Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:52 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Slujbă specială, astăzi, la Mănăstirea din Murfatlar. Care este motivul și ce sfânt prăznuim

ro

20 Apr, 2018 06:49 2659 Marime text
La data de 20 aprilie, Biserica Ortodoxă Română îl cinstește pe Sfântul Ierarh Teotim, Episcopul Tomisului, prilej cu care mănăstirea „Sf. Teotim” de la Murfatlar își cinstește ocrotitorul dobrogean.
 
Începând cu ora 08.30, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfinta Liturghie.

În calendarul ortodox, Sfântul Teotim este prăznuit pentru sfinţenia şi minunile sale.

A fost ales Episcop al Tomisului în jurul anilor 380-395. În această calitate el a participat, în anul 400, la sinodul local de la Constantinopol, convocat de Sf. Ioan Gură de Aur.

A fost contemporan cu unii dintre Sfinţii Părinţi: Sf. Ioan Gură de Aur, Sf. Grigorie de Nyssa, Sf. Grigorie de Nazianz.
 
Istoricul bisericesc Sozomen spune despre Sf. Teotim că era de neam scit, adică locuitor al Dobrogei, şi că purta părul lung, semn că el se ocupa cu „filosofia monastică” (deci cu viaţa monahală).

Viaţa lui era modestă şi cumpătată, iar virtuţile şi înţelepciunea l-au făcut cunoscut şi în rândul hunilor. Sfântul a încercat să-i încreștineze.

Barbarii au crezut că Teotim era bogat și au plănuit să-l ia prizonier. Braţul celui ce a voit să arunce asupra sfântului un laţ anume pregătit, a rămas înţepenit în aer, fiind nevoie de rugăciunea sfântului pentru a-l elibera.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii