Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:17 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ramazan Bayramul, sărbătorit de UDTTMR alături de români şi de americani (galerie foto)

ro

20 Jul, 2015 00:00 3092 Marime text
Câteva sute de membri ai comunității tătare au petrecut, vineri seară, în prima zi de Ramazan Bayram, la un restaurant din stațiunea Mamaia. Etnicii turco-musulmani, prezenţi în număr mare şi din vremuri străvechi pe tărâmul dintre Dunăre şi mare au petrecut alături de familie şi de prieteni Ramazan Bayramul. Doar că petrecerea oferită vineri de Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani a fost și mai mare, fiind reuniţi în acelaşi local invitați de seamă, atât turco-tătari, cât și români și chiar străini. Câţiva militari americani prezenţi la eveniment au fost fascinaţi de măiestria dansatorilor populari. Muzica și dansurile tradiționale tătărești, puse în scenă de ansamblurile UDTTMR, au fost principalele ingrediente ale petrecerii. Desigur, nu au lipsit preparatele tradiţionale care se pun pe masa de Ramazan Bayram.

An de an, cu prilejul sărbătorilor de Kurban Bayram și de Ramazan Bayram, Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România organizează acțiuni menite a reuni un număr cât mai mare de membri din rândul comunității. Tot astfel s-a întâmplat şi vineri, în prima zi de Ramazan Bayram, când câteva sute de etnici tătari și nu numai s-au reunit la un restaurant din stațiunea Mamaia, pentru a petrece așa cum se cuvine, cum cere tradiţia: alături de familie şi de prieteni.

„Sayğılı soydașlarım, Epĭnĭzge candan cürekten Ramazan Bayramınız qayırlı bolsın! Oraza tutqanlarğa’da Allah razı bolsın! Allah qabıl etsĭn! / În aceste zile binecuvântate, petrecute alături de familie și prieteni, să nu uităm nici de acei semeni ai noștri mai puțin norocoși și, atât cât putem, să le întindem o mână de ajutor! Un gând bun, o vorbă aleasă, un mic dar îi vor bucura nespus! Bayram fericit tuturor tătarilor! Bayram fericit tuturor membrilor comunității musulmane!“, a transmis, de Ramazan, președintele UDTTMR, Gelil Eserghep.
La reuniunea de sărbătoare au fost prezenţi şi Muftiul Cultului Musulman, Iusuf Muurat, deputatul Varol Amet, subsecretarul de stat Aledin Amet, cei doi subprefecţi ai județului Constanța, Ersun Anefi şi Leven Accoium, dar şi viceprimarul cu atribuţii de primar al Constanţei, Decebal Făgădu, care au petrecut prima zi de Ramazan Bayram în mijlocul comunității. Şi reprezentanţi ai autorităţilor locale din judeţ au răspuns prezent invitaţiei, printre ei putând fi remarcaţi viceprimarul comunei Cumpăna sau viceprimarul comunei Tuzla.
 
„Îi mulţumim lui Dumnezeu că au trecut cele 29 de zile de post şi după aceste zile este o binecuvântare să sărbătorim împreună cu prietenii această sărbătoare. Preţuim obiceiurile noastre şi încercăm prin aceste activităţi să perpetuăm tradiţiile pe care le-am moştenit“, a declarat muftiul Iusuf Muurat.
 
„Cred că astăzi e un moment de sărbătoare pe care nu putem să îl evităm. „Fraţii noştri sunt într-un moment de sărbătoare şi, în respect faţă de ei, am simţit nevoia să fiu aici. Le doresc tuturor sănătate, viaţă lungă şi să trăim în aceeaşi frumoasă comuniune ca şi până acum“, le-a transmis viceprimarul Decebal Făgădău etnicilor musulmani cu ocazia Ramazan Bayramului, precizând şi faptul că are în Primărie o mulţime de colegi de etnie turco-tătară.

Nu au lipsit, așadar, muzica tradițională, dar nici dansurile, în fața sutelor de participanți la acțiune evoluând mai multe ansambluri. După o lună de primenire spirituală prin post negru diurn, slujbe şi rugăciune, credincioşii musulmani din România au marcat, timp de trei zile, Ramazan Bairamul (sărbătoarea Ramazanului).
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii