Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:37 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Rujanschi Emanoil, o personalitate a satului Oituz, s-a stins din viață!

ro

30 Jan, 2021 15:30 2343 Marime text
  • S-a stins din viață Rujanschi Emanoil, o personalitate a satului Oituz, cel care a realizat monografia singurului sat de ceangăi din Dobrogea.
  • Acesta avea 65 de ani și era de meserie tractorist.
  • Rujanschi a înființat o bibliotecă sătească în locuința sa din satul Oituz, comuna Lumina, a ridicat un monument și a scris și o carte.


„Ne-a părăsit Emanoil Rujanschi, tractoristul de brazdă, care cu sufletul lui mare a făcut atât de mult pentru localitatea Oituz, com. Lumina, jud. Constanța.
Nea Mănel, ceangăul mândru de originea sa, a fost un autodidact care a elaborat Monografia localității Oituz, a realizat un monument pentru eroii localității, a revigorat activitatea trupei de dansuri și cântece populare, a înființat o bibliotecă sătească în locuința sa. În același timp a realizat proiectul "Andrei Lupu", prin care copiii din Oituzul dobrogean s-au deplasat în repetate rânduri, la Luizi Călugăra, jud. Bacău, pentru a - și cunoaște înaintașii și tradițiile acestora.
Dumnezeu să - l odihnească în pace!”, a scris Remus Macovei pe Facebook.

„A ,plecat' nea Rujanschi. Rujanschi Emanoil. Din Oituzul dobrogean. Un om cu un suflet mare, din care ne-a oferit tuturor: monografia singurului sat de ceangăi din Dobrogea, o bibliotecă publică făcută în casa lui, placerea de a vedea ,Bunicuțele" jucând pe melodii ceangăesti și românești, copiii satului cântând. Ca să completez ce a scris domnul Macovei. S-a zbătut pentru tot ce a realizat. Cam singur. Omul cu 6 clase, tractoristul mândru de meseria sa a făcut pentru satul său ce n-a făcut nicio autoritate: l-a făcut cunoscut în toată tara. Mai avea multe planuri. Sunt onorată că m-am numărat printre oamenii apropiați ai domniei sale. Și-mi plânge sufletul. Sa te odihnească Dumnezeu, nea Rujanschi! Sarutmana!”, este mesajul Laviniei Dumitrașcu.


Sursă foto: Facebook/ Remus Macovei
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii