Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:01 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sărbătoarea venirii primăverii, Nawrez, recunoscută legal. Un succes al minorităţii tătare turco-musulmane din Dobrogea

ro

23 Sep, 2015 00:00 2554 Marime text
Sărbătoarea primăverii sau Nawrez-ul este, oficial, o sărbătoare recunoscută de Parlament. Propunerea legislativă privind declararea zilei de 21 martie ca Sărbătoarea Sosirii Primăverii pentru membrii minorităţii tătare turco-musulmane din România - denumită Nawrez - a fost adoptată, ieri, de Camera Deputaţilor. După ce a fost prezentată în Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor pe 30 martie şi înaintată Senatului în aceeaşi zi, ieri, propunerea a trecut de această etapă a avizării în Camera Deputaţilor. „Săptămâna viitoare, propunerea legislativă va ajunge în plenul Parlamentului şi aceasta este ultima etapă. Nu am cerut ca această sărbătoare să fie una liberă legal, am vrut doar ca acest eveniment să fie recunoscut ca ceea ce este, o sărbătoare, pentru că este cel mai important eveniment, după Bayram. Sărbătorit an de an pe 21 martie, Nawrez-ul vine odată cu noul an astrologic şi zodiacal, momentul echinocţiului de primăvară. Este o sărbătoare foarte veche a lumii tătare, în care se celebrează Anul Nou (din persană - nev: nou, ruz: an) şi sosirea primăverii. Mă bucur că am avut parte de sprijinul mai multor parlamentari constănţeni pentru această propunere, cărora vreau să le mulţumesc“, a declarat deputatul Varol Amet, pentru ZIUA de Constanţa.

Astfel, proiectul legislativ privind declararea zilei de 21 martie ca Sărbătoarea Sosirii Primăverii pentru membrii minorităţii tătare turco-musulmane din România - Nawrez - prevede ca, în această zi, în localităţile în care se organizează manifestări dedicate acestei zile, autorităţile locale să poate contribui şi sprijini logistic şi/sau financiar evenimentele, iar Societatea Română de Televiziune şi Societatea Română de Radiodifuziune să poată transmite în cadrul emisiunilor dedicate minorităţilor naţionale informaţii de la manifestările dedicate sărbătorii Nawrez.

Dintre parlamentarii care au sprijinit această iniţiativă legislativă a deputatului Varol Amet, îi amintim şi pe deputaţii constănţeni Radu Babuş, Andrei Razvan Condurăţeanu, Mircea Titus Dobre, Gheorghe Dragomir, Mihai Lupu sau Victor Manea.

 
 
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii