Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:05 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sindicatul Liber al Navigatorilor, moment emoționant la monumentul „Crucea Marinarilor”

ro

15 Aug, 2021 11:46 2299 Marime text


După cum este cunoscut, Ziua Marinei Române este o sărbătoare a mării, o sărbătoare a românilor care și-au dedicat sau își dedică parte din viață acesteia.

Cei sărbătoriți astăzi, marinari, lucrători portuari și toti cei care au tangență cu marea, cu întinsul apelor trebuiesc scoși în evidență.  Noi ceilalți, toți aceia care îi sprijinim, le apărăm interesele, le dăm misiuni pe mare ori beneficiem de activitatea lor, trebuie să ii apalaudăm, să îi felicităm și să îi asigurăm de întreaga noastră întelegere și pe mai departe.

Tradiția marinărească românească trebuie să fie puternică iar comunitatea să fie strans unită, mai bună și cu mai multă empatie față de acei care astăzi sunt sărbătoriți.

Viața pe mare este una foarte grea, cu multe sacrificii și durere dar este deopotrivă și una de exceptie, o viață a elitelor, a celor care nu au voie să greșească.

Marea își ia tributul ei câteodată nedrept de dureros și injust. Dar oamenii aceia sunt mereu în inimile noastre, a celor dragi și ei sunt mereu pomeniți.

Ieri , de Ziua Recunoștinței, la Monumentul “Crucea Marinarilor”, monument ridicat și cu sprijinul Sindicatului Liber al Navigatorilor,  s-a desfăsurat un emotionant moment de pomenire și pioasă rugăciune pentru cei ce și-au găsit liniștea veșnica lucrând pe întinsul apelor, moment urmărit și de câteva familii de navigatori și copii acestora. Comitetul Executiv SLN s-a rugat pentru liniștea tuturor navigatorilor români care astăzi nu mai sunt printre noi și a depus o coroană de flori “In memoriam”

Câteva date statistice:

Astăzi, în România sunt peste 50.000 de navigatori maritimi și fluviali și peste 25.000 de lucrători portuari sau oameni care își desfașoară într-un fel sau altul activitatea lor pe întinsurile apelor.

 

ü Sindicatul Liber al Navigatorilor a semnat în acest an contracte de muncă standard  ITF care acoperă un număr record de peste 5.000 de navigatori, la care se mai adaugă și un numar însemnat de membri de sindicat care naviga pe diverse nave acoperite de alte contracte.

 Pe timpul de când a fost declatrată pandemia la nivel global, SLN a acordat asistență tuturor navigatorilor cu probleme, am fost aici pentru toti. Am propus și sprijinit adoptarea de decizii guvernamentale care să înlesnească activitatea schimburilor de echipaje, am sprijinit și implementat recomandările internaționale cu privire la activitatea navigatorilor, la documentele și certificatele navigatorilor și împreună cu structuri ale Autorităților Maritime  am asistat navigatorii pentru rezolvarea corectă a problemelor lor.  În acest moment situația schimburilor de echipaj devine din nou îngrijoratoare, înregistrându-se un număr înca important de navigatori care nu pot fi repatriați din cauza restricțiilor impuse de unele țări.

În primele 7 luni ale anului 2021, SLN a asistat un numar record de 756 de navigatori cu probleme și a reusit recuperearea unei sume impresionante de peste jumătate de million de dolari

 De la începutul anului, 12 cazuri deosebite soldate cu decese, accidente, disparitii de la bord, criminalizare a navigatorilor au fost înregistrate la sindicat

Dincolo de toate aceste situații, cu atât mai mult astăzi trebuie să privim în viitor și să lăsăm moștenire generațiilor ce vor urma, o tradiție marinarească puternică și  un concept maritim (educațional , de pregatire și perfectionare, de atestare și brevetare) modern și atractiv.

Sindicatul Liber al Navigatorilor urează tuturor navigatorilor, familiilor acestora, tuturor celor care își sărbătoresc astăzi numele, Marinei Române  si presei care a sprijinit neincetat navigatorii romani -  LA MULTI ANI !

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii