Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:22 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Restaurăm istoria și construim viitorul“ Ateneul Român, trecut și prezent. Spectaculoasele lucrări de intervenție care l-au purtat peste istorie (galerie foto)

ro

14 Jul, 2020 00:00 3557 Marime text
  • Conducerea lucrărilor de consolidare și restaurare a Ateneului Român a fost asigurată de inginer Marius Stan, din cadrul Aedificia Carpați, actualul manager de proiect al Cazinoului din Constanța
  • Consolidarea cupolei exterioare și refacerea învelitorii decorative, concomitent cu restaurarea Sălii de Concerte și a celorlalte spații au fost realizate în doar șase luni!
  • O muncă deosebită, atât ca volum, cât și ca migală, atenție și profesionalism a fost depusă pentru consolidarea și restaurarea celebrei fresce mari, din sala de spectacole.
Într-o societate a vitezei, în care timpul a ajuns o resursă mereu deficitară, în care comunicarea instantanee cu cele mai îndepărtate colțuri ale lumii reprezintă acum un lucru banal, clădirile, singure, au rămas să transmită omului ceva din calmul și liniștea lor. Iar când clădirile respective reprezintă bijuterii din trecut, aduse în prezent fără a le fi alterat, însă, spiritul, cu atât mai mult ele reprezintă o bucurie pentru ochiul omului post-modern.
O astfel de clădire-emblemă, menită să impresioneze prin maiestuozitatea sa, dar și prin eleganță și stil este Ateneul Român. Clădit între anii 1886 și 1888, în stil neoclasic și eclectic, Ateneul a reprezentat, totodată, un efort din partea tuturor românilor ce au dorit să contribuie financiar la edificarea sa, în urma campaniei „dați un leu pentru Ateneu“.
Clădirea este ridicată în Grădina Episcopiei, pe un teren care, la momentul respectiv, aparținea familiei Văcăreștilor. Planurile mărețului edificiu au fost întocmite de arhitectul francez Albert Galleron. Începerea construcției a avut loc la data de 26 octombrie 1886, iar inaugurarea Ateneului a avut loc la data de 14 februarie 1888.
Arc peste timp, cu urmele anilor arătându-se pe chipul și în interiorul său, Ateneul a avut nevoie de atenția binefecătoare a unei restaurări. Așa se face că acesta a fost consolidat și modernizat de firma Aedificia Carpați SA București. Conducerea lucrărilor de consolidare și restaurare a Ateneului Român a fost asigurată de inginer Marius Stan, actualul manager de proiect al Cazinoului din Constanța. Proiectantul lucrărilor a fost SC Proiect București SA, iar șef de proiect a fost arhitectul Raluca Nicoară.

Intervenții în timp record. Premiul Trofeul Calității


Conform datelor puse la dispoziție de Aedificia Carpați SA, intervențiile asupra Ateneului au însemnat lucrări de consolidare, refacere și restaurare a fațadelor, precum și refacerea și recondiționarea spațiilor interioare. Totodată, s-au derulat și  lucrări de consolidare, restaurare și modernizare a Sălii Marii de Concerte, cu o suprafață de 1.721 de metri pătrați.
În plus, proiectul a cuprins lucrări de consolidare a cupolei de peste Sala Mare de Concerte, în suprafață de 1.300 mp, precum și lucări de refacere a învelitorii decorative din tablă de zinc.
Dincolo de istoria bogată a Ateneului și de arhitectura sa uimitoare, edificiul a legat de numele său o nouă realizare impresionantă, cu ocazia procedurilor de consolidare și modernizare pe care le-a parcurs, prin intermediul inginerilor din cadrul Aedificia Carpați.
Astfel, potrivit acestora, cea mai spectaculoasă intervenție a fost consolidarea cupolei exterioare și refacerea învelitorii decorative din tablă de zinc, concomitent cu restaurarea Sălii de Concerte și a celorlalte spații, toate acestea fiind realizate într-un timp record, respectiv în șase luni.
O muncă deosebită, atât ca volum, cât și ca migală, atenție și profesionalism a fost depusă pentru consolidarea și restaurarea celebrei fresce mari, din sala de spectacole.
Inaugurată în seara zilei de 26 mai 1939, Marea Frescă are o lățime de trei metri și o lungime de 70 de metri și se întinde deasupra lojilor, de jur împrejurul tamburului cupolei, cu excepția locului unde se află scena. Aceasta este alcătuită din mai multe scene ce ilustrează momente reprezentative ale istoriei României, începând cu intrarea în Dacia a Împăratului Traian. Celebra Frescă a fost consolidată și restaurată de maeștri atestați.
Mărturie a intervențiilor întreprinse cu profesionalism și dedicație stă faptul că lucrarea a fost premiată cu Trofeul Calității.
Ateneul Român este menționat în Lista Monumentelor Istorie, sub codul LMI B-II-m-A-18789, monument de arhitectură de grupă valorică A, de valoare națională și universală. Totodată, în anul 2007, acesta a fost inclus în lista Patrimoniului European.

Fotografii puse la dispoziție de Aedificia Carpați

Citește și:

„Restaurăm istoria şi construim viitorul“:
Povestea imobilului ce adăposteşte BNR Constanţa, clădire readusă la viaţă de Aedificia Carpați


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii