.611 lei.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii