Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:10 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Săptămâna decisivă pentru alegerea primarului

ro

04 Jun, 2012 01:00 2477 Marime text
ultima_saptamana_de_campanie_-_panou_electoral.jpgCandidaţii pentru alegerile locale pentru Primăria Constanţa au intrat în ultima săptămână de campanie, înainte ca alegătorii să se îndrepte către cabinele de vot, duminică.

Favoritul în sondaje, Radu Mazăre, a refuzat să participe la o dezbatere publică alături de contracandidaţii săi, organizată de un post de televiziune naţional şi, potrivit staff-ului său, nu va apărea nici în această ultimă săptămână în nicio confruntare.

Ultima săptămână de campanie, ultimele voturi de strâns

Sondajele sunt diferite de la caz la caz, în funcţie de cine le-a comandat şi plătit. Principalii urmăritori ai lui Mazăre, candidatul Alianţei pentru Constanţa, Christian Gigi Chiru, şi cel al UNPR, fostul prefect, Claudiu Iorga Palaz, sunt înfăţişaţi în sondaje umăr la umăr cu Mazăre.

În lipsa revendicării clare a acestor măsurători sociologice de o parte sau de alta a staff-urilor de campanie, ele nu rămân decât ipoteze de lucru interne pentru candidaţi. Din mai toate aceste cercetări, reiese însă că procentul nehotărâţilor, care cel mai probabil nu vor participa la vot pe 10 iunie, trece de 20%.

Candidatul extremei, dacă Partidul România Mare mai poate fi catalogat aşa, Cristina Raluca Dincu, deşi necunoscută electoratului constănţean, ar putea fi surpriza plăcută a acestei campanii electorale. Metoda door to door, folosită de candidatul PRM ar putea însemna revenirea formaţiunii în Consiliul Local Municipal. Potrivit aceloraşi sondaje, locul al cincilea este disputat de candidaţii PP-DD, respectiv PER. Avocatul Gheorghe Dinu şi fostul viceprimar al Constanţei, Gheorghe Donţu, sunt cotaţi umăr la umăr într-un sondaj IRES, care circulă în mediul online. Sondajul ar fi fost comandat de PSD şi realizat în Constanţa în perioada 22.05 - 30.05 pe un eşantion de 1.100 de persoane cu drept de vot, marja de eroare +/- 3,5%.
Înaintea ultimei zile de campanie, sondajele arată că unul din patru constănţeni nu s-a hotărât cu cine va vota în ceea ce este numită cea mai strânsă lupta electorală din Constanţa din ultimii ani.

Campaniile candidaţilor s-au concentrat pe problemele oraşului

Campaniile candidaţilor s-au concentrat în principal pe rezolvarea problemelor municipiului, de la lipsa spaţiilor verzi, la lipsa locurilor de parcare şi a investiţiilor, slaba pregătirea a lucrătorilor din administraţie pentru atragerea de fonduri europene, mizeriile oraşului, soluţii pentru scăderea preţului la gigacalorie - care i-a îngenuncheat pe constănţeni iarna trecută -, lipsa de transparenţă în administraţia publică locală sau la haitele de câini comunitari care au pus stăpânire pe cartiere. Alţi candidaţi au vorbit despre şomaj şi mortalitate infantilă, despre Constanţa transformată în ultimii 12 ani în oraşul prostituţiei şi al consumatorilor de droguri legale sau de mare risc.
Primarul în funcţie a absentat în primele două săptămâni de campanie, însă a accelerat în cea de-a treia săptămână, când a continuat seria inaugurărilor unor obiective a căror finalizare a fost împinsă cu bună ştiinţă până în momentul campaniei, aşa cum ne-a obişnuit şi în alte competiţii electorale. Acum n-au mai fost locuinţe ieftine pentru tineri, ci locuinţe sociale ridicate în ghetoul modular din Tomis Nord. Lor li s-au mai adăugat o parcare, o secţie pentru copii la spital, magazine pentru pensionari şi o pasarelă în staţiunea Mamaia, promisă încă din 2006. Cu alte cuvinte, după ce timp de patru ani a ţipat că nu are bani pentru niciun proiect, în campanie, Mazăre a uitat de măsurile de austeritate.

Cine luptă pentru Primărie?!

Alegerile locale vor avea loc duminică. Potrivit noii legi a alegerii primarului, candidatul care obţine cel mai mare procent din total numărului de voturi rezultate în urma prezenţei la urne a constănţenilor devine primarul Constanţei.

Constănţenii vor avea de ales pe 10 iunie între Radu Mazăre (USL), Christian Gigi Chiru (Alianţa pentru Constanţa), Claudiu Iorga Palaz (UNPR), Gheorghe Donţu (PER), Cristina Dincu (PRM), Marcel Bouroş (candidat independent), Gheorghe Dinu (PP-DD), Dumitru Gavari (PNGCD), Sorin Horaţiu Belu (PV) şi Ion Stoica (ACDR).
Radu Mazăre este primarul Constanţa din anul 2000 şi urmăreşte un al patrulea mandat în fruntea municipiului Constanţa.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii