Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:41 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Se împlinesc 81 de ani de la moartea lui Ioan N. Roman

ro

12 Jul, 2012 01:00 4197 Marime text
inroman.jpgPe 12 iulie 1931 se stingea din viaţă, la Constanţa, o distinsă personalitate a spaţiului dobrogean, Ioan N. Roman.

„Unul dintre cei mai talentaţi şi mai harnici dintre ziariştii tineri. Observă bine, cugetă drept şi exprimă frumos. Printre puţinii noştri poeţi, Roman ocupă un loc de frunte", spunea Alexandru Vlahuţă despre Ioan N. Roman, cel care, în 1910, pentru aproape un an, a fost primarul Constanţei, dar şi al Medgidiei pentru o scurtă perioadă. „Un remarcabil avocat, publicist, poet şi nu în ultimul rând om politic, Ioan N. Roman este, fără îndoială, un model pentru generaţiile de astăzi. În lucrarea „Reprezentanţi ai Dobrogei în ştiinţa şi cultura Românească" a Constanţei Călinescu (din care au fost folosite pasaje pentru descrierea lui Ioan N. Roman pe site-ul Bibliotecii Judeţene Constanţa) se spune că defunctul primar a urmat concomitent, la Bruxelles, Facultatea de Litere şi Filozofie şi Facultatea de Drept. În 1897 a obţinut titlul de doctor în drept „avec distinction" - cum se notează în diplomă. „Înainte de plecarea în străinătate, Ioan N. Roman a desfăşurat o vie activitate ziaristică şi literară. Debutează în publicistică în 1882 în foiţa literară şi ştiinţifică Albina, iar în literatură la revista Familia din Oradea, a lui Iosif Vulcan. În anii următori, volumul de colaborări se măreşte. Numele lui apare în Convorbiri literare, România liberă, Munca, Literatură şi ştiinţă, Viaţa. Între 1892 şi 1893 îl găsim prim-redactor la ziarul Adevărul", se arată în cartea citată. În lucrarea „Reprezentanţi ai Dobrogei în ştiinţa şi cultura Românească" a Constanţei Călinescu se mai arată că, în Constanţa, Ioan N. Roman a redactat şi a colaborat la ziarele Dreptul Dobrogei, Farul, Ovidius, dar a trimis colaborări cu tematică dobrogeană şi la ziarul lui Nicolae Iorga, Neamul românesc.

Înhumat în Cimitirul Central

În septembrie 1932, la mai bine de un an de la moartea acestuia, autorităţile au dezvelit un bust din bronz, situat astăzi în faţa Bibliotecii Judeţene, operă a sculptorului I. Dimitriu-Bârlad, după masca mortuară luată de Antonio Ruta", a declarat Virgil Coman, directorul Direcţiei Judeţene a Arhivelor Naţionale. Pentru a-i cinsti memoria, autorităţile au atribuit în 1960 numele lui Ioan N. Roman străzii ce leagă bulevardul Alexandru Lăpuşneanu de străzile Mihai Viteazu şi Ion Lahovari. De asemenea, în 1995, liceul al cărui sediu se află astăzi pe strada Cuza Vodă nr. 80 (iniţial se afla pe stradela Basarabi nr. 2), poartă numele fostului primar. „Din 2003, Biblioteca Judeţeană Constanţa a primit numele lui Ioan N. Roman", a mai adăugat Virgil Coman, directorul Direcţiei Judeţene a Arhivelor Naţionale. De altfel, instituţia deţine şi o fotografie de la înmormântarea lui Ioan N. Roman, care face parte din fondul familial al defunctului edil.
Trupul său a fost înhumat în Cimitirul Central din Constanţa, iar la ceremonie au participat personalităţi marcante ale oraşului şi feţe bisericeşti, cum ar fi PS Gherontie, întreg corpul Baroului Constanţa, reprezentanţi ai Armatei şi ai Marinei.

Fotografia face parte din fondul familial Ioan N. Roman, care a fost preluat de Direcţia Judeţeană a Arhivelor Naţionale în 2007, prin donaţie de la prof. univ. dr. Radu Ştefan Vergatti, nepotul lui Mircea Prisiceanu, ginerele lui Ioan N. Roman, fostul primar al Constanţei (1910).

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii