Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:43 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Se împlinesc 139 de ani de la înființarea Arhidiecezei Romano-Catolice de București. Ce evenimente au mai avut loc pe 27 aprilie

ro

27 Apr, 2022 10:32 961 Marime text
Arhidieceza Romano-Catolică de Bucureşti. foto: FacebookMiercuri, 27 aprilie 2022, se împlinesc 139 de ani de la înființarea Arhidiecezei Romano-Catolice de București (27 aprilie 1883).

Pentru a marca această aniversare, ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, va prezida Sfânta Liturghie solemnă în Catedrala Sf. Iosif, la ora 18.30

1521: Bătălia de la Mactan: Exploratorul Ferdinand Magellan este ucis de băștinașii din Filipine conduși de Lapu-Lapu.

1578: În ciuda interdicțiilor, are loc duelul Mignonilor, unul dintre cele mai faimoase dueluri din istoria Franței, între doi favoriți ai regelui Henric al III-lea al Franței și doi favoriți ai lui Henric I, Duce de Guise.

1667: Poetul John Milton, sărac și orb, este nevoit să vândă drepturile de autor pentru poemul Paradisul pierdut. Suma primită: 10£.

1865: În SUA, nava cu aburi Sultana, purtând 2.300 de pasageri a explodat și s-a scufundat în Mississippi omorând 1.700 de oameni.

1883: Papa Leon al XIII-lea înființează Arhidieceza de București.

1906: Duma de stat a Imperiului rus se reunește pentru prima dată.

1908: La Londra, are loc ceremonia de deschidere a ediției a IV-a a Jocurilor Olimpice.

1909: Sultanul otoman Abdul-Hamid al II-lea este înlăturat de mișcarea "Junilor Turci" și este succedat de fratele său, Mehmed al V-lea.

1922: În Valea Jiului are loc o explozie provocată în mina de cărbune Aurelia, care a dus la decesul a 82 de mineri și rănirea altor 14.

1931: George Enescu a terminat orchestrația operei „Oedip”, creație pe care a dedicat–o Mariei Rosetti–Tescanu.

1941: Al Doilea Război Mondial: Trupele germane intră în Atena.

1944: Palatul Mogoșoaia este închiriat Ambasadei Elveției la București.

1945: Al Doilea Război Mondial: Benito Mussolini este arestat de partizanii italieni la Dongo, în timp ce încerca să scape deghizat ca un soldat german.

1992: Este proclamată Republica Federală Iugoslavia, care cuprinde Serbia și Muntenegru.

1994: Au avut loc primele alegeri multirasiale din Africa de Sud.

2002: Echipa masculină de seniori a României a devenit campioană europeană la gimnastică, cu ocazia desfășurării celui de–al 25–lea Campionat European.

2002: Filosoful Andrei Pleșu, fondator și rector al Institutului de studii avansate New Europe College din București, a primit premiul „Joseph–Bech" pe anul 2001.

2005: Cel mai mare avion construit vreodată, Airbus A380, a efectuat primul său zbor de pe aeroportul din Toulouse, Franța.

2012: Guvernul Ungureanu a căzut în urma adoptării Moțiunii de cenzură intitulate „Opriți Guvernul șantajabil. Așa nu, niciodată” organizată de USL, după cel mai scurt mandat din istoria României moderne (doar 78 de zile de la învestire). Moțiunea a fost adoptată cu 235 de voturi „pentru”, iar 9 parlamentari au votat „împotrivă”. Pentru adoptare, erau necesare 231 de voturi.

2014: Ziua celor patru Papi - Papii Ioan al XXIII-lea și Ioan Paul al II-lea sunt declarați sfinți de Papa Francisc în prima canonizare papală din 1954. La ceremonie a participat și Papa Benedict al XVI-lea.

Aniversări

1968: Cristian Mungiu, regizor român

Sărbători

Africa de Sud: Ziua Libertății

Ziua drapelului în Republica Moldova

Ziua Codului Morse

Codul Morse...Eroii din filmele de acţiune îl folosesc pentru a transmite mesaje secrete în speranţa de a fi eliberaţi de răufăcătorii care îi ţin captivi, iar iubiţii secreţi schimbă mesaje prin el în opere de artă sau chiar în braille. Mai important, acest alfabet a servit drept fundaţie pentru o nouă eră a comunicării şi a jucat un rol vital în războaie, fie ele vechi sau noi. Marcată anual pe 27 aprilie, Ziua Codului Morse celebrează acest mod uimitor de concis, de puternic şi de influent de transmitere a informaţiilor şi istoria felului în care acesta a schimbat lumea.

Ziua Câinilor-ghid

Câinii-ghid sunt extrem de utili pentru stăpânii lor: îi protejează de orice pericol, îi ghidează pe parcursul zilei şi le oferă un sprijin consistent. Acesta este motivul pentru care dresorii muncesc din greu pentru a le perfecţiona câinilor aceste abilităţi, notează site-ul Daysoftheyear.com.

Câinii-ghid sunt întotdeauna văzuţi ca o bucurie care face lumea un loc mai bun pentru stăpânii lor. Marcată anual în ultima miercuri din aprilie, Ziua câinilor-ghid (#InternationalGuideDogDay) urmăreşte să îi ajute publicul să îşi arate aprecierea pentru munca grea pe care o depun aceste patrupede.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii