Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:55 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Schimbare la Forţele Terestre Române. Cine este noul şef al SMFT

ro

03 Apr, 2017 17:20 6872 Marime text
Generalul maior Marius Harabagiu a preluat comanda Statului Major al Forţelor Terestre de la generalul locotenent Dumitru Scarlat, astăzi, 3 aprilie, în cadrul unei ceremonii desfăşurată la sediul instituției. Generalul locotenent Dumitru Scarlat a fost numit reprezentant militar al României la NATO şi UE la Cartierul General NATO de la Bruxelles.

Activitatea de predare primire a comenzii şi a Drapelului de Luptă al Forţelor Terestre s-a desfăşurat în prezenţa ministrului apărării naţionale, Gabriel Beniamin Leş, a secretarului de stat pentru politica de apărare şi planificare, Mircea Duşa, a şefului Statului Major General, general Nicolae Ciucă, a şefilor statelor majore ale forţelor aeriene şi navale, a ataşaţilor militari acreditaţi în România, a personalului militar şi civil din Statul Major al Forţelor Terestre.

Generalul locotenent Dumitru Scarlat a apreciat că în perioada în care a asigurat comanda categoriei de forţe au fost foarte multe activităţi, în care, grija pentru oameni, înzestrarea, operaţionalizarea structurilor, exerciţiile multinaţionale şi executarea misiunilor din teatrele de operaţii au fost obiective principale.

„Forţele Terestre Române se găsesc într-un amplu proces de transformare şi modernizare cu obiective şi misiuni foarte clare, atât pe termen scurt, dar şi pe termen mediu şi lung. Doi la sută din PIB înseamnă şi pentru Statul Major al Forţelor Terestre o alocare financiară consistentă ce impune o abordare pragmatică a execuţiei bugetare, având rolul de a asigura înlocuirea tehnicii vechi de luptă, echiparea efectivelor cu noua ţinută combat, asigurarea unor condiţii de muncă decente în scopul modernizării şi asigurării forţelor terestre cu capabilităţi şi capacităţi ce pot răspunde provocărilor mediului de securitate din secolul XXI", a precizat generalul maior Marius Harabagiu în alocuţiunea sa.

Ministrul Gabriel Leș a mulțumit generalului locotenent Dumitru Scarlat pentru activitatea depusă şi a apreciat că în noua misiune pe care o va îndeplini va reprezenta ţara la nivelul cel mai înalt în calitate de Reprezentant Militar al României la NATO și UE. ,

,Domnule general Marius Harabagiu, ați demonstrat perseverență și determinare în exercitarea actului de comandă, ultima poziție fiind definitorie pentru Armata României, ca și comandant al Comandamentului Forțelor Întrunite. Ați condus și planificat exercițiile naționale și misiunile noastre în teatrele de operații și ați adus oamenii acasă în siguranță. Vă asigur de sprijinul meu şi al conducerii ministerului, de deschidere şi dialog în activitatea pe care o desfăşuraţi", a afirmat ministrul Leș.

Generalul maior Marius Harabagiu a absolvit Liceul Militar "Dimitrie Cantemir", Şcoala Militară de Ofiţeri de Tancuri şi Auto „Mihai Viteazul" - arma tancuri, Academia de Înalte Studii Militare - Facultatea Interarme, Cursul postuniversitar de perfecţionare în domeniul securităţii şi apărării naţionale în cadrul Colegiului Naţional de Apărare, Cursul pentru generali şi ambasadori în cadrul Colegiului de Apărare de la Roma şi Comandamentul NATO din Bruxelles.

upă absolvirea şcolii militare a fost numit comandant pluton tancuri, ulterior îndeplinind funcţii în unităţi de aceeaşi armă. A fost şef de stat major la Divizia 1 Infanterie „Dacica", comandantul Brigăzii 1 Mecanizată „Argedava", şeful Direcţiei Instrucţie şi Doctrină din Statul Major General şi comandantul Comandamentului Forţelor Întrunite. De asemenea, a executat misiuni în afara teritoriului statului român în Afganistan, Etiopia-Eritreea şi SUA.

Sursa foto: Forţele Terestre Române
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii