Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
16:50 23 03 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

România, condamnată de CEDO, pentru lipsa anchetei într-un caz de malpraxis

ro

10 Jan, 2017 14:11 715 Marime text
România va trebuie să plătească 12.000 de euro pagube morale familiei unui copil de 4 ani în cazul decesului căruia autoritățile române nu au efectuat o anchetă adecvată, a decis în unanimitate Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Cetățenii români Dorina și Viorel Ioniță, cu domiciliul în Brăila, s-au adresat CEDO la 13 decembrie 2012 după ce fiul lor a murit în urma unei intervenții chirurgicale, iar părinții au considerat că statul român nu a efectuat o anchetă credibilă, deși ei au acuzat personalul medical de malpraxis.

Băiețelul a suferit în 2005 o intervenție chirurgicală pentru extirparea unui polip la spitalul public de urgență din Brăila. După intervenția chirurgicală, copilul a suferit o hemoragie pulmonară și a murit. Raportul elaborat de medicii legiști atestă existența unei legături între moartea copilului și medicamentele administrate după operație. Comisia de disciplină a Colegiului Medicilor a decis că medicii care s-au ocupat de caz nu au efectuat testele necesare înainte de intervenția chirurgicală.

Cu toate aceste, procesul penal în instanțele din România a durat excesiv de mult, peste 6 ani, din noiembrie 2005 până în mai 2012, iar medicii au fost achitați, se arată în decizia CEDO.

CEDO a dat câștig de cauză părinților, concluzionând că autoritățile nu au anchetat cazul așa cum trebuia pentru că autoritățile medicale nu au întocmit un raport asupra decesului pacientului chiar dacă ar fi trebui să facă acest lucru, nu s-au asigurat că persoanlul de serviciu și-a îndeplinit obligațiile.

sursa foto: Dcnews.ro
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii