Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:27 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Reprezentanţi ai Ambasadei SUA la Bucureşti, prezenţi la prima cină de Iftar, la Constanţa

ro

12 Jul, 2013 00:00 2472 Marime text
Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România (UDTTMR) a găzduit prima cină tradiţională de iftar, în prezenţa a două invitate de la Ambasada Statelor Unite ale Americii la Bucureşti: Kendra Pace şi Rodica Bârlănescu, din cadrul Secţiei Politice a reprezentanţei diplomatice.

Aşa cum se menţionează într-un comunicat de presă, până la momentul deschiderii postului, cele două invitate au avut o scurtă întrevedere cu preşedintele UDTTMR, Gelil Eserghep, precum şi cu alţi membri din conducerea uniunii. Reprezentanţii Muftiatului Cultului Musulman din România au oficiat deschiderea postului, cu un scurt ceremonial religios. Ulterior, s-au servit preparate tradiţionale tătăreşti.

Aceasta a fost prima vizită a Kendrei Pece la Constanţa, în mijlocul comunităţii tătare. Diplomatul american se află la Bucureşti de două luni şi va rămâne aici pentru o perioadă de doi ani. În mesaju său către comunitatea musulmană, aflată în sărbătoare în această perioadă, Kendra Pece a precizat: „În această seară, colegi de-ai mei de la ambasade de pretutindeni vor participa la astfel de evenimente, musulmani sau de alte religii, scopul fiind acela de a reflecta asupra valorilor comune, asupra speranţei şi bunăvoinţei, sentimente pe care noi toţi le împărtăşim. În comunităţile de pe întreg teritoriul Statelor Unite ale Americii, familiile şi prietenii se vor reuni pentru a păşi împreună în această Lună Sfântă. Ramazanul are o semnificaţie profundă pentru cei 1,5 miliarde de musulmani din întreaga lume. În acelaşi timp, acest moment este şi un bun prilej pentru populaţiile de toate religiile să îşi reamintească de dreptate, egalitate şi milă, valori pe care le împărtăşesc toate religiile mari. În acest moment în care sărbătorim acest eveniment important din an, aş vrea să adresez mulţumiri tuturor celor care contribuie la continuarea dialogului şi la promovarea respectului reciproc între Statele Unite şi comunităţile musulmane din întreaga lume, astfel încât împreună să putem crea o nouă eră a înţelegerii şi cooperării între oameni”.

În această ordine de idei, preşedintele UDTTMR şi membri din conducerea Uniunii şi-au exprimat bucuria de a avea alături, într-un astfel de moment, oaspeţi marcanţi de la Ambasada SUA la Bucureşti. „Suntem foarte bucuroşi că noi, tătarii din România, prin demersurile pe care le facem, prin acţiunile pe care le organizăm, prin deschiderea pe care o manifestăm, contribuim la «continuarea dialogului şi promovarea respectului reciproc între Statele Unite şi comunităţile musulmane din întreaga lume, astfel încât împreună să putem crea o nouă eră a înţelegerii şi cooperării între oameni», aşa cum a precizat şi doamna Kendra Pace. Prezenţa celor două doamne la tradiţionala cină de iftar, în prima zi din Sfânta Lună Ramazan, nu poate decât să ne încurajeze în demersurile noastre pe viitor şi să ne motiveze. Statele Unite ale Americii au avut întotdeauna  o «uşă deschisă» pentru comunitatea musulmană din România şi nu poate decât să ne bucure faptul că noi, populaţia din Dobrogea, indiferent de etnie, indiferent de religie, am fost mereu priviţi admirativ şi ne-am constituit într-un exemplu la nivel naţional şi internaţional, din punct de vedere al multiculturalităţii”, a declarat preşedintele UDTTMR, Gelil Eserghep.
Potrivit unui comunicat de presă, discuţiile dintre reprezentanţii UDTTMR şi invitaţi au vizat aspecte legate de uniune, dar şi de tradiţii culturale şi spirituale ale comunităţii tătare din Dobrogea. La eveniment au fost prezenţi deputatul UDTTMR Varol Amet, subprefectul judeţului Constanţa, Iucsel Selamet, precum şi muftiul Muurat Iusuf.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii