Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:10 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Rompetrol Rafinare, profit net de 14,8 milioane de dolari în primele nouă luni din 2015

ro

16 Nov, 2015 00:00 1471 Marime text
Potrivit unui comunicat al Rompetrol Rafinare, membră a KMG International, compania a înregistrat un profit net consolidat în valoare de 14,8 milioane de dolari în primele nouă luni ale anului 2015, faţă de rezultatul negativ de -41,7 milioane de dolari raportat la nouă luni din 2014.
 
Rezultatul operaţional consolidat (EBITDA) s-a ridicat la aproximativ 91 milioane de dolari în primele nouă luni din 2015, în creştere cu 45% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2014 (62,6 milioane de dolari). Evoluţia pozitivă a indicatorilor a fost susţinută de creşterea cantităţilor procesate la cele trei unităţi de producţie ale companiei, rafinăriile Petromidia, Vega şi divizia de Petrochimie, care au prelucrat 4,25 de milioane de tone de materie primă, în creştere cu 11% în primele nouă luni din 2015, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.
 
De asemenea, creşterea marjelor nete de rafinare cu 12,68 USD/t în primele nouă luni din 2015 faţă de aceeaşi perioadă a anului 2014 a avut un impact pozitiv asupra rezultatelor companiei.
 
Cifra de afaceri brută consolidată a atins valoarea de 3 miliarde de dolari în primele nouă luni din 2015, în scădere cu 29% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut (4,3 miliarde de dolari), evoluţie determinată în principal de scăderea cotaţiilor internaţionale ale produselor petroliere. Creşterea volumelor procesate de către rafinăria Petromidia a fost realizată în condiţiile creşterii eficienţei operaţionale şi îmbunătăţirii randamentelor produselor obţinute. Rafinăria a procesat cea mai mare cantitate zilnică de la punerea sa în funcţiune (1979) în trimestrul III din 2015, nivelul de 16,2 mii de tone pe zi fiind atins în iulie 2015. Randamentul mediu pentru motorină din primele nouă luni ale anului 2015 a crescut la 49,1%, iar cel pentru combustibil Jet a atins nivelul de 4,7%, cel mai mare din istoria rafinăriei pentru acest produs. Pe fondul creşterii cantităţii de materie primă procesată în perioada ianuarie - septembrie 2015, volumul exporturilor Rompetrol Rafinare a crescut cu 17% în primele nouă luni ale acestui an, atingând valoarea de peste 1,1 miliarde de dolari.
 
Rompetrol Rafinare a continuat să fie un contribuabil important la bugetul de stat al României, plătind peste 405 milioane de dolari în al treilea trimestru al anului 2015 şi peste 1,084 de miliarde de dolari în primele nouă luni ale acestui an. Rafinăriile Petromidia și Vega reprezintă peste 43% din capacitatea de rafinare a României. Investiţiile totale realizate de KMG International şi KazMunayGas pe platforma Petromidia se ridică la peste 1,3 miliarde de dolari. Activitatea rafinăriei Petromidia şi a diviziei de petrochimie este oprită în perioada 11 octombrie - 20 noiembrie 2015, pentru desfăşurarea reviziei generale programate, valoarea lucrărilor necesare ridicându-se la 77,5 milioane de dolari.

Profit net de 43 de milioane de dolari pe segmentul de rafinare 

Pe segmentul de rafinare, profitul net a atins valoarea de 43 de milioane de dolari în perioada ianuarie - septembrie 2015, iar rezultatul operaţional EBITDA s-a ridicat la 58,8 milioane de dolari, în aceeaşi perioadă. Cifra de afaceri brută a atins nivelul de 2,6 miliarde de dolari în primele nouă luni ale anului 2015, în scădere cu 30% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2014, fiind influenţată de scăderea cotaţiilor internaţionale la produsele petroliere, în pofida creşterii cantităţilor de produse vândute, cu 4% în ţară şi cu 17% în ţările din regiune.

Nivelul cotaţiilor pentru ţiţeiurile de tip Brent şi Urals a scăzut cu aproximativ 50%, atât în primele nouă luni, cât şi în trimestrul III din 2015, faţă de perioadele similare ale anului trecut. Diferenţa între cotaţiile pentru ţiţeiul de tip Brent şi cel de tip Urals a atins un nivel de circa 0,7 USD/bbl. În primele nouă luni din anul 2015, rafinăria Petromidia a procesat 4,11 milioane de tone de materie primă, în creştere cu 10,64% faţă de perioada similară a anului trecut, când au fost prelucrate 3,7 milioane de tone.
 
De asemenea, gradul de utilizare al rafinăriei a crescut cu 7,7% în perioada ianuarie - septembrie 2015 (86,53%) comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Rafinăria Vega a procesat aproximativ 252 mii de tone de materie primă în perioada ianuarie - septembrie 2015, în creştere cu 13,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În luna septembrie a acestui an, rafinăria Vega a procesat şi a livrat cea mai mare cantitate de bitum de la punerea sa în funcţiune (1905) - aproximativ 12 mii tone. Rafinăria Vega a evoluat de la o rafinărie clasică la un producător şi furnizor de produse şi soluţii speciale - solvenţi ecologici, bitum cu destinaţie specială, carburanţi ecologici pentru încălzire sau alte produse dedicate.

Divizia de petrochimie, mai mare cu 5% în perioada ianuarie - septembrie 2015

Cantitatea de materii prime procesate de divizia de petrochimie a companiei Rompetrol Rafinare a fost mai mare cu 5% în perioada ianuarie - septembrie 2015 (140 mii de tone) comparativ cu cea realizată în aceeaşi perioadă a anului trecut. În trimestrul III 2015, producţia totală de polimeri a fost de 39 mii de tone, nivel similar cu cel înregistrat în perioada similară a anului trecut. Vânzările diviziei de petrochimie au crescut cu 9% în primele nouă luni ale anului 2015, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, iar cele din trimestrul III au fost mai mari cu 20% faţă de perioada similară a anului 2014.
 
Segmentul de petrochimie este unicul producător de polipropilenă din România. Obiectivele companiei vizează diversificarea produselor finale, în special pe categoriile secundare de produse.

Peste 200 de mii de tone de GPL, comercializate pe piaţa internă şi cea externă

Cifra de afaceri brută consemnată de segmentul de distribuţie în primele nouă luni ale acestui an a fost de 1,77 de miliarde de dolari, în scădere cu 28% faţă pe perioada similară din 2014. Rezultatul net s-a situat la 8,6 milioane de dolari în perioada ianuarie - septembrie 2015.
 
Cantităţile de carburanţi vândute în retail în primele nouă luni din 2015 au însumat 464 mii de tone, în creştere cu 2% comparativ cu perioada similară a anului 2014, iar cele în regim en-gros - 760 mii de tone. Peste 200 de mii de tone de GPL au fost comercializate în perioada ianuarie -septembrie 2015 pe piaţa internă şi cea externă.
 
Evoluţia cotaţiilor internaţionale şi a cursului de schimb USD-RON a influenţat negativ evoluţia principalilor indicatori financiari. În primele nouă luni ale anului 2015, cursul de schimb a fost cu 21% mai mare decât în 2014, iar cotaţiile exprimate în USD au scăzut cu 39% la benzină şi 42% la motorină, efectul celor doi factori fiind scăderea efectivă în RON a cotaţiilor, cu 27% pentru benzină si aproximativ 30% pentru motorină, faţă de aceeaşi perioadă din 2014.

De asemenea, în trimestrul III 2015 comparativ cu trimestrul III 2014, cotaţiile Platts (FOB Med Italy-mean), exprimate în moneda de referinţă, USD, au fost în medie cu circa 41% mai mici pentru benzină şi cu 45% în cazul motorinei.

Politici comerciale, orientate către client

Rompetrol Downstream, divizia de retail a KMG International în România, a continuat în trimestrul III optimizarea canalelor de distribuţie a carburanţilor, dar şi reducerea costurilor operaţionale şi implementarea unor politici comerciale flexibile, orientate către client. Compania continuă programul de schimbare a modelului operaţional, de îmbunătăţire a activităţilor şi operaţiunilor sale prin transferul benzinăriilor Rompetrol din administrarea companiei în cea a partenerilor/dealerilor. De asemenea, un proiect important pentru companie îl reprezintă alinierea staţiilor de distribuţie a carburanţilor în acord cu noul standard de calitate a rețelei Rompetrol. Compania derulează un program de extindere şi modernizare a reţelei de staţii de distribuţie carburanţi, de adaptare la noul concept Rompetrol, atât în România, cât şi în Georgia şi Moldova. La sfârşitul lunii septembrie 2015, segmentul de distribuţie al Rompetrol Downstream cuprindea 734 de puncte de distribuţie carburanţi (staţii proprii, staţii Partener, Rompetrol Express, baze interne de 9 şi 20 metri cubi) 230 de staţii distribuţie GPL auto, 9.000 de puncte de distribuţie butelii şi trei staţii de îmbuteliere GPL la Constanţa, Arad şi Bacău.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii