Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:26 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Salvamarii au statut oficial de utilitate publică „Nu suntem nici de-a stânga, nici de-a dreapta vreunei formaţiuni politice“

ro

08 Nov, 2014 00:00 3548 Marime text
Este oficial. Din 6 noiembrie, a intrat în vigoare Hotărârea de Guvern nr. 972/2014 privind recunoaşterea „Asociaţiei Naţionale a Scafandrilor Profesionişti şi Salvamarilor din România“ (ANSPSR) ca fiind de utilitate publică. Prin publicarea articolului în Monitorul Oficial, ANSPSR - persoană juridică română de drept privat, fără scop patrimonial - a devenit de utilitate publică. Actul a fost semnat de premierul Victor Ponta şi contrasemnat de miniştrii Economiei şi Finanţelor Publice, Constantin Niţă, respectiv Ioana Maria Petrescu, dar şi de miniştrii delegaţi pentru Buget şi pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediul de Afaceri şi Turism, Darius Bogdan Vâlcov, respectiv Florin Nicolae Jianu.

„Ce face un salvamar când nu salvează vieţi?“

Vineri, după publicarea în Monitorul Oficial al României a hotărârii de Guvern, liderii ANSPSR, în contextul unei conferinţe de presă organizate la şcoala de scafandri şi salvamari situată pe malul lacului din Parcul Tăbăcărie, au explicat de ce au dorit să obţină acest statut. „Lumea îşi aduce aminte de noi, în fiecare an, după 1 mai. În rest, nimeni nu se interesează ce face un salvamar când nu salvează vieţi“, a declarat Gabriel Bălan, secretarul general al ANSPSR. „Prin acest demers, nu vrem decât să facem în aşa fel încât să avem un cuvânt mai greu de spus în faţa autorităţilor. Vrem ca astfel să rezolvăm problema veche a salariilor. Anual, sunt aproximativ 150 de salvamari care sunt plătiţi pe zi cu aproximativ 55 de lei, bani pe care nu ştiu când îi vor lua“, a explicat Gabriel Bălan. „Aşa cum uniforma pădurarilor este respectată, la fel vrem să fie respectată şi uniforma de salvamar, căci nu de puţine ori aceşti oameni care veghează la siguranţa turiştilor sunt luaţi peste picior sau insultaţi de oameni. Vrem, de asemenea, ca, de la bun început, salvamarii să ştie că banii pentru salariile lor sunt puşi de-o parte şi să nu se mai aloce la rectificarea bugetară din august, ci, de ce nu, la cea din mai. Să se găsească o soluţie ca aceşti bani să ajungă la oameni: prin hotărâre de Guvern, de Consiliu Judeţean, dar salvamarii să nu mai aibă grija că nu ştiu când îşi vor primii bani munciţi şi că nu ştiu cum vor supravieţui până când îşi vor primi retribuţia“, a mai spus secretarul executiv al ANSPSR.

Scafandrii şi salvamarii, legaţi ireversibil de numele lui Gheorghe Oancea

Cum menţionam şi mai sus, această asociaţie are o şcoală de scafandri şi salvamari situată pe malul lacului din Parcul Tăbăcărie, asociaţie ce poartă numele fondatorului, defunctul Gheorghe Oancea, apropiatul lui Radu Mazăre şi al lui Nicuşor Constantinescu. De menţionat că ANSPSR a ajuns în posesia terenului pe care a fost ridicată şcoala prin intermediul unui contract de asociere încheiat cu Regia Autonomă de Exploatare a Domeniului Public şi Privat Constanţa. Terenul, situat în centrul Constanţei, are aproximativ 2.000 de metri şi este deţinut în asociere de (moştenitorii lui) Gheorghe Oancea şi RAEDPP, pe o perioadă de 25 de ani.
Nu în ultimul rând, în ANSPSR este membru chiar şi „primul salvamar“ al oraşului, primarul Radu Mazăre. Interesant de observat că ANSPSR a primit statut de utilitate publică tocmai în campania electorală pentru prezidenţiale, fiind cunoscute „răzmeriţele“ anuale iscate de salvamarii nemulţumiţi că nu îşi primesc banii cuveniţi.
„Noi nu suntem nici de-a stânga, nici de-a dreapta, nici în faţa nici în spatele vreunei formaţiuni politice. Ne interesează doar ca salvamarii să fie respectaţi, să nu mai fie săriţi sau să aibă cel puţin acelaşi statut ca salvamontiştii“, a completat Gabriel Bălan.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii