Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:43 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proiectul experimental Calup nu va fi pus în practică în 2014 Uşile Cazinoului din Constanţa rămân închise (galerie foto)

ro

18 Jul, 2014 00:00 2240 Marime text
Cazinoul din Constanţa a constituit, în ultimii ani, subiectul unor dezbateri aprinse. Asta pentru că cea mai cunoscută clădire a oraşului-port a cunoscut o degradare continuă, până aproape de ruină. Imobilul a fost pasat între administraţia Mazăre şi Ministerul Turismului, pe vremea când acesta era condus de Elena Udrea. Chiar dacă o serie de politruci s-au bătut cu pumnul în piept atunci când a fost vorba despre reabilitarea Cazinoului, clădirea în stil Art Nouveau a rămas în acelaşi stadiu de degradare. Mai mult, trecerea timpului a făcut ca imobilul să pară şi mai aproape de „lichidare“.

Cazinoul a atras însă atenţia unei echipe formate din arhitecţi, designeri şi artişti care intenţionau ca, în vara acestui an, să readucă la viaţă, chiar şi doar pentru zece zile, cea mai cunoscută clădire din Constanţa.
Calup, o organizaţie nonguvernamentală fondată în primăvara anului trecut, îşi propunea ca, în perioada 1-10 august, să redeschidă uşile Cazinoului din Constanţa, pentru a-l transforma în „scena“ unor evenimente cultural-artistice inedite: concerte de jazz, muzică interbelică, diverse ateliere, dar şi recitaluri de muzică clasică, „mixate“ cu proiecţii şi instalaţii artistice.

Printre obiectivele Calup se numărau revigorarea spaţiilor de patrimoniu cu valoare arhitecturală şi culturală şi reintroducerea acestora în circuitul cultural.

Pentru a putea redeschide Cazinoul, Calup demarase, în urmă cu câteva săptămâni, o campanie de crowdfunding. Ieri însă Calup a anunţat, pe pagina sa de Facebook, că demersul nu s-a dovedit a fi unul de succes: „În așteptarea confirmării finalizării campaniei de crowdfunding, care urma să acopere costurile primei faze a proiectului CaziNou, vrem să vă informăm asupra noutăților. Între timp, am primit răspunsuri negative de la sponsori cu care eram în discuții avansate, acuzând timpul scurt până la eveniment. Majoritatea companiilor cu putere de sponsorizare și-au alocat deja fondurile prin proiecte semnate de la începutul anului, așa că, deși am făcut toate eforturile posibile pentru a strânge fondurile necesare, nu s-a concretizat suma de care aveam nevoie pentru un eveniment cultural relevant si de impact. Pentru că ne dorim ca efortul și energia atrasă de acest proiect să nu se piardă, căutăm soluții de continuare și am discutat cu Primăria Constanța, care ne-a dat acordul, momentan verbal, pentru amânarea evenimentului cu maximum 12 luni. Așteptăm rezultatele campaniei de crowdfunding și revenim cu o strategie de implementare a evenimentului, în funcție de confirmarea sau infirmarea acesteia. Amânarea evenimentului public ne va da timpul necesar pentru atragerea fondurilor necesare pentru zece zile în care vom putea pune în valoare clădirea cazinoului, așa cum o merită. Revenim cu știri imediat ce le avem. Vă mulțumim foarte mult pentru sprijin!“

Amintim că această organizaţie nonguvernamentală, fondată în primăvara anului trecut, îşi propunea ca, în perioada 1-10 august, să redeschidă uşile Cazinoului din Constanţa, pentru a-l transforma în „scena“ unor evenimente cultural-artistice inedite. Aşadar, proiectul experimental „CaziNou“ nu va fi implementat în luna august a acestui an.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii