Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:05 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Se modifică, iar, programul Noua Casă, fostul program Prima Casă. Ce trebuie să știe cei care vor să cumpere o locuință

ro

15 Mar, 2021 00:00 1199 Marime text
  • Programul Noua Casă, rebranduirea fostului proiect Prima Casă, suferă, din nou, modificări
  • De data aceasta, beneficiarii trebuie să asigure locuința pe toată perioada crediului
 
Românii care doresc să achiziționeze o locuință prin programul Noua Casă trebuie săle facă asigure pe toată perioada în care beneficiază de finanțare garantată, potrivit unui proiect de hotărâre pus săptămâna trecută în dezbatere publică la Ministerul Finanțelor. Programul Noua Casă este fostul program Prima Casă, dar cu un nou nume și ceva modificări față de programul inițial.
 
Prin proiectul propus se dorește modificarea normelor de implementare a programului Noua Casă, cuprinse în HG 717/2009. Una dintre cele mai importante modificări propuse vizează polița de asigurare a locuinței, document pe care beneficiarii programului sunt obligați și în prezent să-l dețină.

Beneficiarii programului Noua Casă vor fi obligați „să asigure locuința achiziționată din finanțarea garantată împotriva tuturor riscurilor potrivit normelor interne proprii ale finanțatorilor, pe toată durata finanțării garantate, la o valoare acceptată de o societate de asigurare, dar nu mai puțin decât valoarea de piață comunicată de finanțatori prin solicitarea de garantare”.

Astfel, după ce proiectul de față va intra în vigoare, beneficiarii programului Noua Casă vor trebui să asigure locuința pe toată perioada desfășurării contractului de credit.

Plafonul garanțiilor în cadrul programului Noua Casă este de 1,5 miliarde de lei.

În 2020, programul Prima Casă a fost redenumit și modificat, acum numindu-se Noua Casă. Pe lângă noua denumire, programul stabilește plafoane mai mari decât înainte pentru finanțările ce pot fi accesate de românii care nu dețin o casă în proprietate (sau dețin, dar aceasta nu depășește suprafața utilă de 50 m2) și care vor să cumpere una.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii