Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:14 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ședința Consiliului Științific al ANSVSA, convocată de Robert Viorel Chioveanu. Care au fost temele. Cine a participat

ro

13 Dec, 2019 12:18 1588 Marime text
Astăzi, 12 decembrie, a avut loc ședința Consiliului Științific al ANSVSA, convocată și prezidată de către președintele ANSVSA, dr. Robert Viorel Chioveanu.

Lucrările au beneficiat şi de prezenţa, în calitate de invitaţi ai Preşedintelui ANSVSA, a doamnei professor dr. Doina Daneş (USAMV Bucureşti), a profesorului dr. Alexandru Rafila (preşedinte al Societăţii Române de Microbiologie) şi a comisarului șef Aurel Dobre (reprezentant al IGPR).

Temele de pe agenda întâlnirii au fost: analiza evoluției pestei porcine africane în țara noastră și lupta împotriva antibiorezistenței, ambele subiecte fiind stabilite ca prioritare pentru instituție.

În ceea ce privește pesta porcină africană, după prezentarea situației existente, discuțiile s-au axat pe analizarea măsurilor aplicate, pe identificarea de soluții pentru imbunătățirea acestora precum și pentru găsirea de noi soluții.

Printre aspectele identificate ca fiind importante în ceea ce priveşte combaterea PPA, participanții au apreciat că este necesară îmbunătaţirea comunicării între medicii veterinari şi crescătorii de animale, un control mult mai strict al circulaţiei animalelor, al identificării şi actualizării permanente a bazei de date privind animalele, concomitent cu sporirea participării celorlalte structuri naţionale de control responsabile.

Așa cum a declarat președintele ANSVSA: „Este necesară elaborarea unui plan de combatere şi control a pestei porcine africane. Nu vreau să îi spun de eradicare, pentru că este un termen puţin mai greu şi mai pretenţios. Nu mai putem vorbi de prevenţie în momentul de faţă. Este evident că trebuie să avem o nouă strategie. Nu este posibil ca numai ANSVSA singură să lupte cu acest virus. Dacă nu putem să ne aşezăm la o masă toţi cei implicaţi – fermieri, industrie, Ministerul Agriculturii, Ministerul Mediului şi Ministerul de Interne – şi să ne asumăm implementarea acestui plan, nu putem să reuşim să combatem acest virus”.

Lupta împotriva antibiorezistenței este un alt obiectiv asumat de președintele ANSVSA ca o prioritate a mandatului său și, în acest sens, a afirmat că își va canaliza activitatea pentru întărirea legislației privind circulaţia medicamentelor de uz veterinar, precum şi pentru promovarea utilizării rezonabile şi responsabile a antimicrobienelor la animale.

În ceea ce priveşte această temă, membrii Consiliului şi invitaţii, au susţinut o întărire a colaborării şi coordonării între sectorul veterinar şi cel al medicinii umane precum şi o atenţie sporită în ceea ce priveşte prescrierea şi administrarea medicamentelor de uz veterinar.

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii