Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:29 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Rompetrol Rafinare, un pionier, pe plan local prin initirea unui amplu program de transformare digitală a rafinarei Petromidia Năvodari

ro

09 Apr, 2019 09:56 1918 Marime text
Rompetrol Rafinare este aproape de finalizarea implementării primei etape a Advanced Process Control (APC), o soluție digitală care va permite îmbunătățirea activităților de producție din rafinăria Petromidia Năvodari. Rafinăria este cea mai mare unitate de profil din România și una dintre cele mai moderne din regiunea Marii Negre. 

 “Este un pas important pentruactivitatea de prelucrare a țițeiului din România, alinierea la  tendințele internaționale în domeniu, prin implementarea și adoptarea soluțiilor digitale, a inteligenței artificiale pentru creșterea profitabilității, a controlului mai riguros al produselor obținute, dar și a stabilității în operarea instalațiilor și a fluxurilorte hnologice. Toate aceste direcții tind spre cea de-a patra revoluție industrială – Industry 4.0, iar Rompetrol continuă să fie un pionier pe plan local prin initirea unui amplu program de transformare digitală a rafinarei Petromidia Năvodari”, declară Yedil Utekov, director general Rompetrol Rafinare.

 
Cu un cost estimat de circa 4 milioane USD, APC este un soft complex de control predictiv a instalațiilor și a fluxurilor operaționale și urmărește identificarea punctelor optime pentru creșterea capacităților, îmbunătățirea calității produselor, reducerea consumului de energie și un control mai strict al parametrilor-cheie. APC are la bază un model termodinamic și unul statistic, care împreună cu o tehnică de programare liniară și o funcție de performanță economică poateasigura o evoluție firească a modului de operare al instalațiilor - de la setarea manuală a parametrilor (temperaturi, debite, presiuni) la setarea caracteristicelor dorite pentru produsele obținute (calitate, materie primă procesată, alte specificații tehnice etc).

Implementarea soluției digitale a începutîn 2017, ca un proiect pilot pe Instalația de Distilare Atmosferică și în Vid (DAV) – una dintre cele mai importante instalații din procesul de prelucrare a țițeiului, aceasta asigurând materiile prime pentru restul instalațiilor din rafinarie. Beneficiile generate de APC pentru această fază s-au ridicat la circa 1,5 milioane USD/an, dar au dusși la o stabilitate în operare. Programul de implementarea APC la nivelul întregii rafinării a fost împărțit în 4 etape importante în funcție de complexitatea fluxurilor tehnologice, termenul de finalizare a acestuia fiind finelelui 2020.
 
Prima etapă a fost inițiată în mai 2018 și a vizat instalațiile de cocsare, hidrofinare benzină și fractionare gaze, urmând că până la finalul acestei luni să încheie testele de performanță. În prezent, impactul generat pentru cele trei instalații este unul pozitiv, de circa un million USD/an. Compania a inițiat în luna ianuarie a două etapă a programului de implementare a APC în instalația de cracare catalică și fabrică de hidrogen, iar termenul de finalizare a fost preconizat la finalul acestui an. Tot în 2019 se va iniția și a treia etapă – reformare catalică și hidrofinare petrol, urmând ca până la finelelui 2020 să se fie funcționale toate etapele, inclusiv etapă patru – hidrocracare blândă și hidrofinare motorină.
 
În 2018, Rompetrol Rafinare a înregistrat un număr de 22 de noi recorduri istorice la unitățile de producție operate (rafinăriile Petromidia Năvodari și Vega Ploiești, divizia de petrochimie). Compania a fost prima de profil care în 2004 a pus înfuncțiune Centrul de Comandăşi Control al platformei Petromidia (CCR), dar și automatizarea instalațiilor şi integrarea operațiunilor de producție.  Rafinăria Petromidia Năvodari a înregistrat anul trecut 11 noi recorduri operaționale, cu niveluri istorice atinse la materiile prime procesate (5,92 milioane de tone), produse petroliere obținute (5,78 milioane tone), producția de benzine (1,36 milioane tone) și motorine (2,75 milioane tone), combustibil pentru avioane (317 mii tone), randamente de produse albe (86,2%), gradul de utilizare a capacității de rafinare (91,98%). La acestea se adaugă cele privind îmbunătățirea indicelui de eficiență energetică – EEI (96,1) și reducerea pierderilor tehnologice (0,83% wt.).
 
Unitatea din Ploiești - Vega funcționează în sinergie perfectă cu Petromidia Năvodari, care îi asigură integral materiile prime/semifabricate necesare obținerii de produse speciale cu o valoare adăugată ridicată. Astfel, rafinăria Vega a prelucrat anul trecut o cantitate de 406 mii tone, încreștere cu 9% față de indicatorul din 2017. Această evoluție s-a reflectat și în principalele produse obținute – bitum (peste 100 mii tone), hexan( 84,5 mii tone) și solvenți (43,5 mii tone).
 
Rompetrol Rafinare a continuat să fie cel mai mare exportator de produse petroliere al României, cantitățile livrate la export de diviziile de rafinare şi petrochimie către subsidiarele KMG Internațional în Bulgaria, Moldova și Georgia și către partenerii din regiunea Mării Negre majorându-se anul trecut cu 27%, până la un nivel de 1,7 miliarde USD. Compania este unul dintre principalii contribuabili la bugetul de stat al României, aportul său în 2018 ridicându-se la 1,5 miliarde USD, cu aproximativ 300 de milioane USD peste contribuția din 2017.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii