Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:54 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Semnătură de primar pe... hârtie reciclată Achiziţiile publice ecologice ar putea deveni obligatorii din toamnă

ro

05 Jul, 2014 00:00 1965 Marime text


De anul viitor, instituţiile statului ar putea fi obligate să facă şi achiziţii publice ecologice. Acest lucru înseamnă, de pildă, ca în administraţiile publice locale să se achiziţioneze hârtie reciclată, sau ca iluminatul să se facă prin panouri solare şi becuri ecologice. Actul normativ va intra în Parlament în sesiunea din toamnă.
„Un procent de 20% de achiziţii ecologice din totalul cheltuielilor pentru achiziţii publice ar însemna o piaţă a produselor ecologice de cel puţin 20 de miliarde de lei“, arată studii ale Centrului pentru Politici Durabile Ecopolis. Comisia Europeană stabilise ca, până în 2010, 50% din totalul achiziţiilor publice să fie ecologice. Luna trecută, la Constanţa, a fost organizată, de către un ONG local, o dezbatere în acest sens.

Arată-mi cât eşti de verde!

Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice a fost, zilele trecute, gazda unei dezbateri finale a proiectului de Lege a Achizițiilor Publice Ecologice, organizată de Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis și Fundația Terra Mileniul III. „Mă încântă faptul că ceea ce a fost considerat inițial la nivelul instituțiilor publice un fel de voluntariat a fost luat foarte în serios de organizațiile neguvernamentale, astfel că, acum, prin acest proiect, s-a venit în ajutorul nostru“, a arătat Attila Korodi, ministrul Mediului și Schimbărilor Climatice.

„Proiectul de lege este inițiat de ANRMAP și MMSC. Tot împreună vom elabora și normele metodologice aferente“, a declarat Bogdan-Paul Dobrin, preşedintele ANRMAP.
Proiectul de lege propus reprezintă reglementarea-cadru, urmând să se realizeze Planul Național Multianual de Acțiune pentru Achiziții Publice Ecologice și normele metodologice.

„Achizițiile publice ecologice contribuie la țintele României de reducere a emisiilor de carbon, la stimularea unei piețe a producătorilor locali și reprezintă o alternativă echitabilă din punct de vedere social“, a spus Costel Popa, președintele Ecopolis.
Comisia Europeana a publicat, în 2008, o comunicare în care recomanda ca nivelul Achizițiilor Publice Ecologice (APE) în statele UE să fie de 50% în 2010 și ca fiecare stat membru să realizeze un Plan Național de Acțiune pentru Achizițiile Publice Ecologice.
„Un sprijin legislativ real al producătorilor și al furnizorilor ar stimula piața și un întreg sector economic format în special din IMM-uri. Noi furnizăm un instrument de informare prin site-ul www.achizitiiverzi.ro, însă e nevoie de interes din partea autorităților publice, care ar trebui să fie principalii beneficiari“, a menționat Lavinia Andrei, președintele Fundației Terra Mileniul III.
Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis și Fundația Terra Mileniul III desfășoară din septembrie 2013, cu sprijinul Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice, un proiect care își propune să promoveze Legea Achizițiilor Publice Ecologice în România.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii