Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:46 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Se împlinesc 21 de ani de la „Gala Hagi", eveniment ce a marcat încheierea activităţii de jucător a lui Gică Hagi

ro

24 Apr, 2022 11:24 1938 Marime text
Gala hagi: Foto: facebook-Gheorghe HagiPe 24 aprilie 2001 s-a desfășurat "Gala Hagi", eveniment ce a marcat retragerea lui Gică Hagi – „unul dintre cei mai buni fotbaliști români din toate timpurile". 

Cu acest prilej, în Bucureşti, pe un stadion „Lia Manoliu” arhiplin, a avut loc un meci de gală, partida de adio a „Regelui”, între echipa naţională a României şi „Stelele Lumii”, din rândul cărora nu au lipsit Taffarel, Stoicikov, Ronald Koeman, Butragueno, Prosinecki sau Hakan Sukur. Meciul s-a încheiat la egalitate, 2-2. Hagi a invitat numeroşi prieteni din fotbal, foşti coechipieri şi antrenori de-ai săi. La eveniment au participat şi oficialităţi ale fotbalului european şi mondial, printre care Joseph Blatter (la acea dată preşedintele FIFA) şi Michel Platini.
 

„Vă mulţumesc mult tuturor. N-aş fi crezut că va veni atâta lume să mă vadă numai pe mine. Văd stadionul plin şi vă spun că vă iubesc! Vă respect pe toţi, veţi fi mereu în inima mea!”, li s-a adresat Gică Hagi spectatorilor de la meciul său de retragere. 


Ce alte evenimente au avut loc în istorie într-o zi de 24 aprilie: 

1434: Prima atestare documentară a funcției de spătar la Curtea Moldovei – funcție de înalt demnitar, care purta, la festivități, sabia și buzduganul domnului.

1558: Maria Stuart, regină a Scoției se căsătorește cu Delfinul Franței, François, la Notre Dame de Paris.

1800: Președintele american John Adams semnează un act prin care era alocată suma de 5000$ în vederea achiziționării de cărți "pentru uzul Congresului". Astfel, s-au pus bazele Bibliotecii Congresului SUA.

1846: Începutul războiului mexicano-american.

1870: S-a pus piatra de temelie a Capelei Elisabeta Doamna, ale cărei picturi murale au fost executate în 1874 de Gheorghe Tăttărescu.

1877: Începe războiul ruso–turc, la care ia parte și România, dornică să–și consfințească independența de stat deplină.

1898: SUA invadează Cuba, declanșând Războiul Hispano-American care se încheie prin Tratatul de pace de la Paris (10 decembrie 1898), prin care Cuba este proclamată independentă.

1914: Experimentul Franck-Hertz, un pilon al mecanicii cuantice, este prezentat Societății germane de Fizică.

1915: Începe genocidul armean, în care 2 milioane de armeni sunt uciși de către otomani.

1916: A început la Dublin, Rebeliunea de Paști; repede înăbușită, mișcarea a avut un rol determinant în modificarea statutului Irlandei, ca republică independentă.

1918: Tratatul de pace de la București, dintre România, pe de o parte și Germania, Austro–Ungaria, Bulgaria și Turcia, pe de altă parte. Pacea, înrobitoare pentru țara noastră, nu a fost niciodată ratificată de către regele Ferdinand, tratatul devenind nul.

1945: Al Doilea Război Mondial: A început Bătălia de la Halbe în pădurea Spree, lângă orășelul Halbe, în sud-estul Berlinului și s-a terminat cu victoria sovieticilor.

1967: Cosmonautul sovietic Vladimir Komarov moare în naveta Soyuz 1 când parașuta nu se deschide. Este primul om care moare în timpul misiunilor spațiale.

1970: Este lansat primul satelit chinez, "Dong Fang Hong I".

1990: Telescopul spațial Hubble a fost lansat la bordul navetei spațiale Discovery.

1998: Sârbii aprobă prin referendum (94,73%) respingerea de către președintele Slobodan Miloșevici a unei medieri a conflictului din Kosovo, propuse de comunitatea internațională.

2001: S–a desfășurat "Gala Hagi", marcând retragerea lui Gică Hagi – „unul dintre cei mai buni fotbaliști români din toate timpurile".

2004: S–a deschis, la Viena, un nou muzeu "Sisi" la palatul imperial Hofburg.

2021: În urma unui efort internațional de căutare și salvare, marina indoneziană raportează scufundarea KRI Nanggala cu 53 de membri ai echipajului, cea mai mare pierdere de vieți umane la bordul unui submarin din 2003.[1]

2021: Pandemie COVID-19 – Numărul vaccinărilor administrate la nivel mondial depășește 1 miliard, la mai puțin de cinci luni de la începerea primelor campanii de vaccinare în masă


Sărbători

Ziua Mondială a Protecției Animalelor de Laborator
Armenia - Ziua victimelor genocidului religios din anul 1915
În calendarul creștin-ortodox: Sf. Ierarhi Mărturisitori: Ilie Iorest și Sava, Mitropoliții Transilvaniei; Sf. Ierarh Iosif Mărturisitorul din Maramureș; Sf. Mc. Pasicrat și Valentin din Durostorum; Sf. Cuv. Elisabeta
Ziua Mondială a Solidarității Tineretului


Ziua ţipătului

În lumea modernă agitată, în care presiunile, stresul şi anxietăţile se adună şi îşi spun cuvântul asupra sănătăţii mintale, lumânările parfumate, masajul, băile cu spumă ori meditaţia se pot dovedi insuficiente pentru detensionare. Aşadar, uneori, este nevoie de efectul catartic al unui ţipăt, potrivit daysoftheyear.com.

Cu toate că există numeroase beneficii dovedite aduse de masajul relaxant sau de meditaţie pentru a calma nervii întinşi la maximum, unii psihologi consideră că un ţipăt, în pernă sau într-o pădure, poate avea efect eliberator şi terapeutic. Cel puţin, temporar. Pentru că atunci când o persoană îşi eliberează frustrările astfel creierul se relaxează, oferind starea de uşurare atât de necesară.


Ziua cârnăciorilor în foietaj

Cârnăciorii sau crenvurştii înveliţi în aluat se numără printre cele mai apreciate gustări, regăsindu-se atât în oferta majorităţii patiseriilor, cât şi în meniu de bufet, la diverse evenimente şi ocazii festive. Popularitatea acestui preparat a condus la crearea unei sărbători care îi este dedicată, marcată în această zi şi însoţită de hashtag-ul #PiginaBlanketDay.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii