Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:09 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Soarta Radioterapiei, săptămâna viitoare! Dragomir are „soluţie de avarie“ pentru 40 de bolnavi de cancer. Căpăţînă, pentru... 15?! (document)

ro

13 Apr, 2016 00:00 3120 Marime text
Vicepreşedintele cu atribuţii de preşedinte al CJC, Cristinel Dragomir, a recunoscut, luni, într-o emisiune la Radio Sky, că la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa există o problemă în ceea ce priveşte Serviciul de Radioterapie, care, începând cu 4 aprilie, şi-a oprit activitatea. Întors din America, şi directorul unităţii sanitare, Dănuţ Căpăţînă, a organizat, ieri, o conferinţă de presă, precizând că doreşte „să informeze corect cetăţenii Constanţei“.
 
Reamintim că singurul aparat de radioterapie de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, care foloseşte cobalt, şi-a oprit activitatea. Motivul: a expirat autorizaţia de funcţionare emisă de Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare.
 
„Consiliul Judeţean Constanţa are un contract de management cu o societate (n.r. Performance Profile SRL), contract care expiră pe 31 decembrie 2016. Noi nu avem contract cu Dănuţ Căpăţînă, ci cu o societate care asigură nu doar directoratul, ci tot ce înseamnă managementul unităţii sanitare. Avem un contract care are anumiţi indicatori de performanţă şi nu putem discuta decât pe baza acestui contract cu societatea respectivă. La ora actuală, managerul Căpăţînă nu poate face nimic fără aprobarea Consiliului de Administraţie, format din cinci persoane, al cărui preşedinte este medicul Cătălin Grasa. Orice externalizare în Spitalul Judeţean nu se poate face decât cu aprobarea membrilor CA. Consiliul de Administraţie aprobă, iar Căpăţînă execută“, a declarat Cristinel Dragomir.
 
Oficialul CJC susţine că problema expirării sursei aparatului de radioterapie de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa se ştia de ceva timp. „Problema cu Serviciul de Radioterapie este una generală în România. Din păcate, ea este cunoscută de mult, dar a fost în defavoarea judeţului Constanţa. Din 2004, de când sursa a fost montată, se ştia (!) că va expira în aprilie 2016, deoarece are o valabilitate de 12 ani. Practic, a fost ultima generaţie de astfel de surse pentru radioterapie.
 
La ora actuală, sunt acceleratoare de particule care necesită o altfel de investiţie de buncheraj. Deci, la ora actuală, chiar dacă aveam acceleratorul de particule în curte, acesta nu ar fi putut fi montat. Dura vreo şase luni să facem un alt buncăr. Noi am ştiu de această problemă, dar nu am avut buget. Există la nivelul Ministerului Sănătăţii un program prin care se vor achiziţiona 20 de acceleratoare de particule prin Banca Mondială. Primele patru acceleratoare, care se vor achiziţiona până la sfârşitul anului, sunt pentru patru instituţii oncologice: Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Baia Mare. Constanţa este programată pentru anul viitor, prin urmare, noi vom avem un accelerator de particule la anulPână atunci, trebuie să construim acest buncăr.
 
Ne-am luat angajamentul să construim acest buncăr pe socoteala CJC, în valoare de 10 milioane de lei. Buncărul vechi, unde s-a făcut cobalto-terapie până acum, nu poate fi folosit. Tehnologia necesită măsuri mai mari de protecţie. Sper ca, până anul viitor, când va veni acest accelerator de particule, să avem acest buncăr în curtea spitalului. La Brăila s-a construit un buncăr ultraperformant, care răspunde necesităţilor din ziua de azi. De aceea deja am trimis responsabilii de la Serviciul Tehnic la Brăila, pentru a vedea proiectul. Vrem să-l construim şi noi la fel“, a mai spus Cristinel Dragomir.
 
Numai că, pe 1 aprilie, în cadrul unei conferinţe de presă, managerul SCJU Constanţa, Dănuţ Căpăţînă, afirma cu totul altceva referitor la actualul buncăr! „Totodată, în urma derulării acestei proceduri, vom solicita, în caietul de sarcini, ca potenţialul câştigător al acestui proiect să poată susţine, printr-un accelerator de particule, activitatea în actualul buncăr al unităţii sanitare, până la construirea celui nou, care ar dura un an“. (!?)

Ce vor face pacienţii cu cancer? 

Oficialul CJC a venit şi cu o soluţie pentru bolnavii de cancer, care, acum, nu mai au unde să facă şedinţele de radioterapie la Spitalul Judeţean Constanţa. „Singura soluţie pentru bolnavii de cancer care trebuie să facă în această perioadă tratamente este să-i transportăm să facă radioterapie la un institut oncologic din ţară. Am discutat cu secretarul de stat Dan Eugen Strâmbu şi cu Nicolae Dan Straja, directorul Institutului Oncologic Bucureşti. Săptămâna aceasta se va încheia un protocol prin care toţi bolnavii noştri care necesită radioterapie să meargă la Institutul Oncologic din Bucureşti. Sunt cam 40 de pacienţi într-o lună, care fac tratamente câte zece zile. Prin urmare, vom avea câte zece pacienţi pe zi care vor face radioterapie la Institutul Oncologic. Sunt ambulanţe speciale de cinci locuri, care vor transporta pacienţii. Vor sta la Bucureşti internaţi, până vor face acest tratament. Este o soluţie de avarie. Este singura soluţie pe care am identificat-o împreună cu Ministerul Sănătăţii“, a mai spus vicepreşedintele cu atribuţii de preşedinte al CJC, Cristinel Dragomir.

Va fi reînnoit contractul de management cu Performance Profile SRL?

Întrebat dacă CJC va reînnoi actualul contract de management cu societatea Performance Profile SRL, deţinută de Dănuţ Căpăţînă şi soţia sa, Cristinel Dragomir a precizat că se va organiza o nouă procedură publică. „Se va face o nouă procedură pentru atribuirea unui nou contract de management. Nu avem de unde să ştim cine va câştiga. Cunosc sigur o persoană care va dori să fie managerul spitalului. Nu am discutat cu Dan (n.r. Dănuţ Căpăţînă), dar sunt convins că va dori să fie managerul spitalului. CJC administrează doar clădirea. Avem posibilitatea, conform legislaţiei, să mai suplimentăm anumite cheltuieli din bugetul CJC. Când vin să ne mai ceară bani, îi tragem când putem şi ne mai implicăm în soluţionarea sesizărilor care sunt semnalate“, a mai comentat Cristinel Dragomir.

Căpăţînă - „Vreau să informez corect cetăţenii Constanţei“

Întors din America, Dănuţ Căpăţînă a avut grijă mai întâi să acuze presa din Constanţa că a dezinformat cetăţenii municipiului în ceea ce priveşte problema Serviciului de Radioterapie, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă. În acest context, a precizat: „Vreau să informez corect cetăţenii Constanţei“.
 
„Vineri, la Ministerul Sănătăţii, au fost vicepreşedintele CJC Cristinel Dragomir şi directorul medical al spitalului, Mihnea Avram, pentru a rezolva problema celor 15 pacienţi care au rămas fără radioterapie. Acest lucru a fost rezolvat. Toţi pacienţii vor fi internaţi la Institutul Oncologic din Bucureşti, unde vor face radioterapie. Deja au fost duse dosarele pacienţilor la Institutul Oncologic din Bucureşti, urmând să fie programaţi pentru şedinţe de radioterapie“, a declarat managerul Dănuţ Căpăţînă. Asta în contextul în care vicepreşedintele CJC Cristinel Dragomir afirma cu o zi înainte că „soluţia de avarie” vizează lunar 40 de bolnavi de cancer!?

De ce se doreşte concesionarea Serviciului de Radioterapie?

Despre Serviciul de Radioterapie, managerul Căpăţînă a menţionat că au fost făcute demersuri încă din anul 2012. „Din anul 2012, spitalul a înştiinţat Ministerul Sănătăţii şi CJC. La rândul său, CJC a înştiinţat Ministerul Sănătăţii, începând cu anul 2013. Am făcut adrese către ministrul Eugen Nicolăescu, către ministrul Nicolae Bănicioiu. În septembrie 2015, am fost personal cu vicepreşedintele Cristinel Dragomir la Ministerul Sănătăţii şi am adus la cunoştinţă faptul că sursa va expira. Nu a existat niciun fel de iresponsabilitate din partea noastră. Am fost destul de insistenţi în rezolvarea acestei probleme.
 
În urma discuţiilor avute la Ministerul Sănătăţii, urmează ca, săptămâna viitoare, să analizăm ce se va întâmpla cu acest serviciu. Avem două opţiuni: promisiunea Ministerului Sănătăţii, care ar putea deveni realizabilă în 2017, sau să facem un parteneriat public-privat, adică să concesionăm acest serviciu. Fiecare şedinţă de radioterapie este decontată de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate. Nu contează cine face acest serviciu. Concesiunea ar fi o soluţie mai bună, deoarece se va face mai repede, adică nu aşteptăm până în 2017. Vom avea control asupra pacienţilor, deoarece, prin concesiune, pacienţii ne rămân nouă. Vom impune clauze de calitate a serviciului. În plus, vom încasa o redevenţă, conform legii. De asemenea, cel care preia concesiunea va fi obligat să preia şi personalul şi să-l instruiască pentru folosirea echipamentelor noi. Vorbim despre o investiţie de 10-11 milioane de euro. Vom publica anunţul şi caietul de sarcini pe SEAP şi în jurnalul european al achiziţiilor publice. Dar aceste opţiuni vor fi discutate săptămâna viitoare de CJC şi conducerea Spitalului Judeţean Constanţa“, a adăugat managerul Dănuţ Căpăţînă.

„Cei de la Galaţi au luat o sursă nouă acum trei ani“

Fiind întrebat despre sursa aparatului de radioterapie de la Galaţi, directorul Spitalului Clinic Judeţean Constanţa a menţionat că „cei de la Galaţi au o sursă nouă“. „Ambele echipamente, de la Constanţa şi Galaţi, au fost achiziţionate în aceeaşi perioadă. Dar la Galaţi, acum trei ani, a fost luată o sursă nouă. O sursă nouă costă 800.000 de euro, la care se adaugă 200.000 de euro montatul acesteia. Însă asemenea surse nu se mai fac. Asemenea surse deschise nu se mai fabrică din motive tehnice şi de securitate. Fiind o sursă deschisă, dacă este furată din echipament, poate fi folosită ca sursă radioactivă deschisă în orice atac terorist. În prezent se fabrică acceleratoare de particule, care sunt mai eficiente“, mai spune managerul Spitalului Judeţean Constanţa.

Sursa cu cobalt de la Constanţa, păzită non-stop

Dănuţ Căpăţînă a mai spus că sursa de cobalt, odată expirată, trebuie inactivată, demontată şi transportată, costurile întregii proceduri ajungând până la 300.000 de euro. „Noi avem noroc. Avem nişte cunoştinţe la Institutul de Fizică Nucleară, care îşi doresc această sursă pentru cercetare. Am avut o discuţie preliminară cu ei, în care s-au angajat să suporte costurile acestei operațiuni şi să ia sursa de cobalt, pentru a o folosi în cercetările lor. Altfel, ar trebui să sigilăm buncărul, deoarece sursa nu poate fi folosită în scop medical, dar ea este radioactivă. La momentul actual, buncărul din spital este închis şi păzit de alarme şi senzori 24 de ore din 24“, a menţionat oficialul Spitalului Clinic Judeţean Constanţa.
 
Tot în cadrul conferinței de presă, managerul Căpăţînă a mai confirmat că la sfârşitul acestui an îi va expira contractul de management sanitar, dar încă nu s-a decis dacă va mai participa la o nouă licitaţie.
 
În secţiunea „Documente“, puteţi vizualiza memorii depuse de către unitatea sanitară la Ministerul Sănătăţii şi puse la dispoziţie presei de Dănuţ Căpăţînă. 
 
Citeşte şi 
 
Radioterapia a „murit”. Acuzele curg din partea parlamentarilor de Constanţa
„Dă senzaţia unui aranjament, de ceva premeditat”

 
UPDATE. Exclusivitate
Solicitare la Ministerul Sănătăţii pentru demiterea lui Dănuţ Căpăţînă, managerul SCJU Constanţa (document)

  
Interpelare în Parlament privind expirarea licenţei aparatului de radioterapie de la Spitalul Judeţean Constanţa
 
Radioterapia a „murit“. Acuzele curg din partea parlamentarilor de Constanţa
„Nu trebuie să ajungem la concesionare!“ 

 
Radioterapia a „murit“. Acuzele curg din partea parlamentarilor de Constanţa
„Tovarăşul Căpăţînă să vină şi cu demisia!“ (documente)


Parlamentarii îl acuză de prost management
Radioterapia a „murit“. Dănuţ Căpăţînă a lansat bomba şi a plecat în Boston!

 
Radioterapia a „murit“
Cezar Irimia, despre lipsa de implicare a autorităţilor - „Indolenţă, iresponsabilitate, o atitudine criminală“

 
Spitalul Judeţean Constanţa, „privatizat“ bucată cu bucată
După imagistică şi laborator, se concesionează radioterapia 

 
Sondaj de opinie Radioterapia „a murit“. Consideraţi că este oportună demisia managerului SCJU Constanţa, Dănuţ Căpăţînă?
 
Mihai Tararache - „Oprirea serviciului de radioterapie a generat o situație similară cu a unei crime cu premeditare“
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii