Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:38 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sistemul Informatic de Monitorizare a Prezenţei la Vot va fi folosit la alegerile europarlamentare. Ce spune MAI

ro

06 Apr, 2019 00:00 1540 Marime text

Ministerul Afacerilor Interne a început pregătirile tehnice pentru desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European. La acest scrutin va fi folosit Sistemul Informatic de Monitorizare a Prezenţei la Vot şi de Prevenire a Votului Ilegal (SIMPV).

Pe 2 aprilie a.c., la sediul MAI, a avut loc prima şedinţă a Comisiei Tehnice Centrale pentru coordonarea activităţilor de organizare a alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European.

La şedinţă au participat Laura Elena Chiorean - secretar general al Ministerului Afacerilor Externe, Constantin Mituleţu-Buică - preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, generalul-locotenent Ionel Vasilca - directorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, precum şi reprezentanţi ai altor instituţii şi autorităţi cu responsabilităţi în organizarea alegerilor europarlamentare, fiind prezenţi, în sistem videoconferinţă, prefecţii şi reprezentanţi ai structurilor teritoriale ale MAI.

În calitate de preşedinte al Comisiei Tehnice Centrale, ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a insistat asupra obligativităţii de a realiza la termen toate acţiunile prevăzute în programul calendaristic pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European din 2019, aprobat prin hotărâre de Guvern.

În cadrul şedinţei au fost discutate responsabilităţile şi sarcinile care revin tuturor instituţiilor implicate în organizarea şi desfăşurarea alegerilor, fiind accentuată necesitatea unei bune colaborări în vederea identificării şi remedierii la timp a oricărei disfuncţionalităţi.

În contextul alegerilor europarlamentare, principala misiune a structurilor MAI este menţinerea climatului de siguranţă pe întreaga perioadă electorală, fiind deja aprobat la nivelul ministerului Planul general de măsuri privind aplicarea măsurilor din competenţa structurilor MAI, în contextul desfăşurării procesului electoral pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European, care a fost transmis tuturor structurilor cu atribuţii în organizarea procesului electoral.

Ministerul Afacerilor Interne este responsabil cu menţinerea şi asigurarea ordinii şi liniştii publice în localităţile ţării, pe întreaga perioadă electorală şi, în mod deosebit, în ziua votării. Structurile MAI vor asigura ordinea publică în zona secţiilor de votare şi securitatea dosarelor întocmite de birourile electorale din ţară pe timpul transportului acestora la birourile electorale judeţene, respectiv la BEC, precum şi securitatea pe timpul tipăririi, transportului şi depozitării buletinelor de vot şi a celorlalte materiale necesare votării. De asemenea, structurile MAI au în responsabilitate paza sediilor birourilor electorale.

Începând cu data de 1 martie, efectivele MAI au instituit măsurile de protecţie la sediul Biroului Electoral Central, iar împreună cu Autoritatea Electorală Permanentă a fost asigurat personalul tehnic auxiliar necesar desfăşurării activităţii BEC.

Achiziţia materialelor necesare desfăşurării alegerilor europarlamentare - buletine de vot, ştampile inscripţionate cu menţiunea Votat şi timbre autocolante - va fi realizată de către Autoritatea Electorală Permanentă.

În cadrul şedinţei, a fost prezentat şi stadiul implementării Sistemului Informatic de Monitorizare a Prezenţei la Vot şi de Prevenire a Votului Ilegal, acest soft urmând a fi folosit în timpul scrutinului.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii