Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:49 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sfântul Ierarh Nicolae. Cine a fost şi ce înseamnă numele. Unde slujesc ierarhii Dobrogei. Cui spunem La mulţi ani

ro

06 Dec, 2019 00:46 3703 Marime text
Astăzi, Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Ierarh Nicolae, arhiepiscopul Mirelor Lichiei, făcătorul de minuni, unul din cei mai îndrăgiţi sfinţi prăznuit de către creştini, potrivit unui comunicat al Arhiepiscopiei Tomisului.

A trăit pe vremea împăraţilor Diocleţian şi Maximian (284 – 305 d.Hr.) fiind, încă din tinereţe, un adevărat „ucenic a lui Hristos”, iubind virtuțile slujirii aproapelui.

A fost hirotonit preot, apoi episcop al cetăţii Mira Lichiei. A fost prigonit şi întemniţat în timpul persecuţiilor anticreştine ordonate de către împăraţii romani.

Tradiţia păstrează amintirea unor fapte minunate făcute de către Sfântul Nicolae: a salvat de la moarte trei bărbaţi condamnaţi fără vină de un slujbaş imperial și a ajutat în chip minunat trei fete sărace, care erau pe punctul de a-și vinde trupurile pentru a-și câștiga pâinea.

Din anul 1087, moaştele sale se află în oraşul Bari din sudul Italiei.
 
La români, de ziua Sfântului Nicolae există obiceiul împărţirii de daruri copiilor, urmându-se astfel exemplul dărniciei şi al  milosteniei sfântului.
 
Numele Sfântului Nicolae se traduce prin sintagma „victoria poporului”.
 
La invitația IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, astăzi, de sărbătoarea Sfântului Nicolae, Înaltpreasfinţitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Sfântul Nicolae” din Câmpulung Moldovenesc.

De asemenea, începând cu ora 19.00, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Taina Sf. Maslu la biserica „Sfânta Muceniță Filofteia” din Constanța (Șoseaua Mangaliei, nr. 80 A, podul Dorally Mall).

Totodată Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, va sluji la Catedrala Episcopală din Tulcea.

Cui spunem La mulţi ani!

Trebuie ştiut că majoritatea bărbaţilor care îşi sărbătoresc onomastica se numesc Nicolae.

Ca şi derivate ale numelui, regăsim - Niculai, Neculai, Nicuşor sau Niculae. Mai puţini numesc Nic, Nik, Lae, Laie sau Niklas.

Printre sărbătoriţi se numără şi care poartă numele Nicolăiţă, Niculăiţă, Culae sau Nicholaus.

Din totalul româncelor care îşi sărbătoresc ziua numelui majoritatea se numesc Nicoleta. Există şi românce cu numele: Niculina, Nicolina, Niculita, Niculiţa, Nicole sau Nikole. Mai puţine femei se numesc Nichi, Nikko, Nikka, Nikke, Nikki Nikky sau Niculăiţa.
 
Sursa foto: basilica.ro
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii