Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:38 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Român, actor, scriitor şi... poliţist. A jucat în „Flecărerile femeilor”

ro

26 Feb, 2017 10:42 1818 Marime text
Un polițist, șef de post într-o localitate din județul Olt, își dedică timpul liber activităților artistice. Este actor, scrie piese de teatru, dar și poezii. 

Nicolaie Dincă a absolvit cursurile Școlii de Subofițeri Slatina, în anul 1994, la finalizarea acestora fiind repartizat ca ajutor de șef de post la Postul de Poliție Oporelu, unde și-a desfășurat activitatea opt ani. A fost șef de post la Schitu și Vâlcele, iar din anul 2012 este șef de post la Postul de Poliție Marunței, judeţul Olt.

În timpul liber, se dedică pasiunilor sale: teatrul şi poezia.

„Fiecare individ, când este născut, are o anume zestre genetică, iar în timp ce creşte şi se dezvoltă i se descoperă sau îşi descoperă diferite talente (...) puţini sunt însă cei care, poate aleşi de noroc, prind o nişă favorabilă şi evoluează pe linia talentului nativ, făcând din asta meseria vieţii lor (...) cei care nu au norocul acesta, îşi aleg alte meserii şi pornesc pe meandrele vieţii, dar îşi cultivă talentul ca hobby, (...) pentru a-şi hrăni sufletul cu stropi de ambrozie”, spune Nicolaie Dincă, citat de IPJ Olt.


Prima sa “dragoste” a fost teatrul, în perioada 1989-1991 urmând cursurile Şcolii Populare de Arte Craiova, secţia de actorie.

Poliţistul s-a remarcat în trupa de teatru locală, jucând în piese precum „Piatra din casă”, „Logodnicii Amaltheei”, „Ibovnice cu ochi de Maramureș” , „Flecărerile femeilor” şi „Îmblânzirea scorpiei”.

Ambiţiile poliţistului actor sunt mari, acesta evoluând pe mai multe scene din ţară, la Teatrul Mic, Teatrul Mignon şi la Sala Dalles în Bucuresti, la Teatrul “Davila” din Piteşti.

Pasiunea sa pentru teatru nu a cunoscut graniţe, actorul  jucând pe scene din Anglia, la Londra şi Italia, la Milano.  

Dragostea pentru teatru l-a împins şi către scris, Nicolaie Dincă fiind autorul şi regizorul a 3 piese de teatru „Despre oameni și câini”, „Nuntă încurcată” şi „Ignorel”, ultima urmând a fi pusă în scenă la sfârşitul lunii mai 2017. Poliţistul şi-a dezvoltat latura artistică prin publicarea mai multor volume literare.


FII OM!

de Nicolaie Dincă

 

Aş fi putut să fiu o floare,

Aş fi putut să fiu un pom,

Dar soarta mea, necruţătoare,

A hotărât pe scurt: fii om!

 

Puteam fi pasăre, zburând sub soare,

Sau să înot în iaz, puteam fi peşte,

Dar soarta-mi zise iar, necruţătoare:

Hei, omule, eşti viu? Iubeşte!

 

Ori apă puteam fi- un râu sau mare-

Sau elf nemuritor, cum se zvoneşte,

Dar soarta-mi fu necruţătoare:

Fii om, luptă cu viaţa şi trăieşte!

 

Puteam fi stâncă, să mă-ncing sub soare,

Sau iarbă ce se usucă şi-nverzeşte,

Dar soarta stabili, nepăsătoare:

Fii om, iubeşte, mori... zâmbeşte!



Sursa foto (cu rol ilustrativ): ZIUA de Constanţa
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii